Annons:
Etiketthästpsykologi
Läst 25076 ggr
[fjordtokan]
10/1/09, 5:54 PM

Horsenality

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En artikel om de olika personligheterna.

Hästen har 2 hjärnhalvor som arbetar sida vid sida. Kontakten mellan dessa är nästan obefintlig. Det gör att hästen tänker antingen med höger hjärnhalva eller vänster hjärnhalva. Precis som människor kan hästar vara utåt eller inåtriktade. Kombinerar man dessa sinnesstämningar får man 4 stycken personligheter, Left brain extrovert, Left brain introvert, Right brain extrovert och Right brain introvert. Alla dessa personligheter har olika karakteristiska drag som gör att man kan avgöra just vilken personlighet ens egen häst tillhör. Hästen kan även ha flera personligheter allt från 1 till 4 stycken.

Left brain extrovert: En häst som är LBE är oftast väldigt showig och gillar att visa upp sig. Den bryr sig inte så mycket om andra, varken hästar eller människor. Denna typ av häst är väldigt trygg i sig själv men kan vara svår att få med sig. De är extremt lättlärda men tröttnar fort så det gäller att man är flexibel och påhittig för annars kommer hästen hitta på egna saker som den tycker är rolig (vilket oftast innebär problem för människan). Typiska karakteristiska drag är vänlig, livfull, egen vilja, plockar mycket med munnen, kan bita/sparka, hittar gärna på hyss, ouppfostrad, kariskmatisk, smart och lekfull.

Left brain introvert: En LBI häst kan ofta uppfattas som trög i både sinne och kropp. Det uppfattas som tjuriga och okänsliga. Men egentligen är det väldigt smarta hästar som vet precis vad de håller på med. Dessa hästar behöver motiveras för att tycka att något är roligt. De är också väldigt självständiga och trygga i sig själva precis som LBE. Typiska karakteristiska drag är smart/beräknande, okänslig, ointresserade, argumenterande/olydiga, kan attackera/ bocka, omotiverade/ tråkiga, matfixerade, blir lätt uttråkade, envisa och lata.

Right brain extrovert: Dessa hästar är explosiva och lättskrämda. De går oftast med huvudet högt och nerverna utanpå kroppen. RBE-hästar reagerar på instinkter och tänker inte lika mycket som LB-hästar. De kan kasta sig hejdlöst undan för fara utan att riktigt veta vart de är på väg. Dessa hästar söker sig till trygga och lugna ledare. Typiska karakteristiska drag är impulsiv, kan inte stå stilla, hyperallert, panikartad, kan sparka bakut/ stegra sig, springer över en, har huvudet högt, mycket spänd, överreagerar, måste komma framåt.

Right brain introvert: Dessa hästar ser ofta lugna ut på utsidan men det rör sig väldigt mycket inombords. Man kan se på små signaler att det är en RBI. De är ofta lydiga och snälla och ställer inte till besvär men blir de rädda eller oroliga så fryser de fast för att sedan explodera.  De har ofta en orolig själ och behöver mycket trygghet. Typiska karakteristiska drag är spänd, tystlåten/lydig, misstänksam, tveksam, kan sparka vid rädsla, fryser fast för att sedan explodera, oberäknelig, blyg, har svårt för att tänka, okontaktbar.

Annons:
[fjordtokan]
10/2/09, 11:03 AM
#1

Hästen på bilden är en typisk LBI. När jag köpte henne sprang hon rätt över mig och brydde sig inte alls om vad jag höll på med. Krävde jag något blev hon arg och ville sticka därifrån alternativ så sparkade hon emot mig. När hon blev stressad blev hon RBE och bara sprang framåt utan att tänka.

Nu är det en trevlig väluppfostrad häst som oftast lyssnar på fas 1-2. Det händer att jag får ta i mer med henne men det är sällan.

Min första NH-träning med denna hästen. 28 december 2008

http://www.youtube.com/watch?v=h_eaEBdML1Y

Nu ser det ut ungefär såhär (filmat den 28 september), detta passet är lite ofokuserat och påhittigheten är inte så stor hos mig.

http://www.youtube.com/watch?v=lzxE8fXhyNM

Peppe
10/2/09, 3:01 PM
#2

Blacky är mest RBI, lite åt RBE hållet och även lite LBE

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

WinterPrince
10/2/09, 3:09 PM
#3

Jag är inte säker om Winnie är LBE eller LBI

Vissa saker från LBE, tex att han är showig, visar upp sig och inte bryr sig särskilt mycket om andra hästar mm. Men skulle inte säga att han är särskilt busig och hittar på hyss.

Det som stämmer in på LBI är att han tänker väldigt mycket, nästan så man kan se hur det snurrar i huvudet på honom. Sen kan han stänga av hjärnan helt och är lite okänslig.

[fjordtokan]
10/2/09, 11:21 PM
#4

#3 LBE-hästar tänker också väldigt mkt, de är extremt påhittiga.

WinterPrince
10/3/09, 2:25 AM
#5

#4.. Fast jag vet inte om han är särskilt påhittig, inte när det gäller bus iaf, däremot tycker han om när det händer nya saker

Zaphix
10/3/09, 11:49 AM
#6

Storis är en typisk LBI.. På alla sätt och vis.. Vårat stora problem med honom är motivation. Han gör ingenting ifall han inte kä'nner att han tjänar nåt på det. Behöver få honom att tro att han leder lekarna, fast det egentligen är jag som är hjärnan bakom. Lite jobbigt.

När han blir rädd, han blir faktiskt det ibland så blir han RBE. Han taktar, skuttar och springer då.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Annons:
niclas-e
10/3/09, 12:11 PM
#7

#1

Kul att se er utveckling, och att man kan jämföra före och efter så här.

jen
10/4/09, 2:07 PM
#8

min nya häst är en LBI

väldigt dominant och sur när man ger hö och krafftfoder…

även sur när jag vill flytta på henne när det inte passar henne.

så vi har mycket jobb framför oss för att komma fram till ett samspel

LinaN
10/4/09, 4:05 PM
#9

"Typiska karakteristiska drag är smart/beräknande, okänslig, ointresserade, argumenterande/olydiga, kan attackera/ bocka, omotiverade/ tråkiga, matfixerade, blir lätt uttråkade, envisa och lata."

