Läsarna berättar om sin NH-träning

The Impulsion Programs

2009-09-23 00:23 #0 av: Gyllir

Impulsion betyder att hästen emotionellt är samlad, "emotional fit". Då framåt och bakåt är likvärdiga.

Innan du börjar med att rida the impulsion programs, förbereder du med metal samling. Hästen har respekt för dig både på marken och i sadeln, han flyttar undan för tryck. Respekt ger dig impulsion och respekt och impulsion ger dig flexion (fysisk samling).

Det finns 7 impulsion programs, några jämnar en snabba hästar, andra en långsamma hästar och vissa för båda.

För snabba hästar:

IP1 Backwards and Sideways

IP2 The trotting Game

IP3 The Cloverleaf Pattern

IP4 The Bullseye

IP 5 The Corners game

IP 6 Canter-Trott transitions

För långsamma hästar:

IP 7 Point to Point

samt IP2 IP3 IP5

 

IP1 Backwards and sideways. The better your horse goes backwards and sideways, the better he does everything else. Talar för sig själv. Hästen lär sig att tänka bakåt och åt siderna, istället för bara framåt. Utmana dig själv att backa och gå sideways längre och längre, mellan saker, över saker osv.Använd dina faser även när du rider.

IP2 The Trotting Game. Denna leker gör snabba hästar lugnare och långsamma hästar snabbare. Trava runt i paddocken (spelar ingen roll vart han går) tills du känner att din häst börjar komma i harmony med dig. Han försöker varken öka farten eller sakna ner. Om han byter gångart, korrigerar du honom, men försök inte hindra hästen från att göra misstag. Du rider med långa tyglar och har en oberoende sits utan att inverka.Gör det tillräckligt länge för att verkligen känna skillnaden, då slutar du och låter hästen vila.

IP3 The Cloverleaf Pattern. Får hästen att komma mer i harmony med dig och följa dina intentioner. Du börjar i mitten vid X. Rid rakt fram till A eller C och sväng åt höger vid staketet runt din paddock. När du kommer runt första hörnet till B eller E svänger du höger igen och kommer förbi X. Sväng aldrig vid X. Rid rakt fram till staketet och sväng höger. Fortsätt svänga alla svängar till höger och rakt fram vid X, så bildas löv som du rider och fyra löv bildar en fyrkant. Samma princip här, du slutar bara om du känner en positiv skillnad i din häst, han slutar öka farten eller sakna av, då slutar du exakt vid X och vilar en längre stund, innan du gör samma mönster igen åt vänster. På så sätt lär du hästen att ha impulsion. Du gör en åt höger, sedan en åt vänster och sedan en höger och vänster igen. Här är det också viktigt att ha lösa tyglar, så hästen lär sig ta ansvar för det han gör och att du inte hindrar honom från att begå misstag, då fungerar inte den psykologiska effekten mönstret har. Lättast är att börja med trav för att sedan fortsätta i galopp.

Mer programs en annan dag, och kom ihåg:

Take the time it takes NOW, så it takes less time LATER!

 

Anmäl
2009-09-28 21:23 #1 av: Gyllir

Del två

IP4 The Bullseye. Får din häst att lära sig hitta mitten av en cirkel, inte vara rädd för skänkeln och inte springa iväg. Bäst att börja på en cirkel med ca 30 m i diameter (mindre om du har jättepigg häst, lite större om du har en slö häst). Markera mitten av cirkeln med något lämpligt och börja med att trava cirkeln (målet är galopp). Ha din focus in mot mitten, titta dit och ha magen pekat åt mitten. Ha lösa tyglar och korrigera bara om hästen kommar ifrån cirkeln. När du känner att det blir en skildnad i hästens impulsion, rid in till mitten och vila där. Desto längre det tog för hästen att få impulsion, desto längre du vilar i mitten.

IP5 The Corners Game. Genar din häst i kurvorna i paddocken? Då har du lösningen här. Först ska du lära din häst att följa staketet i trav på lösa tyglar. Då rider du rakt till nästa kurva och stannar i hörnet. Låt hästen vila och tänka en liten stund, tills han slappnar av. Focusera då på nästa hörn och rid dit för att stanna där igen. Gör detta tills hästen förstår vad som förväntas och kan trava lugnt mellan hörnen. Detta gör att hästen kommer gilla hörnena och slutar gena.Stanna då i vartannat hörn, då då osv.

