Hästpsykologi

Motivation-Hoppning

2009-10-27 22:42 #0 av: Gyllir

Hur man får hästen att VILJA hoppa

Motivation är en viktig bit av NH-tänket. Vi vill gärna att hästen ska vilja göra det vi vill att den ska göra. Det gäller att få min idé att bli hästens idé. Jag har lärt mig detta i samband med hoppning (min häst är inte någon hopp-fantast) men det kan användas i alla sammanhang.

Det började med att min häst gjorde allt för att undvika hoppet och när han hoppade var det ett halvhjärtat snubbel-försök. Då började jag undra hur jag kan motivera honom mera. Varför ska han hoppa egentligen? "What's in it for me?" Beroende på Horsenality (se annan artikel) är olika saker motiverande. Det som oftast fungerar är vila eller/och mat.

Jag började med att leka med min häst, sideways, backa, cirklar, falling leaf (mycket effektiv, för de insatta). När han började få upp lite flås erbjöd jag honom att hoppa ett enkelt och tydligt hinder på två tunnor. Så fort han hade hoppat satt jag mig ner på tunnorna och gav honom en morot. Där satt jag ett tag. (Ta med termos och en tidning om du är lätt uttråkad). Upprepa det hela.

När du har gjort det några gånger börjar hästen fundera på hur han kan få dig att sätta dig fortare. Han börjar bjuda på hindret, vill hoppa för att få vila. Anpassa tiden du leker innan du hoppar och tiden du sitter ner efter hoppet. (lite motiverad-lång vila, mer motiverad-kortare vila). Gör det tillräckligt många gånger för att hästen verkligen ska förstå mönstret. Man kan också använda det som "belöning", avsluta en lekstund med att hoppa för att sedan gå därifrån.Till slut kommer hästen att ställa dig frågan: "Kan vi inte hoppa nu?" och nästan dra dig till hindret!

När hästen förstår det hela kan du börja sortera ut de sämre hoppen, där hästen snubblar över, går över eller helt enkelt inte försöker ordentligt. Ignorera de, erbjud hoppet på nytt och belöna de bra hoppen. Gör likadant när du ska rida hoppen. Du kan till och med hoppa och sitta av efteråt, det kan vara motiverande!

Anmäl
2009-10-27 22:43 #1 av: Gyllir

Bilderna är tagna på David Lichman-kursen i sommar där David leker med min häst.

Anmäl
2009-10-27 23:55 #2 av: [fjordtokan]

Smart sätt! Detta går ju egentligen att applicera på allting ju om man har den typen av häst. :)

Anmäl
2009-10-28 01:10 #3 av: Zaphix

Jättesmart! Inte tänkt på att det kan appliceras så. Brukar använda tänket med lååånga pauser efter svåra övningar annars, men mest för att få hästen att hinna smälta det vi gjort. Inte tänkt på det på ditt vis. :)

Anmäl
2009-10-28 01:24 #4 av: kaka1234567

Väldigt smart de kan jag ha användning av senare =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-28 19:07 #5 av: annspann

Smart! kanske tilloch med kan få min klumpizzaner att vilja skutta!

Anmäl
2009-10-28 21:31 #6 av: Gyllir

#2 Visst, man kan göra precis vad som helst om man tänker så. Tror du inte att det funkar på de flesta hästar?

Anmäl
2009-10-28 22:50 #7 av: WinterPrince

Jag har en fråga. Har läst på fler ställen att man ska belöna hästen med "vila" när den har gjort rätt.

Det låter klokt, men jag har en häst som tröttnar så fort det inte händer något. Hittar inte jag på något så gör han det själv, oftast genom att sluta fokusera på mig och titta på annat. 

Innebär det att han har "vilat" klart och man kan försöka igen?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-10-29 19:46 #8 av: [fjordtokan]

Det var just exemplet ovan som gjorde att jag skrev som jag skrev Gyllir. Men den korta stunden som de "kan" vila kanske är belöning nog?