Smart är han, han planerar och rekogniserar hur han ska lösa en situation, Okänslig. jotack ^^ matfixerad till tusen! envis som synden och är väl dagsformen som avgör om han lätt blir uttråkad eller ej.

däremot så känner ja ginte igen ointresserad, han är alltid med och väldigt framåt och nyfiken. attackera/bocka har väl hänt när man arbetat löst i paddocken.

"Typiska karakteristiska drag är vänlig, livfull, egen vilja, plockar mycket med munnen, kan bita/sparka, hittar gärna på hyss, ouppfostrad, kariskmatisk, smart och lekfull."

Han är ju väldigt vänlig och kontaktsökande, mycket egen vilja, plockar en del med munnen faktiskt, smakar och känner efter med munnen. Full i fan och lagom ouppfostrad, han testar ju gärna om reglerna gäller även "idag"

Så Left brain är han ju, men han är en salig blandning mellan LBE och LBI då ju… ^^

RBE och RBI passar inte in på honom alls.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[fjordtokan]
10/4/09, 8:04 PM
#10

#7 Ja det är alltid lika intressant. Jag försöker alltid filma med jämna mellanrum så man ser vad som händer. Och även vad man kan förbättra.

#9 Hästarna kan ha delar utav alla olika personligheter  Men oftast har den en som är dominerande.

Animal-3
10/7/09, 11:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Ingenaning hur detta funkar riktigt men provade fylla i dessa igen sedan datan krashade….

Animal-3
10/7/09, 11:40 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Och så den lille:P

Animal-3
10/7/09, 11:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Båda grabbarna är klart LBE speciellt Peewee.
Tuffe älskar att show och visa upp sig.
Peewee älskar att hitta på hyss.

Annons:
Anna452
10/11/09, 11:09 AM
#14

Granit är en solklar LBI! Men när han blir rädd så fryser han fast och sen exploderar, alternativ rusar några steg framåt…. Så lite RBI oxå då…

Anna452
10/11/09, 11:15 AM
#15

Förresten jättebra artikel!Skrattande

[fjordtokan]
10/11/09, 9:30 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#15 Tackar

Horsenality charten är väldigt bra att fylla i regelbundet då hästens personlighet ändras under tiden man tränar. Vissa prickar försvinner och andra kommer till. Meningen är att alla prickar ska söka sig mot mitten så hästen blir balancerad.

Tex såhär: Vilja när jag precis börjat träna.

[fjordtokan]
10/11/09, 9:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Och så Vilja idag:

Gyllir
10/12/09, 12:05 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Kul att se era Horsenalitys.

Min häst var bara RBE när jag köpte honom. Nu är han mest LBE och tom lite Introvert. Spännande att det kan ändra sig så mycket!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Anna452
10/12/09, 2:02 PM
#19

Spännande med sånt där chart! Det skulle jag defenitivt vilja ha och fylla i. Det blir så ju så tydligt hur hästarna har utvecklats.

Laddade ner en pdf från Parelli igår, där skrev han att vänstra hjärnan står för dominans. Detta gjorde att jag blev lite osäker, jag har inte upplevt Granit som en dominant häst, speciellt inte när jag sett hur han förhåller sig till andra hästar i hagen. Är han ändå en LBI då?

[fjordtokan]
10/12/09, 4:51 PM
#20

#19 Det jag har sett av Granit är definitivt RBI i alla fall.

Annons:
Anna452
10/12/09, 6:33 PM
#21

#20 Okej! Tack för att du redde ut det. Bra o intressant att veta vad han har för horsenality.

sheilaspicasso
10/15/09, 11:00 PM
#22

Min häst är så LBE så det är skrattretande. SkrattandeHärlig och rolig men outsmartar mig hela tiden och blir lätt uttråkad.

perlino
10/16/09, 12:09 AM
#23

Här dominerar en blandning mellan LBI och RBI.

Måste man bli medlem någonstans för att fylla i en horsenality eller hur får man dit de svarta prickarna?

perlino
10/16/09, 12:09 AM
#24

Glömde skriva att det är en jätte bra artikel. :)

[fjordtokan]
10/16/09, 12:10 AM
#25

Jag sparar ner charten och öppnar den sen i paint. Eller så kan du skriva ut den…

perlino
10/16/09, 12:11 AM
#26

Ja, paint tänkte jag inte på, tack!

bethween
1/5/10, 12:01 AM
#27

Min häst är en RBI men han sparkas inte ^^

Annons:
Gyllir
1/5/10, 5:57 PM
#28

#27 Men med LBI tendenser? Han ser ut att vara LB på dina filmsnuttar.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

bethween
1/5/10, 6:01 PM
#29

haha, nej nej han är inte den hästen som exploderar och är nervig osv

Om det är något han blir rädd för som om det te.x åker en stor lastbil förbi så kanske han hoppar åt sidan och sen stannar och kollar lite sen om jag är helt lugn så slutar han :P

och om han blir rädd i stallet så  ställer han sig och rör sig inte ur fläcken och sedan kanske hoppar till lite.

Men han är endå inte orolig i själen direkt..

Gyllir
1/5/10, 6:05 PM
#30

Vad är det som gör att du tycker att han är RB då? Kan du inte lägga upp en sån Chart som visar här ovan i tråden? Skulle vara intressant att se!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

bethween
1/5/10, 6:11 PM
#31

Jag förstår mig inte på dom där chart sakerna.. min egnelska är inte bäst Obestämd

Animal-3
1/5/10, 6:42 PM
#32

#27 som jag fattat det är det RBI som är oroliga i själen och är dom som kan explodera.

