Utrustning

Bomlöst eller inte?

2009-09-06 00:03 #0 av: [fjordtokan]

Det finns väldigt många olika typer av bomlösa sadlar och det är svårt att veta vad som passar ens häst och ändamål. Därför har jag skrivit denna lilla sammanfattning av de två vanligaste typerna av bomlösa sadlar.

Många är väldigt skeptiska till den bomlösa varianten eftersom de oftast saknar en "hård kärna" (t.ex. bom eller sadelblad) som verkar tryckfördelande. En bomlös sadel kan aldrig bli så pass bra i sin tryckfördelning som t.ex. en bomsadel kan bli. Men hästens rygg är inte statisk när hästen rör på sig och detta kan skapa problem med sadlar som är fasta i sin konstruktion. I värsta fall kan tryckfördelningen ske på en så liten yta som en 5-krona. De flesta bomlösa sadlar formar sig efter hästens rygg konstant och får därför ofta en jämnare tryckfördelning. Det finns olika lösningar hur man har löst problemet med tryckfördelningen allt från polytenskivor till tempurmaterial. Beroende på tillämpning så passar olika lösningar för olika ekipage.

 

Den allra enklaste bomlösa sadeln består av en sits med stigläderkrampor samt en pad. Dessa sadlar kallas oftast soffkuddemodell eftersom de är väldigt mjuka och följsamma. I sitsen finns det en bak och en fram plommel som är i ett hårt alt skumgummimaterial. Framplommeln reglerar vidden och har man en extremt bred häst så rekommenderas en plommel i skumgummi. I denna sadel är paden den viktigaste delen. Det är den som sköter hela tryckfördelningen. I paden finns det två fickor där man stoppar in "skenor" av tryckfördelande material. Det är viktigt att man använder en pad av god kvalité annars finns det risk för att sadeln trycker på hästens tornutskott eller inte tryckfördelar vikten tillräckligt. Denna typ av sadel används oftast av distansryttare och hobbyryttare. Det är ofta väldigt mjuka och sköna att rida i men också breda vilket gör att det kan bli svårt att få en balanserad sits i dem.

 

En annan typ av bomlös är en sadel som har bossor undertill precis som en engelsk sadel. Dessa sadlar finns i alla möjliga utföranden från hoppsadlar till spanska skolsadlar. De kan variera något i hur de tryckfördelar men oftast har de en stomme som består av två separerade skivor (detta för att få rörlighet i sadeln). Bossorna är fästa i dessa och även dessa verkar tryckfördelande. Oftast är bossorna flyttbara för att inpassningen ska bli ännu bättre. Bossorna är vanligast i ett gelmaterial för tryckfördelningens skull. Det finns sadlar i alla prisklasser inom denna kategori. Priset är i de flesta fall i enhet med kvalitén, man får helt enkelt det man betalar för. Till dessa sadlar behövs vanligen ingen tryckfördelande pad såvida man inte är tung alt. hästen är väldigt känslig.

 

En bomlös sadel kräver minst lika mycket inpassning som en sadel med hård stomme. Dock så är chansen större att en bomlös sadel passar. En bomlös sadel passar inte alla hästar. Man kan oftast moderera om en bomlös sadel väldigt mycket, byta ut bossor, framvalv och ibland till och med sitsen. Detta gör inpassningen lite lättare. Hästar med stor manke och/eller spetsiga ryggar kan vara svåra att hitta bomlösa sadlar till, eftersom konstruktionen är mjuk är det svårt att få tillräcklig mankfrihet. Har man en häst med denna typ av rygg så ska man vara extra uppmärksam på att sadeln inte faller ner på manken/tornutskotten.

 

Angående hoppning med bomlös sadel. Det flesta bomlösa sadlar går inte att hoppa med. Detta beror på att de flesta lösningarna inom tryckfördelningen inte är så stöttåliga som sadlar med hård stomme. Det finns ett fåtal bomlösa sadlar som klarar aktiv träning i hoppning. Resterande kan man hoppa något hinder då och då med men det rekommenderas inte eftersom det finns risk för att sadeln slår i tornutskotten. Dessutom så påfrestar det ryggen på hästen.