Anmäl
2009-10-29 20:34 #9 av: Gyllir

Det beror på hästen antar jag. Är den lilla stunden motiverande, så räcker det med en kort vila. Annars får man hitta på något annat. Gillar han att bli kliad? Få massage. Beta gräs. Vad som helst egentligen, bara hästen vill ha det.

Men visst har du en ung häst? Det är inte ovanligt att unghästar har svårt att koncentrera och fokusera på en viss uppgift. Att tråka ut din unghäst är det sista du vill göra.

Anmäl
2009-10-29 21:42 #10 av: Zaphix

Det beror väl också på ifall man har en introvert eller extrovert häst? Jag som har en introvert häst som inget hellre vill än stå still och vila är ju den övningen jättebra för, medan en extrovert häst fungerar den kanske inte lika bra för.

Anmäl
2009-10-29 21:57 #11 av: Gyllir

Så kan det vara. Men jag tror mest att det gäller LBE i så fall. Jag känner några RBE som det funkar bra med att vila. Upplever LBE lätt uttråkade. Det gäller att få upp flåset ordentligt innan man hoppar för att det ska funka också. Någon som har en Extrovert häst som vill vara försökskanin?

Anmäl
2009-10-30 03:12 #12 av: WinterPrince

#9.. jag har bara en 1-åring så har inte tänkt hoppa än på ett tag, men försöker som sagt använda tekniken på annat.

Han är bra på att stå still, men då står han och tittar på saker och huvudet far fram och tillbaka. Men räknas det som vila? Han kanske ser det som något positivt att få titta runt och få en lugn stund från mig.

Det låter som du satt länge med din häst, hur märker man när hästen vilat klart?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-10-30 11:28 #13 av: Gyllir

1åringar kan hoppa, bara det är lågt och tydligt hinder.

Kan han stå stilla tror jag det räknas som vila. Att slippa göra någonting är alltid en belöning, oavsett horsenality eller ålder. Frågan är mer om det är tillräckligt motiverande. Det kan du bara själv avgöra. Om jag hade haft en unghäst skulle jag inte sitta mer än kanske 5-8 minuter. Min häst kan nog vila i evigheter, så han har vilat klart när jag har tröttnat :-) Det är inte noga på minuten hur länge du vilar. Du kommer själv att märka att om du vilar för kort så funkar det helt enkelt inte. Att han står och tittar på annat spelar ingen roll.

Jag använder samma tanke när han ska stå på en piedestal. Jag ställer honom på den och går och gör något annat, hjälper någon annan med sin häst. Han kan stå där i en kvart utan problem, han bara ÄLSKAR att stå på den. Ställer sig gärna på alla möjliga saker nu, stenar och stubbar i skogen, däck, plastbitar, vad som helst.

Anmäl
2009-11-01 21:06 #14 av: lennartsdotter

Smart! :)

Anmäl
2009-11-07 18:46 #15 av: Saaga

Ska absolut testa detta vid lite olika tillfällen med min lilla russtös Glad Det är egentligen inga problem med hoppningen, men om man använder den metoden så blir det säkert ännu bättre!

Anmäl
2009-11-07 20:41 #17 av: Animal-3

Låter väl bra men vad gör man när hästarna inte tar vilat som beröm?
Båda killarna kan stå inga problem men det är något jag ber dom om. Säger jag inte åt dom att stå stilla så gör dom inte det. Om jag ber dom hoppa sedan ber dom "vila" blir det bara ett nytt komando för dom. Varje gång vi löshoppat sista året så enda sättet att ge Tuffis eller Peewee "beröm" är antingen Tuffe att han får beta eller Peewee att han får en morotsbit.

Ger jag dom valet "vila" eller hoppa så vänder dom springer iväg och hoppar på egen hand tills de tex. får en morotsbit.