Btw till er mer insatta. Hur mkt sägs det att människan påverkar hästens karta?
Många säger ju att man ofta väljer hästar efter hur dom är så är man så man fassnar för LBI hästar skaffar men troligt vis sånna.
Enligt mina kartor är båda mina hästar LBE (och så Peewee slår mot LBI när han är på dålig humör). Men jag har ju inte valt hästar.
Tuffis fick jag av min faster när jag var 5 år och Peewee Fick jag över telefon när jag var 9.
Ändå är båda så lika. Kan det ha att göra med att det är jag som haft dom sedan dom var små?
Blir spännande nu när vi får två föl till våren som jag ska hantera framöver om de också går mot LBE.

bethween
1/5/10, 6:48 PM
#33

Kan en häst vara typ både RBI & LB ?

Gyllir
1/5/10, 8:56 PM
#34

#32 Jag ser det som att LBE är mest önskvärt att ha, sålänge det inte är extremt. Många hästar jag vet har efter en tid dragit sig mer till LBE eller LBI från att ha varit RB, vilket är positivt. Min var extremt RBE när jag fick han och är nu BLE-I. Tror absolut man drar sig till vissa personligheter, men man kan påverka det mycket också. Det som hästen är från allra början yttrar sig senare kanske bara i extremfall och inte till vardags. En häst som har varit RB kanske bara visar det när det händer något särskild, annars är den LB. Så har jag förstått det iaf.

#33 En häst kan ha prickar runt hela skalan, men oftast är den en viss del som dominerar. När jag har sett dina filmer, tror jag att din häst är LBI, men vad vet jag.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
bethween
1/5/10, 9:50 PM
#35

okej! :)

Men det är ju bara att som dom förklarar värkar LBI vara mer mot "arab" personlig het och min häst blir sällan rädd för saker och han går aldrig med huvudet upp osv :P jämt när han går vid mig har han sänkt huvud och oftast när jag rider också..

Animal-3
1/5/10, 10:05 PM
#36

#34 Ja jag tänkte just för att båda mina grabbar är lika på kartan och jag har verkligen inte valt dom efter personlighet. Tuffis fick jag en bild på och så var han min och Peewee fick jag på telefonen så kom han morgonen där på.
Jag möte dom ju aldrig för en dom var mina.
Peewee är extrem LBE han kan vara världens charmigaste och jobbigaste på samma gång^^ Så i mellan åt får man bara hålla för ögonen skratta åt situationen och försöka få honom på andra tankar:P
Där emot Peewee på riktigt dåligt humör (och ofta om det är något runt om han ogillar och han vill berätta) slår han över mot LBI. Tuffis däremot slår över mot RBE.
Jag har ju aldrig jobbat någon som hellst parelli teknik. Sett några rekmaner om hans filmer men det är typ det. Så jag har ju inte jobbat med dessa kartor och punkter på något vis.
Kan det vara så att jag omedvetet format dom mot LBE?

#35 LB hästarna är väl de som är lugnare (tryggare i sig själva) och RB hästarna som går lite mer på instinkt (lite mer nerver). Åt minstånde om man läser ovanstående text…

bethween
1/5/10, 10:19 PM
#37

isf är min en LB häst :P

men ibland kan han även bli jätte räd om det brakar till i stallet men det blir väl dom flästa hästar ^^

Animal-3
1/5/10, 10:25 PM
#38

#37 läs i artikeln så beskriver den ju alla väldigt tydligt så bör du ju se vilken som passar bäst in på honom…

bethween
1/5/10, 11:15 PM
#39

OJ nu han inte hjärnan med jag menade RBI* :)

Gyllir
1/5/10, 11:40 PM
#40

Bethween: LBI är definitivt inte mot arab hållet. Läs texten en gång till. Stereotypt för LB är att de kan tänka (lugn), för RB att de följer instinkt (flykt, rädsla).

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

bethween
1/5/10, 11:50 PM
#41

åh, nu blev det fel igen jag kan inte tänka eftersom jag är rätt sjuk har feber och allt så jag läste på LBE istället för LBI. Jag tror nog baloo är både mot LBI och RBI för han har aldrig attackerat något sparka vid rädsla :)

Annons:
Hannybee
1/6/10, 8:30 PM
#42

Min kompis sköthäst, Ettan, är nog mest LBI tror jag… Däremot har jag väldigt svårt för att bestämma vad som passar bäst in på min sköthäst Boogie… Vad ska man gå mest efter?

Hannybee
1/6/10, 10:51 PM
#43

Problemet löst! Kollade på Parellis hemsida, och av de beskrivningarna tror jag att Boogie mest är RBE. Fast lite av de andra också kanske…

[vamir]
1/9/10, 3:38 PM
#44

Jag har nog en ganska snäll LBE :)

bethween
1/9/10, 7:36 PM
#45

Baloo är helt klart LBI jag kollade på en Parelli film där dom hade 4 hästar som dom visade deras egenskaper på.

LBI hästen var precis som baloo ^^

Hannybee
1/10/10, 12:22 AM
#46

#45 Det skulle jag vilja se på… Vad är det för film? Finns det på Internet?

Gyllir
1/10/10, 12:10 PM
#47

#45 Tänkte väl det :-) Nu har du fått lite tip om hur du ska göra med honom också.

Det finns flera olika sånna filmer. Några finns på det Savvy Club hemsidan. (måste vara medlem för att kunna se dem) och sen finns det en DVD som man får hem när man blir medlem i klubben. Vilken såg du Bethween?

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

bethween
1/15/10, 7:42 PM
#48

Jag är medlem i savvy club och kollade på DVDn ;)

Annons:
Hannybee
1/16/10, 12:17 PM
#49

#48 Okej… Tungan ute

[trollduva]
1/16/10, 7:49 PM
#50

adeline är lite LBE och lite RBE

Zadeira
2/16/10, 2:55 PM
#51

Bellman har drag av alla utom RBI, men det mesta av hans personlighet faller under LBE.

ThunderClap
2/17/10, 1:27 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#52

Jag tycker det hela känns som stjärntecken :S Undrar hur mkt det verkligen stämmer.

Jag är helt med på att de tänker med olika delar utav hjärnan och sällan använder de tillsammans, det finns det säkert forskning som stödjer. Men undrar hur man kan ha kommit fram till olika personlighetsdrag i olika delar utav hjärnan?

Min pålle stämmer iallafall väldigt dåligt in på någon utav beskrivningarna.