 

Bomlöst är en mycket bra lösning om man hittar rätt modell som passar både häst och ryttare. De ger en större frihet och närhet till hästen. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja men jag hoppas denna artikel ger lite mera klarhet.

Anmäl
2009-09-06 00:24 #1 av: Zaphix

Jättebra artikel för mig som inte kan nåt om bomlöst. :)

Anmäl
2009-09-07 12:15 #2 av: annspann

Tack för en jättebra artikel!

jag är ju en barbackaryttare sen barnsben (f.d. voltigebarn), så mig passar de bomlösa sadlarna perfekt. Tycker alltid jag blir hindrad i min kontakt av en bomsadel.

För uteturer gillar både jag och hästarna soffkuddemodellen med pad av tempurmaterial. Den kräver dock att du som ryttare håller blansen själv, du kan inte förlita dig på sadeln. Det har medfört att flera ryttare med vana av bomsadlar har trillat av i denna sadel. De ar vana att kunna sitta snett och att sadeln balanserar upp dem. Här slutar det ofta med att sadeln snurrar. Inte så bra kanske, men samtidigt märker du direkt dina egna spänningar och snedheter i en sådan sadel.

Ska prova en bomlös spansk skolsadel nu i dagarna. Ser fram emot det mycket, då jag tror att det kan passa både mig och hästen.

 

Anmäl
2009-09-07 18:01 #3 av: EwaAngantyr

Kanonbra artikel. Red själv en Barefoot i lördags och blev positivt överaskad! Hade ett annat märke till mina hästar som jag inte alls gillade.

Anmäl
2009-09-07 23:51 #4 av: [fjordtokan]

#2 Ja bomlöst kräver lite av ryttaren men samtidigt så är det MYCKET skönare för kroppen. Jag tål knappt inga bomsadlar längre. Just soffkuddemodellerna har jag aldrig upplevt att de glidit trots tunna till häst däremot så gled min STE ganska lätt. Men sånnt beror ju mycket på inpassning också.

Jag hoppas verkligen din blivande sadel passar er.

#3 Jag upplever att med de flesta bomlösa så får man det man betalar för. De billiga bomlösa är inge vidare. Man måste upp över 8-10 000 för att det ska bli bra sadlar. Så är det ju iof med bomsadlar också.

Anmäl
2009-10-13 01:19 #5 av: kaka1234567

Bra artikel den kommer jag ha nyta av´=)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-18 23:18 #6 av: kaka1234567

#0.Den bomlösa sadeln du har på bilden var har du köppt den ??

För jag funderar att ha en sån på min kanske blivande häst.jag har provat en liknande och trivdes i den =)

Så här ser hans rygg ut .

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-18 23:19 #7 av: kaka1234567

En till.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-19 21:15 #8 av: [fjordtokan]

#6 Ta en bild från sidan också så man ser mankhöjden ordenligt.

Jag tror inte att någon bomlös sadel kan ligga bra på den ryggen eftersom han är så pass omusklad.

 

Anmäl
2009-10-19 21:27 #9 av: kaka1234567

Ja de va darför jag skulle vilja ha en bomlös för att slippa byta hella tiden om han skulle få nya muskler hade tänckt arbeta han bättre (om han nu blir min)

Lägger in en bild så länge men ska ta en bätre snart.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-20 23:16 #10 av: [fjordtokan]

Jag kan inte komma på något märke som har i det närmsta den mankfriheten som behövs för den ryggen. Jag skulle muskla honom från marken innan du börjar fundra på sadel. Och för hans ryggs skull skulle jag börja med bomsadlar eftersom de fördelar trycket bättre.