Är det ok att ge tex. en godis bit istället för vila?
(Kan lägga till att det är ok med vanligt "beröm" klia klappa också är uppskattat så men inte bara stå och vila)

Anmäl
2009-11-07 21:16 #18 av: Zaphix

17: jag skulle nog vilja påstå att du nog har extroverta hästar då, som vill röra på sig och har "myror i byxorna". Då fungerar det inte att låta de vila. Men denna metod fungerar perfekt för min häst, han älskar att vila, det är hans grej. Men han är introvert, och stönar alltid när man ber honom röra sig.. :)

Anmäl
2009-11-07 21:52 #19 av: Animal-3

#18 som sag håller jag inte på med parelli men det lilla jag kollat så är de både extroverta. Sen är det lite olika på vilket humör dom är på.
Tuffis på bra humör är nog left brain extrovert och slår över på right om han är på dåligt.
Medan Peewee är left brain extrovert och slår över på introvert om han är på dålig humör. Inte så att han låser ut en men han tappar allt vad motivation och samarbetsviljaheter.
Båda är rätt akvita dock med psykiskt än fysiskt:P

Anmäl
2009-11-08 23:09 #20 av: Gyllir

#17 Klart du kan berömma med vad du vill, bara det är motiverande. Mat kan fungera väldigt bra för vissa hästar. Hitta "the itchy spot" kan vara underhållande också. Eller bara låta bli att göra något, bara låta hästen vara. Alltså inte kräva att han står stilla som ett nytt kommando.

Anmäl
2009-11-08 23:13 #21 av: Animal-3

#20 Hehe måste nog kräva stilla om jag vill ha dom där. Annars kommer dom bara till mig kollar läget och sticker och hoppar igen. Vet inte alltid vad dom kollar efter utan de kommer sedan vad jag gör spelar inte så stor roll dom ska bara kolla mig sedan springa och hoppa igen om jag inte ber dom stanna.Skäms

Anmäl
2009-11-08 23:33 #22 av: Gyllir

#21 Du verkar ha roliga hästar. Du får nog vara påhittig :-)

Anmäl
2009-11-08 23:38 #23 av: Animal-3

#22 tack^^ haha ja det får man vara särskillt Peewee -_- han kan vara underbar men han kan också vara pesten själv...
Antingen är han som ett klistermärke på en eller så är han överrallt han inte bör vara och ja...

Kom på det denna film kan visa lite av honom... En kompis till mig sa att hon tog båda sina hästar i hagen och tränade en åt gången som lite distrations träning. Detta var ungefär hur bra det gick på bara några minuter.Oskyldig Då var han ändå inte jätte jobbig denna dag:P

Anmäl
2010-01-05 19:48 #24 av: bethween

bra skrivet! :)

Det skulle ta lite längre tid för mig att få min häst att hoppa över 2 tunnor för jag är inte säker på att han skulle fatta att han ska hoppa över dom när man lika gärna kan gå på sidan av..

Anmäl
2010-01-05 21:03 #25 av: Gyllir

#24 Det är ju det som är hela grejen. Börja online med ett tydligt, lätt och lågt hinder så han lär sig systemet. När han har förstått att han får vila (borde funka bra för din Introvert!) eller mat, så kommer han göra vad som helst för det: Hoppa vad som helst! Gör hindrena svårare, högre, smalare, mer udda osv successivt, dvs när det går mycket bra med de lätta hindren. Lycka till!

Anmäl
2010-01-05 21:14 #26 av: Zaphix

24: Det trodde jag också, men det är inte alls svårt.

Jag gjorde så att jag hade repgrimman och grimskaftet på, när han försökte gå åt mitt håll stoppade jag honom med carrot sticken och när han försökte gå runt på andra sidan så höll jag repet så kort så han inte kunde gå på sidan. Efter två-tre ggr så förstod han att han skulle över tunnan, så nu går han aldrig brevid. :)

Anmäl
2010-01-05 21:48 #27 av: bethween

okej tack för tippsen! :)

En till sak, vad gör skillnaden om man har ett stick eller dressyrspö ?

Anmäl
2010-01-05 22:37 #28 av: Zaphix

Skillnaden mellan dressyrspö och carrot stick är att carrot sticken är hård  och sviktar inte och har ett kraftigt snöre i änden. Dressyrspöt sviktar ju och har inget snöre.

Cárrot sticken är designad för PNH-träning och perfekt för det tycker jag, medan dressyrspöt är perfekt för dressyrridning. Båda är pinnar, men pinnar som är designade för olika ändamål. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.