Tittar man på hur jag valt att kryssa i cirkeldiagramet så är det lite mer utspritt på vänstra sidorna, på högra blev det väldigt mkt att det inte stämmer på honom.

Birke
2/17/10, 3:13 PM
#53

#52 Undrar också haha. Tkr dessutom det ärvälldgt svårt att förstå, och det stämmer inte mkt.

ForYourMalice
2/18/10, 2:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

Rent spontant;
Kan man verkligen stoppa alla hästar på hela jorden i 4 fack?

Då tror jag lite mer på vad han nu heter som har skrivit "Dansa med hästar" som menar att det finns 21 (tror jag det var) olika sorters hästpersonligheter.

Jag tycker inte att någon av mina hästar passar in i det där,
River KANSKE är en LBE, men han har alltid varit väldigt lätt att få intresserad och att få med sig, däremot så är han väldigt dum mot andra hästar och kör mycket "fula knep", han vill gärna vara ledare och blir det oftast men han är ingen bra sådan. Om osäkra människor hanterar honom som är osäkra på honom, sig själva eller hela situationen kan han anfalla dem/utmana dem eller ställa sig på bakbenen och visa hur dominant han är.
Men med mig (som är väldigt självsäker och lugn i mig själv) så går han hur snällt som helst och visar nästan löjligt mycket tillgivenhet, mer hund än häst. Han är otroligt intelligent, och blir lätt svartsjuk. Han älskar människor och djur men är som sagt rätt dum mot andra hästar. Han är alltid mycket snäll mot människor, det jag beskrev ovan är folk som ska hantera honom eller kanske bättre uttryckt stälal krav på honom. Och så tycker han att han är störst, bäst och vackrast och KAN ALLTTungan ute
Men jag tycker ändå inte att han passar riktigt in på någon av beskrivningarna..

Min andra tjej Carata, hon måste nog ha en egen kategori..
Otroligt fysiskt känslig, extremt lättlärd, har svårt att visa sina känslor, vill alltid göra sitt allra bästa och jag får en känsla av att hon har väldigt höga krav på sig själv, hon blir nästintill förtvivlad om hon inte förstår vad man vill att hon ska göra. Hon är en riktig människokännare, hon qanpassar alltid sig själv efter den människan som hanterar henne, hon skulle vara en perfekt handikappshäst eller häst åt rädda människor, men kommer det någon som tror att de är något åker de i backen med en gång. Hon nonchalerar även sådana människor och låtsas som att hon inte ser elelr hör dem. Om jag inte tycker om någon människa kan hon hugga mot dem (inte bita, men markera) för att i nästa stund vara hur mysig som helst med dem, så länge inte jag är med. En enda gång har hon attackerat en annan människa, det var en person som tidigare misshandlat henne.
Hon är väldigt mycket "häst", dvs i sättet; hon äter inte om jag står nära maten får då är ju den maten min eftersom jag är ledaren (och jag har inte lärt henne det), hon har alltid full fokus på mig från att jag kommer in i hennes synfält tills att jag försvinner, oavsett om jag är 30 meter ifrån henne utanför hagen och hon är inuti eller om jag sopar stallgången och hon står i boxen, hon vet alltid exakt vart jag är. Hon går alltid att ha lös, hon skulle aldrig gå någonstans, däremot så vill hon gå ca 10 meter bakom mig, inte närmare men inte längre bort av någon anledning. frågar ni mig så är hon perfekt, den ultimata hästenTungan ute
Och allt det här som jag tagit upp har hon alltid varit, inget jag lärt henne. Vad kallar man en sån häst?

På bilden;
Carata har ögon och ett öra på en traktor som kör 6 meter ifrån henne, jag står 30 meter ifrån henne och ändå har hon alltid ett öra på mig.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Zaphix
2/18/10, 2:56 PM
#55

54: Nu är inte jag speciellt duktig på detta, men jag tycker att din häst Carata låter RBI..

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Annons:
ForYourMalice
2/18/10, 3:01 PM
#56

#55

Haha nää det tror jag verkligen inte att hon är..Tungan ute

"De är också väldigt självständiga och trygga i sig själva precis som LBE. Typiska karakteristiska drag är smart/beräknande, okänslig, ointresserade, argumenterande/olydiga, kan attackera/ bocka, omotiverade/ tråkiga, matfixerade, blir lätt uttråkade, envisa och lata"

Carata är osjälvständig, otrygg i sig själv, smart, MYCKET känslig, MYCKET intresserad, MYCKET lydig, attakerat/ bockat 1 gång på snart 20 år, MYCKET motiverad, inte alls matfixerad, aldrig uttråkad och absolut INTE anvis eller lat.

Ha är raka motsatsen till allt det som en RBI häst är, förutom det där med smartSkrattande

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ThunderClap
2/18/10, 3:28 PM
#57

#54 Fast varför skulle hästar ha bestämda personligheter i förväg även om det fanns fler att välja på än här? Hemfplings sett att dela in hästar är än mindre vetenskapligt, här pratar man iallafall om att hästar använder olika delar utav hjärnan i taget, något som iallafall finns forskning på. Och olika delar utav hjärnan gör olika saker, vilket gör att de reagerar efter den delen utav hjärnan de använder, så så långt så är det ju inget underligt. Att däremot lägga in närmare karraktärsdrag på olika hjärnhalvor blir för mig att ta det på tok för långt…

Existerar väll inte på något annat djurslag vad jag vet heller, på människor håller vi ju på med stjärntecken och det finns det rätt mkt som visar på att det inte stämmer.

ForYourMalice
2/18/10, 4:05 PM
#58

#57

Jo det kan jag hålla med om, men det borde finnas lite fler varianter tycker jag.. Elelr utförligare beskrivning av de olika personligheterna så man hittar något som stämmer inTungan ute

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ThunderClap
2/18/10, 4:15 PM
#59

#58 Fast det stämmer inte för att det helt enkelt bara är bullshit ;) Skulle nog behövas omkring 1miljon för att finnas någon som stämmer eller att de är klart med luddiga än vad de redan är….