Anmäl
2009-10-21 01:03 #11 av: kaka1234567

Blir nog tvingen att arbeta han från barken och fick i förslag att efter att arbeta hab från marken.Arbeta han barbacka.Och sedan ta en bom sadel och när han är vältränad börja leta bömlössadel.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-22 09:09 #12 av: runas

Bra artikel! Jag har haft både bom och bomlöst till mina hästar och kan lätt säga att både jag och hästarna tyckte bäst om bomlöst. Jag tycker inte om att hoppa så där var det aldrig ngt problem. Jag kom mkt närmre hästen och kunde använda mkt mindre hjälper, kanon. Hade samma sadel till min breda Nsv som till mitt spinkiga Vbl och det gick utmärkt. Inga trycksår, skav, etc. etc, utan bara härliga ridturer.

// Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.//

Anmäl
2009-12-01 22:24 #13 av: jen

vilken bra artikel.

själv letar jag efter bomlös sadel till min nya dam. hon är väldigt rund om magen och inte riden något, och därför tänkte jag att jag kunde ha en bomlös tills hon blivit i form

Anmäl
2009-12-02 01:14 #14 av: LinaN

Vi har en häst i vårt stall med väldigt spetsig rygg, det löste hans matte genom att köpa hårdare skumgummi (eller något ditåt) och skar till samt limmade fast under sin Star Trek Espaniolas paneler så den blev typ 6-9 cm högre, materialet ger sig bara litet men verkar ändå tryckfördelande. på detta sättet så blev sadeln bra och låg inte an på hans ryggrad/utskott. samt manken blev fri.

Ska se om jag kan ta en bild innan hon flyttar från vårt stall, hon flyttar nu i årsskiftet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-12-02 14:47 #15 av: [fjordtokan]

Det finns extra tjocka paneler att köpa till Starktrekk sadlarna om man har prolem med omusklad rygg.

Anmäl
2010-02-12 00:40 #16 av: Zaphix

Antagligen en ganska dum fråga.. :)

Men köpte en bomlös sadel med padd för ett par veckor sedan, men padden har bara teddyfoder under och hästen är skavkänslig. Har alltid renskinn under vanliga sadeln.. Men visst borde man kunna lägga det under den här också? Alltså under padden..

Har det nu, men är rädd att det blir för trångt under, padden har inte så tjocka paneler, fungerar utmärkt utan renskinnet. Men med vet jag inte..

Tips behövs! :)

Anmäl
2010-02-12 00:56 #17 av: LinaN

#15 jo, jag vet, men har ingen aning om de fanns när hon köpte sadeln eller om det rentav är de panelerna som sitter under redan. dock har de flyttat till annat stall o har ingen kontakt längre.

#16 om hästen är känslig så finns det ju några lösnignar, antingen ingen sadel alls ett tag, eller prova att sätta padd och renskinn under. Renskinnet fördelar ju tryck och för trång borde den inte bli iom att det är (oftast) en sadel som formar sig. alternativt som varierar du, vartannan riddag med fällen och vartannan utan...

svår fråga det där faktiskt. :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-02-12 01:16 #18 av: Zaphix

17: Fast alternativet ingen sadel är svårt, är vinterpälsen som har mindre bra kvalitet, alltid haft så hur mycket b-vitamin man stoppar i honom. :)
Så isf ingen sadel från oktober till april.. Nä. :)

Det jag är rädd för är att renskinnet ska fylla ut kanalen i padden så det inte blir nån kanal. :\

Renskinn är ju iofs tunnt, har fårskinnspadd också, och den är ju riktigt tjock så det är inget alternativ.

Men borde man köpa ordentligt tjocka paneler till att ha med renskinnet?

Anmäl
2010-02-12 01:18 #19 av: LinaN

#18 jag vågar faktiskt inte orda så mkt mer i det... :S har inte haft det problemet och ser ingen direkt lösning nu heller, får sova på saken o se om man kommer fram till nått vettigt ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-02-12 11:02 #20 av: Zaphix

Okej, får fundera lite. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.