IP6 Canter-Trot Transitions, övergångar mellan galopp och trav. Att kunna ta bort energin från hästens bakdel, sakta av till trav, utan att behöva göra en one-rein-stop. Prova först i trav, glid ner handen på tygeln tre gånger fram och tillbaka och stäng handen runt tygeln sakta, dra tygeln mot din navel tills hästen böjer sig och saktar av till skritt. Släpp så fort hästen saktar av. Glöm inte att själv slappna av och "sluta rida" när du ska sakta av. När detta känns mjukt i traven, fortsätt till galoppen.

IP7 Point To Point. Vissa hästar tar väldigt lite initiativ till att röra sig framåt. "What´s in it for me?" Point to point ger den ett bra skäl till att röra sig. Ta två hinkar med foder i och placera ut dem med ca 30 m mellanrum. Be hästan att gå rakt till ena hinken och låt den äta minst en minut. Vänd tillbaka i en rak linje och låt hästen äta i den andra hinken minst en minut. Uprepa tills du känner att hästen börjar vilja gå till nästa hink, du känner att han focuserar på den och går rakt mot den. Öka succesivt avstånden mellan hinkarna. Börja ge hästen något att göra emellan (sideways tex), använd flera hinkar, höj farten osv osv. Till slut kan du använda tomma hinkar och bara vila vid varje hink.

 

Det är viktigt att verkligen göra ett program av det. Gör varje program minst 7 gånger i rad, då varannan gång du rider och sedan lite då då. Du kommer känna en stor skildnad i din häst!

Anmäl
2009-09-28 23:22 #2 av: savvy

Hej Anne!

Tack för dina inlägg. Mycket spännande!

Adrienn

Anmäl
2009-09-28 23:40 #3 av: Gyllir

Hej på dig, du hittade. Inget nytt för dig här iaf,

Kram

Anmäl
2009-09-29 21:15 #4 av: annspann

Hej och tack för jättebra övningar!

Testade cloverleaf pattern idag. Bara i skritt visserligen, men jag tyckte ändå att den funkade bra. Amlo ville inte rikitgt slappna av och koncentrera sig, men mönstret blir nästan som en meditation. Alltid bra att ha ett givet mönster att rida efter, det får även mig som ryttare att fokusera bättre och ger ett mjukare "flow" i ridningen.

 

Tack igen.

Anmäl
2009-09-29 21:58 #5 av: Gyllir

Kul att höra att du redan har provat! Håller med om att det kan bli meditativt, alla svängar åt samma håll.

Anmäl
2009-09-30 14:46 #6 av: annspann

Visst provar jag!

Idag i trav, barbacka i bara grimman. Gick rätt bra det första omgångarna. Sedan kom jag på att inte bara stanna o vila vid x, utan ge en minibit äpple också. Haha, min kille gillar verkligen godis!

Efter det skärpte han sig betydligt mer, och det gick som en dans. Ända tills ett rådjur hoppade upp och jag drattade på ändan. Ingen skada skedd, Amlo lugnade sig snabbt igen och jag klarade mig helskinnad.

Gillar övningen!Glad

Anmäl
2009-10-07 12:22 #7 av: skjootan

kan bara tillägga att the trotting game är INGE vidare på en redan stressad travare :) minhäst springer tills hon stupar :(

Anmäl
2009-10-08 22:31 #8 av: Gyllir

Har du en travare kanske du får göra de andra program :-) Om det där med att "känna skildnad" förväntas ta mer än en dag, kanske det helt enkelt inte är lämpligt. Däremot kan jag gissa att de andra program kan göra att han klarar the trotting game så småningom också!

Anmäl
2009-10-09 11:17 #9 av: skjootan

hon gör jag allt möjligt med utom just den för de går inte vi har tränat i måander å de enda som händer är att hon triggas igång å springer tills hon stupar,de är sanslöst inte kul alls. MEN resten av lekarn agår kanon!

Anmäl
2009-10-09 22:06 #10 av: Gyllir

Är det den hästen som du nu kan skritta utan att hon stressar upp sig? Vad händer om du rider i en liten cirkel? Knepigt när hästen har blivit så stressat av att gå på travbanan. Hoppas Mylerbettet trollar bort alla problem :-P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.