Zaphix
2/18/10, 7:00 PM
#60

56: Haha, det tror jag visst eftersom jag skrev RBI inte LBI.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Gyllir
2/18/10, 10:16 PM
#61

#54 Det är väl klart att man inte kan dela in hästar i ett fack som stämmer helt och hållet. Därför kan man pricka av i alla delar och se vad den har mest av. Vissa hästar har inget mest och är helt enkelt bara sig själva. Charten är gjord för att underlätta att förstå sin häst, med tanken på att olika hästar behöver olika strategier. Det är precis så som med människor: melankolisk, kolerisk, flegmatisk, sangvinisk. Eller i elementen: vatten, luft, jord, eld. Finns många sådana system och ingen, varken människa eller häst, är bara på ett sätt.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

ForYourMalice
2/18/10, 10:43 PM
#62

#59

Men jag har väl inte sagt att det är bullshit heller?

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Annons:
ForYourMalice
2/18/10, 10:45 PM
#63

#56

Oj sorry, läste fel!

Man kan se på små signaler att det är en RBI. De är ofta lydiga och snälla och ställer inte till besvär men blir de rädda eller oroliga så fryser de fast för att sedan explodera. De har ofta en orolig själ och behöver mycket trygghet. Typiska karakteristiska drag är spänd, tystlåten/lydig, misstänksam, tveksam, kan sparka vid rädsla, fryser fast för att sedan explodera, oberäknelig, blyg, **har svårt för att tänka, okontaktbar.

**Allt som jag markerat med fet text är hon verkligen inteTungan ute

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ForYourMalice
2/18/10, 10:47 PM
#64

#61

Jo men jag menar att om det fanns med fler alternativ på varje del så kanske jag kunde hitta fler likheter, just nu så känns liksom alla som hennes raka motsatser mer eller mindre..Tungan ute

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ThunderClap
2/19/10, 12:24 AM
#65

#62 "Elelr utförligare beskrivning av de olika personligheterna så man hittar något som stämmer in"  mitt svar: "Fast det stämmer inte för att det helt enkelt bara är bullshit ;) " - jag menade på att man behöver inte utförligare beskrivningar, det kommer inte hjälpa, för det är påhittat och inte fungerar.

ForYourMalice
2/19/10, 12:33 AM
#66

#65

Jaha, jag läste lite tvärtom.
Nja, jag säger varken bu elelr bä. Men på mina hästar jar jag svårt att hitta något som stämmer =P

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

EwaAngantyr
2/19/10, 10:02 AM
#67

Det är klart att charten stämmer, det gäller bara att kunna läsa både häst och chart på rätt sätt.

ForYourMalice
2/19/10, 1:25 PM
#68

#67

Varför då, för att en känd person sagt det?

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

EwaAngantyr
2/19/10, 3:11 PM
#69

Nej, inte för att en känd person har sagt det. Det finns väldigt mycket om detta när det gäller människipsykologi och delvis kommer det här chartet därifrån och gjort för att man ska kunna förstå hur olika hästar fungerar och hur olika de måste tränas för att komma vidare. Det förklara ju oxå en massa varför vissa hästar gör si medan andra gör så i samma situation. För att de har olika horsenalitys och tänker olika. Precis som vi människor reagerar olika i samma situationer. Jag tror säkert att någon som kan detta om horsenality skulle kunna placera dina hästar i en eller flera av rutorna. Det skulle inte ta så lång tid.  De kan vara EN horsenality eller en blandning av flera. Alla hästar har någon av dessa horsenalities.

Annons:
ForYourMalice
2/19/10, 3:24 PM
#70

#69

Ja mycket möjligt, jag säger varken bu eller bä.
Jag håller med om att det låter logiskt och känns vettigt på ett vetenskapligt plan, men samtidigt så.. Jag vet inte.
Eller så är inte mina hästar särskilt typiska eller så är de en blandning av alla. Men jag skulle i alla fall vilja ha lite mer exempel ut varje kategori så det är lättare att avgöra vilken dom är om de är någonTungan ute

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ThunderClap
2/19/10, 3:28 PM
#71

#69 Om man anser att ens häst är en blandning utav alla fyra, vad säger det då? Då ger ju charten eller beskrivningarna inte precis någon hjälp eller?
Om indelnigsgrupperandet inte går att göra, dvs att den inte bara är en grupp så säger det ju inte särskilt mkt om hur man ska jobba med den?

Jag har inga problem med hur hjärnan fungerar (fakta delen) och tycker det är bra att informera om, men själva beskrivningarna anser jag blir väldigt fel liksom utmarkerandet utav en hel del utav de beteéndena i i-pricknings-tabellen. Gissar starkt på att det är där den vetenskapliga delen tar slut och någon som tjänar pengar på det står och hittar på saker…
Jag kan förstå motiveringen av att man behöver förenkla det för barn och ungdomar så att de förstår vad det hela handlar om och därför förgrovar det hela så här, men för vuxna och för att faktiskt lära ut bra vettigt häst-tänk vilket väll ändå NH är, borde man väll istället förklara närmare hur hjärnan fungerar och hur det påverkar hästen och hur vi ska göra för att påverka det hela på bästa möjliga sett….

ForYourMalice
2/19/10, 3:32 PM
#72

#71

Ja alltså jag tycker inte att jag behöver någon hjälp av någon karta för att förstå hur jag ska arbeta med mina hästar, det vet jag ändå.
Kanske därför jag inte är så motiverad av att veta vad mina hästar är, men om de nu är någo så skadar det ju inte att veta..

För att veta vad ens häst har för personlighet är det väl bara att experimentera sig fram och ha kul tillsammans..

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

EwaAngantyr
2/19/10, 3:45 PM
#73

Jag tror väldigt många vuxna människor inte har en aning om attt hästar fungerar så olika som tex en RBE och LBI.
Om hästen är en blandning av alla fyra horsenalities så växlar dens beteende ganska ofta och man måste själv hänga med i växlingarna. Man måste jobba o alla fyra rutorna med samma häst. De hästarna är väldigt svåra.
# 72 Behöver man inte hjälpen som chartet ger så finns det ingen som tvingar en att lära dig den Skrattande

Jag jobbar som instruktör och har nytta av den väldigt ofta då jag tränar väldigt många olika horsenalties.

ForYourMalice
2/19/10, 3:52 PM
#74

#73

Nej jag vet det, men det skulle vara kul att veta vad mina var om de var något bara.

Jo jag kan förstå den fördelen, då det går lättare att lära sig hur olika hästar fungerar omman har någon sorts systematik, och tränar man andras hästar och tar betalt för det så kan man ju inte hålla på hur länge som helst direkt. Har man en egen häst så har man ju resten av livet att lära känna varandra påTungan ute

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

ThunderClap
2/19/10, 7:16 PM
#75

#73 Men nu utgår du ifrån att hästen enbart tänker med en del utav hjärnan jämt, och enligt vad jag lärt mig så är det iallafall inte så. De tänker istort bara med en del itaget, vilket är varför man bara kan påverka den hjärndelen just då och det är där det kommer in hur man pratar bäst med olika hjärnhalvor som iallafall jag gärna skulle vilja lära mig mer om. Men de tänker inte enbart med en enda del utav hjärnan vilket jag tolkar det utav ditt medelande som att du tror? Så en häst kan omöjligen "vara" bara en hjärnhalva, även om de kan tendera till att annvända en hjärndel mer än övriga kanske, så bör de växla av att annvända olika delar utav hjärnan.

Jag tror också att informationen om hur hästens hjärna är dåligt spridd, också för att det vad jag vet inte finns så väldigt mkt forskning på det hela. Men man behöver ju inte fördumma det som finns för det.

Nyfiken på på vilket sett du har användning utav att placera en häst i ett fack över att "så här är den"? Lurar inte det din hjärna att fastna i ett tänk över att hästen "är RRR"? För enligt forskning på hur människohjärnor fungerar så är det oftast en nevativ sak att använda sig utav, då människohjärnan är lat och gärna tänker i samma spår hela tiden, gäller därför att undvika förenklade system om man vill vara på topp enligt vad jag lärt mig.

EwaAngantyr
2/20/10, 4:46 PM
#76

Jag placerar inte hästarna i ett bestämt fack och så jobbar jag efter det fackets principer hela tiden. Jag gör en "over-all-bedömning" om var jag skulle placera hästen i det stora hela. Sedan är det ju ingen häst som bara är i ena eller andra halvan men man kan få ett hum om var den är mest och jobba efter det när den är där. Sedan ändras detta hela tiden och man jobbar med den häst som dyker upp just då!  Som du sa så när man tar betalt för sina tjänster så måste man kunna jobba på lite snabbare och detta gör att jag kan snabbare få rätt träning till hästen.  Sedan måste man vara oerhört flexibel och lyhörd.
Och nej, den kan inte "vara" i bara en hjärnhalva men den kan vara mer i en hjärnhalva.  
Jag ser inte horsenalitycharten som "ett förenklat system" utan som ett hjälpmedel.

Annons:
Animal-3
2/28/10, 12:54 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#77

Satt och tänkte lite så här på kvällen. Så kom Korre in i mina tanker igen. Tittade in på denna karta. Saken var den att Korre var ett allt i ett paket 100%. Han ändrades aldrig även om han kunde vara två helt olika hästar beroende på tid och person. Väldigt svårt att förklara. Jag växte upp med honom och red honom redan som barn. Mamma har tittat tillbaka på bilder och undrat vad hon tänkte med när hon släppte ut en så liten unge på en så stor häst (som verkligen var mkt häst). Visst vi hade våra turer, men jag var aldrig rädd för Korre. Han tog han om mig (även om vi dansade på två ben rätt ofta) Han var mkt speciell. Jag tyckte han var världens snällaste och när jag började gymnasiet skulle vi skaffa en medryttare till honom. Inga problem trodde jag. Korre som var såå snäll. Han jag hoppade över 130 cm med när jag var en 8-9 år. Hästen som jag gjorde allt med. Men jag hade fel. 3 gånger tror jag den som kom flest gånger stod ut. Han stack med allihop om dom inte hade ledare (och då var det vuxna ruttinerade ryttare) en tjej rusade han rätt ner i sjön med.
Tänkte om jag gör en karta en allmän karta över Korre under åren jag hade honom. Kanske ni som kan läsa kartorna kan säga något om honom?
Jag kan inte beskriva honom själv med ord för han låter som en vilde, men han var verkligen inte det.
Jag kan ju prova iallafall see vad ni säger?

Birke
2/28/10, 12:57 AM
#78

Jag är väldigt skeptisk till att man kan placera ngn varelse i ett fack.

Animal-3
2/28/10, 1:09 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#79

Kartan då. Alltså han var ju inte allt på en gång men han slog på en halv sekund mellan dom, varför dom ligger så långt ut är för att de alla var väldigt "vanliga" det var inget som hände sällan, och det var väldigt starkt, det var inte så han studsade lite eller reste sig småt utan han la hjärtat i allt han gjorde. Du kunde få allt detta på 1 timmes ridtur. Men missförstå mig rätt. jag litade på Korre, jag kände mig trygg med honom. Sen hände det väl saker som många andra såg som dramatiska men dom vart liksom inte det där och då. Inte i mina ögon. Kan till lägga att han var mkt mkt dominant.
Jag har vänner som också kände honom och många av dom förstår vad jag menar. Mina närmsta vänner som red med oss m.m. var inte rädd för honom häller. Även om det kanske hände saker. Han var inte häller någon stressad eller nervighäst på det viset. Men saker som det låg en cykel i diket, så kunde han från kolugn skritt flyga sidled i fullgalopp ut på närmaste åker och vara helt på tårna som ett dynamit paket, för att 2 sekunder senare skritta i lugnan ro igen.
Nästa gång kunde bussen köra upp i rumpan på honom och sätta sig på tutan och han lutade inte ett öra åt den.

Gyllir
2/28/10, 11:20 AM
#80

Spännande karta. Det finns hästar som är "bipolar", har lite av varje och växlar fort emellan. Det är extremt svåra hästar, men väldigt spännande!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Animal-3
2/28/10, 11:32 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#81

#80 då skulle jag väl säga att Korre var sån,,,fast jag såg aldrig honom som någon svår häst. hade honom i minst 12 år och red och hanterade honom nästan dagligen och 3 gånger sammanlagt trillade jag av. Två gånger var när han slog om, en gång var bara ett tabbe när vi red vilse och jag fasnade i en gren och hängde kvar i trädet med an hästen skrittade vidare.
Vi var många barn som hanterade honom och jag slängde upp min 6 år gamla kusin och lederunt i skogen.
Han hade verkligen ett stort hjärta den hästen <3
Varför man inte såg honom som svår var kanske för att han var så ärlig? man lärde sig liksom honom väldigt fort.

(bilden: så liten var jag när jag red honom, tror till och med att detta va efter jag hållit på och rida honom i ca 1 år /kanske till och med mer)

[spinn]
4/7/10, 1:18 AM
#82

När man fyller i en horsenality är väl mild=grön cirkel, moderate=blå och extreme=gul? Den grå ringen i mitten, är det också en nivå man fyller i och i så fall vad? Jag kanske har missuppfattat alltihop?

Någon som kan översätta bracy, forward-aholic och "tatatonic"? Skulle vara jättesnällt.

ThunderClap
4/7/10, 2:17 AM
#83

#82 Bracy = en häst som "brace" är en häst som spänner sig emot, bracy är en slang där man gjort om det hela till ett adjektiv för att kort beskriva att hästen ofta uppvisar det beteéndet. Det är alltså ingen vanligt förekommande form, absolut inte skriftligen…

Forward-aholic = forward=framåt aholic=beronde, är igen muntlig slang mer än vad man normalt använder skriftligen, slang på häst som springer konstant, inte så mtk springer som rusar antagligen är min tolkning. Tänk shoppaholic, är mode att slå ihop aholic (beroende) med olika saker.

catatonic menar du väll med det sista? = katatonisk= det är en mentalt läge, nära till chock och depression kan man väll väldigt förgrova det till. Oftast är det som så att personen går in i ett läge där stimuli inte påverkar den, den tappar motoriken. Folk gillar att annvända termen som slang för när man hänger upp sig lite och känner sig nere, men det är inte katatonisk i den medicinska termen.

Annons:
[spinn]
4/7/10, 2:39 AM
#84

#83 Tack så jättemycket, kan inte så mycket slangord på engelska. Ja, jag menade catatonic.

[spinn]
4/8/10, 1:53 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#85

Denna horsenalityn känner jag mig klar över, den verkar stämma. Mest LBI, men också LBE. En häst som inte bryr sig så mycket om andra, inte lättskrämd, otroligt matfixerad, lite nyfiken, snäll och vänlig, men vi behöver bättre ledarskap mm vilket syns på horsenalityn. Gillar att bli ompysslad i timtal.

[spinn]
4/8/10, 2:04 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#86

Denna horsenalityn är jag desto mer osäker på och kluven till, blev minst sagt en splittrad karta. Hästen är lugn, lydig och snäll så länge omgivningen är lugn. Blir omgivningen rörig kommer taktandet och spändheten, då kan det kännas okontrollerat. Behöver definitivt bättre ledarskap mm för att öka tilliten, för att minska plötsliga hopp för olika saker. Med mycket motion och en bättre ledare är problemen små. Måste aktiveras mycket och ha uppgifter att utföra för att inte tappa koncentrationen snabbt. Gillar att bli ompysslad och gå ut på långa, långa ridturer.

Gyllir
4/8/10, 1:35 PM
#87

Spännande!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

FeliciaS
4/9/10, 1:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#88

Den här stämmer nog rätt bra på Hekla i alla fall.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Birke
4/9/10, 11:12 AM
#89

Vart kan man hitta de där mallarna att fylla i?

[spinn]
4/9/10, 12:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#90

Du kan kopiera denna till paint, går att googla också.

Annons:
Zaphix
4/9/10, 1:49 PM
#91

#89: På parelli.com finns det. :)

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Birke
4/9/10, 2:12 PM
#92

Tack :P Då ska jag bara sätta mig och klura lite;)

Gyllir
4/9/10, 11:50 PM
#93

#88 Hon var inte så lätt definierbar du! Mest RBE, Introvert tendenser, men det borde vara ganska enkelt för dig att få henne LBE :-) Ska bli kul att se er utvecklas!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

FeliciaS
4/11/10, 11:46 PM
#94

#93 Precis, verkligen inte, och det är så olika från dag till dag. Skulle jag fylla i en karta på bara idag skulle det bli LBE, hon var väldigt lugn och harmonisk och gick runt med presenningen över sig som ett skynke trots att det blåste en hel del :)

Ja, det tycker jag också ;)

Förresten, såg att den kartan jag har fyllt i är olik den som många andra har fyllt i. Finns det olika? *s*

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Gyllir
4/11/10, 11:49 PM
#95

Spännande spännande. Vet faktiskt inte. Så olika är de väl inte? Kanske nyare variant bara.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

FeliciaS
4/12/10, 12:27 AM
#96

#95 Nä, de är ju inte så väldigt olika ;) Jag bara insåg att något inte stämde när jag kollade efter en viss egenskap och märkte att det var mer än bara det :P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Zaphix
4/12/10, 12:42 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#97

Fyllde i en ny chart idag, mycket spännande!

Han är betydligt mer LBE än han varit förut. Många ändringar på duttarnas placering sedan sist jag gjorde en. Mycket trevligt!

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Annons:
Cahira
3/23/13, 2:56 AM
#98

Jag hittade denna för ett litet tag sedan http://www.youtube.com/watch?v=HcvyeJb3xQE

Och vi har två hästar som verkligen är kompletta motsatser. Ena är RBI och andra är LBE. 

Ska bli så kul att äntligen börja med NH och ett riktigt hästliv!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Fjäril
3/27/14, 9:00 PM
#99

Spännande att läsa, jag har dock aldrig hört om detta tidigare? Personligheter vs hjärnhalvorna.

Vad finns det (i så fall) för tips om man vill ändra på beteéndet eller varför det är just den,den (eller den) hjärnhalvan som är dominat? Orsaken till det alltså.

Jag tycker att min häst har lite av alla fyra dragen, mest åt höger hjärnhalva kanske, förutom att hon inte sparkar, är sur eller bits. Hon känns snarare väldigt smart, men är på sin vakt, lyhörd, flyr om hon blir rädd. Hon är snäll, står/går med huvudet lågt när hon hon fått jobba lite, men har det aldrig jättehögt då hon inte är någon "lufsa runt-häst" utan en gå-framåt-travare. Lär sig snabbt, lyssnar men har egen vilja. En av få hästar i både stall och hage som alltid ser pigg och glad ut, inget hängande huvud för att jag_har_tråkigt (mer än när hon sover), gnäggar och är lite småbusig. Rädd för plötsliga ljud och saker, det är hon - och ivrig.

Min mamma läser en bok om en man som arbetar med NH. Hela den handlar om hästar och deras personligheter. Minns inte vad den heter just nu men jag ska ta över den efter henne. Hon har hittat "vår häst" och vi ska jämföra sedan om vi kom fram till samma resultat :)

Sajtvärd på Övernaturligt

Peppe
3/27/14, 10:03 PM
#100

4,5 år senare är Blacky mest LBI, lite RB fortfarande när han blir stressad, och han har vid ett fåtal tillfällen bjudit på lite LBE-glimtar, blygsamma sådana.

Unghästen är en klar LBE 🙂

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

LinaN
3/28/14, 9:09 AM
#101

#99 enklare om du startar en egen tråd med dina funderingar :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fjäril
3/28/14, 8:57 PM
#102

#101

Då gör jag så :)

Sajtvärd på Övernaturligt

Blawe
12/14/14, 7:15 PM
#103

Om det finns någon som efter 9 mån fortfarande intresserar sig för denhär artikeln vill jag bara fråga:

Min häst fick endast 6 prickar, och dessutom utspridda jämt över extrovert. Hur hänger det ihop?

LinaN
12/14/14, 7:47 PM
#104

#103 troligtvis är inte kartan rätt ifylld då :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Blawe
12/14/14, 8:08 PM
#105

Ska man sätta en prick på varje? Alltså att alla hästar har lite av de egenskaperna?

Iaemi
12/15/14, 5:57 AM
#106

Jag har alltid tänkt på Hugo som "LBI" och att han bara är lite "go" eftersom han är unghäst. Men nu börjar jag fundera på om han inte är mer utav LBE eftersom han är väldigt utåt och social. Han vill bli vän med precis alla och hittar alltid på något att leka med. Han är inte alltid så motiverad att springa på banan men vill alltid leka om jag t.ex. börjar springa så kommer han bockandes efter. Väldigt trotsig dock, tror att han vet bäst, är bäst, snyggast i världen och verkligen "Varför ska jag göra det här?", "Vad är det för mening med detta?" och sen har han verkligen inget tålamod alls. Men sen är han också väldigt stabil på det sättet att han bryr sig inte om mycket, är något läskigt så är det läskigt någon gång men han blir mer nyfiken på det efter ett tag och vill se vad det är. Han älskar mat och det är så man kommer till hans hjärta och hjärna. 

Sen har jag sagt att han inte bits och så, men det gör han kanske ibland. Inte för att vara elak men bara för att han är så. Han vill leka mycket med munnen och står han t.ex. inne själv och vill ut (ensam är ett otroligt stressmoment för honom som vi håller på att ta oss igenom) så börjar han försöka bita i dina händer om du ska sätta på grimman för att han blir ivrig. Aja, vi får se om det ändras i framtiden eller om han alltid kommer vara mer utåt trots att han växt upp. 🙂

natrualhorse
1/18/15, 12:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#107

Här är kartan fast på svenska för er som hellre fyller i den(: Robbins har jag lite problem med att läsa av.. Vad tror ni? Jag skulle säga LBI och ibland LBE?

RomDoll07
1/18/15, 2:55 PM
#108

När jag köpte min häst var han LBI så det bara skrek om det, nu är han lite mer allround men jag skulle nog fortfarande säga att han är LBI i lite mindre extrem form.

[Julie_Smulan]
1/1/16, 8:02 PM
#109

Vart får alla "kartorna" ifrån? Skulle vara kul att veta villken "kategori" pållarna hamnar i. Finns de på internet?

ähnchen
1/2/16, 5:03 PM
#110

Om du söker efter "horsenality" och "parelli" på nätet hittar du kartorna som syns ovan som .pdf. På parellis hemsida hittar du beskrivningar av de olika profilerna. På "naturlighasthantering"s hemsida hittar du dem på svenska. 🙂

Något som jag tycker vore intressant är om det fanns någon matris man kunde fylla i på nätet och få tolkningshjälp av resultatet. Framför allt när hästen har prickar lite överallt. Vad har jag då för häst, vad överväger, etc. Då kunde man enklare göra en träningsplan för att bättre balansera sin häst.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

LinaN
1/2/16, 8:29 PM
#111

#110 matrisen är ju kartan ;) sen är det ju lite parelli-hemlighet att kunna tolka dem.

Emellanåt så håller Tona Kolhammar och Anne Dirkssen föreläsningar om horsenalitys som man kan ta del av. Tina körde via skype och det kostade väl en 250-300kr för en föreläsning som varade ett par timmar och man fick ett kompendie mm att skriva ut som man sen kunde fylla i. Så det vart klart lärorikt även för någon som hade parellis material om horsenality.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
ähnchen
1/3/16, 9:36 AM
#112

Hihi, jo, tänkte på något man kan fylla i elektroniskt när jag skrev matris. 🙂 För mig spelar det mindre roll om det är just Parelli eller någon annan som kan något om det. Har inte bästa uppkopplingen här ute så min förhoppning var mer att kunna fylla i och skicka till någon för tolkningshjälp, dvs. att det fanns en sådan webbtjänst. Men men, får tolka lite fritt, använda lite sunt förnuft och gå en kurs någon gång när det finns något i närheten. 🙂

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

[Julie_Smulan]
1/4/16, 7:05 PM
#113

Tack för svaret!

Upp till toppen
Annons: