Utrustning

Bettets inverkan

2009-10-27 00:03 #0 av: kaka1234567

Bettet tillhör det allra vanligaste valet vid ridning och körning. Den första frågan vi måste ställa oss är: "Vad är bettet till för?" "Behöver vi bett för att kunna kommunicera med hästen eller ta kontrollen?" Innan vi stoppar in något i hästens mun överhuvudtaget.

I nästa steg måste vi ta reda på hur hästarnas mun ser ut och hur olika bett påverkar munnen och hästen. När vi har tagit reda på den frågan är det lättare att välja rätt bett till hästen. När vi har tagit reda på de frågorna är det också lättare att välja rätt.

Ett fel anpassat bett kan göra stora skador i hästens känsliga mun eftersom tungan är den känsligaste delen hästen har. Ett välanpassat bett med en känslig hand kan ge både hästen och ryttaren en behaglig känsla.

Att använda olika skarpa bett för att lösa problem är inte något som vi kommit på i nutid. Det här bettet är från ungefär 600 år före Kristus. Bettet användes för att få hästen att lyssna och ha den kontrollen man ville ha på hästar under körning. Det här bettet såg säkerligen läskigt ut, även idag har vi bett som gör lika stora om inte större skador.

Tränsbett är det vanligaste bettet. Tränsbetten är antingen tvådelade, tredelade eller raka. Det vanligaste bettet är det tvådelade och tredelade.

Betten finns i olika tjocklekar och olika material. Det är viktigt att bettet får plats annars kan det bli trångt och man kan få en häst som ogillar bett. Så allt måste va perfekt. Ett väldigt tunt bett är både naturligt och är skönare för häst men är skarpare än ett tjockt bett. Men ett för tjockt bett gör det svårt för hästen att bita ihop. Ett för tjockt bett som inte får plats kan orsaka tryckskador på hästens käkben.

Det är också viktigt att bettets bredd är avpassat för hästens mun. Ett för brett tränsbett viker sig i hästens mun och på så sätt ligger felaktigt i munnen när du tar i tyglarna. Detta kan ge skador på hästens tunga och gom, tyvärr händer det alldeles för ofta. Vi väljer felaktiga (för stora bett) till våra hästar, hästens käke smalnar av just där bettet ska ligga och därför behöver bettet oftast inte vara så brett som vi ofta tror.

Tre delat

bla

Två delat

h

 

Rakt bett: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på lanerna. Då brukar man välja ett rakt alternativ på så sätt balanserar man hästen med ett rakt bett. Bettet befriar lanerna och lägger trycket på tungan. Längden spelar inte så stor roll för ett sådant bett. Det har inga leder och kan därmed inte knipa hästen i mungipan på insidan.

 

Bettlösa alternativ.

Hackamore

200909201634.jpg

Sidepull

200909201629.jpg

Det är inte alls nödvändigt att rida sin häst med bett i munnen. Metall är ju trots allt metall och förmodligen ingenting som vi själva skulle vilja ha i munnen. Själv kommer jag att rida på bettlösa alternativ då jag tycker att de är bättre.

Antingen i repgrimma, med sidepull eller med ett »bitless birdle» och hackamore.

När man rider utan bett/träns är det viktigt för ryttaren att känna till hur tunn och skör hästens nos är.

Alla bettlösa alternativ verkar på nosen. Det betyder att om man tar ett för hårt eller kraftigt tag i båda tyglarna så kan det skada eller till och med knäcka hästens nosrygg.

Som sagt mjuk, stadig och lätt hand vid alla sorters alternativ (fr bett till rep grimma). Handen som håller tygeln avgör hur skarpt bettet är. Ett hackamore är kanske inte det bästa valet om man är nu på det bettlösa spåret (ta hjälp av en tränare). Hackamore har hävstångs effekt på hästens nos rygg.

Sidepull, repgrima och bitless birdle har inte lika skarp inverkan som hackamore så de är svårare att knäcka eller skada nosryggen med på så sätt som hackamore men en mjuk och stadig hand är viktigt.

Mitt råd till dig som ryttare är att alltid ta reda på inverkan innan användning.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-27 07:29 #1 av: skjootan

synd att ingen bild på bettet ifrån 600 fkr.

Hacket påbilden sitter långt ner kan jag tycka,man måste vara rädd om nosryggen på hästarna ochså.

Anmäl
2009-10-27 12:17 #2 av: [fjordtokan]

Hade också velat se bilden på det bettet.

 

Anmäl
2009-10-27 14:05 #3 av: kaka1234567

ÅÅÅ sorry kan inte fixa de jag har försökt men de gik inte.Rynkar på näsanBeklagar nu är de ingen bra artikel Rynkar på näsan

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-27 22:04 #4 av: Gyllir

Bra artikel. Tror dock att det krävs en hel del rå styrka för att knäcka ett näsben. Har faktiskt aldrig hört om att det verkligen har hänt. Jag var nyligen på en föreläsning om tänder och bett, Ylva som har gått hos Torbjörn (tändläkar-master) Intressant. Skönt framför allt att slippa det dåliga samvetet, jag rider ju faktiskt väldigt sällan med bett :-)

Anmäl
2009-10-27 22:40 #5 av: kaka1234567

De tror jag inte heller man kan göra men hacken more är väldigt skarpt.Även om man har en mjuck hand tycker jag de trycker riält sidepull och repgrimma är bäst.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-27 22:45 #6 av: Gyllir

Håller med. Har ridit en del på hackamore, vilket var ett bra alternativ innan jag blev bättre på repgrimman.

Anmäl
2009-10-28 01:14 #7 av: Zaphix

Är nog rätt omöjligt att knäcka nosryggen ifall hackamoren sitter där det ska, däremot sätter många (se t.ex bilderna i artikeln) hackamoret för långt ned, och då är det större chans.

Ska förresten sidepull sitta så lågt som det gör på bilden i artikeln? Jag skulle nog satt det högre.

Anmäl
2009-10-28 01:20 #8 av: kaka1234567

Ja hackenmoret sitter fel de har jag sagt till om men ridlärarna säger bara att de sitter rätt.Sidepullet till hör inte den hästen så jag anpasade den inte så noga.Sen om de skulle de va min häst skulle de inte sitta så långt ned.

men här sitter de gannska långt ned.

Sidepull

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-28 08:23 #9 av: skjootan

Hade en fråga om detta närjag tävlade i sidepulet å de ska sitta högra upp.men du har ju inte lika stark hand som i ett hack. Glad

 

Jag rider min tjej i hack och kille i riktigt sidepul,dvs med repistället för läder,och kuntarna på sidorna just för att få sidepullet som man vill :) de platta sidepulet som visas rider jag min tjej på ibland ochså men hon tenderar att bli väldigt stark  hacket tycker hon om stoppar in huvudet i de. INGET blir sarkare än den hand som håller i tyglarna/tömmarna,men sitter hacket så långt ner så är risken störrre något händer.

Anmäl
2009-10-28 18:51 #10 av: [fjordtokan]

Raka bett kräver lika mycket inpassning som ett bett med leder.

Sen är jag helt övertygad om att tyglarna går sönder före nosbenet när man använder hackamore. Jag tror det är lite skrämselpropaganda eftersom det ändå är en så pass skarp betsling. Har sätt ryttare häva sig bakåt med all sin tyngd i tylarna när de ridit på hackamore men ändå har varken nosben eller tyglar gått av.

Anmäl
2009-10-28 21:11 #11 av: Animal-3

Omöjligt och omöjligt ska man nog inte säga, fram till för bara något år sedan var jag strängt emot hack efter när jag var liten var det åtminståde 2 hack olyckor i närheten (har för mig att det var 3 men mins bara 2).

Ena var en stor karl som varit ute och ridit och så hade det hänt något så han slet tag i tyglarna och knäckte näsbenet på sin häst. (antagligen satt ju det hacker för långt ner, men det hände endå).

Andra jag mins var en tjej som red med vanliga tyglar och westen sadel. Så när de skrittade snubblande hästen och for framlänges och tyglarna tog ju tvär stopp som satt i hornet på sadeln så den hästen knäckte också nosbenet.

 

Som sagt båda fall satt förmodligen hacket fel och det var maximal otur, men det var ju väldigt klart att det gick. Nu mer har jag lättare för hack, som liten var jag riktigt anti just pga dessa olyckor.

Anmäl
2009-10-29 21:34 #12 av: Zaphix

Fast borde man inte kunna göra lika mycket skada i munnen med vanligt bett som på nosbenet med hack?

Det jag är rädd för med hack är att jag ska ramla av och hästen ska skena iväg och lyckas trampa på tyglarna. Men käken borde ju kunna gå ur led ifall det är bett också iofs.

Anmäl
2009-10-29 21:48 #13 av: Gyllir

Om hästen har problem med tänderna och man tvingar ihop käkarna med stor kraft (hackamore) så kan det bli skador i munnen lärde jag mig på föreläsningen med Ylva Rubin. Hon har en bra hemsida. www.lundens.com

 

Anmäl
2009-10-31 09:30 #14 av: skjootan

alla har ju sin över tygelse,men faktum är ju att olyckor sker med hack för folk vill gärna ästta dem långt ner. Men detta går ju diskutera i oändlighet vi har alla olika uppfattningar.

Man ska aldtig tvunga ihop en mun på en häst oavset om den har friska krya tänder el inte är min åsikt.

Anmäl
2009-11-02 20:13 #15 av: Lorita

Hackamor kan skada nosryggen om det sitter för långt ner, har man otur kan det gå flisor ut benet skador man inte märker.

Benet behöver alltå inte gå av för att man skadar hästen och du behöver inte märka något heller möjligen en svulnad.

Sen inverkar inte dom bettlösa betten rätt om dom sitter för långt ner man stör hästen i munnen också. All utrustning ska vara rätt tillpassad för att fungera optimalt. Det är samma med bett sitter det fel eller används fel så skadar det hästen rätt använt så är det inga problem.

Om någon kunde visa en bild på rätt till passade betlösa alternativ skulle det vara bra, jag har tyvärr inte kvar mitt hackamor så jag skickade med det till min New Forest.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-11-07 00:09 #16 av: skjootan

ska försöka ta en bra bild på Fanny med sitt hack :) om jag kommer dit i dags ljus någpndag ;p

Anmäl
2009-11-07 16:34 #17 av: Salish

Synd att man inte kan se första bilden. Länk?

Anmäl
2009-12-05 01:01 #18 av: Tusen

Rätt kul att läsa här hur alla är positiva till bettlöst medans det på t.ex ridsport är direkt negativa.

Våra har bett gjort i något platsliknande material. ganska smala och raka. Dessa bett måste de ha på tävling men hemma kan de lika gärna köras och ridas i grimma. Vår egna uppfödning behöver ingenting alls. Kan ridas naken och i form av sig själv och lysnar helt på rösten och vikthjälper. Det ser rätt roligt ut när min dotter (23 år gammal) rider ut på det sättet. Grannarna har dock slutat förundras.

Anmäl
2009-12-14 21:50 #19 av: skjootan

Helt riktigt vad roligt att läsa Tungan ute

Anmäl
2010-02-18 14:58 #20 av: ForYourMalice

Klistrar in samma sak här som jag skrev på Arab i fokus på uppmaning från Kaka1234567 (har inte läst igenom hela tråden här);

"Skulle bara vilja tillägga att sidepull och repgrimma bör man inte ripa med om man inte har en häst som är tränad att gå undan för tryck. Sidepull kan du heller in samla eller rida något vidare "engelskt" på, det ska man använda på lång tygel och endast ta ställande tygeltag med.

Repgrimma kan man lätt knäcka av ett näsben med, minst lika lätt som hackamore eftersom fördelningsytan är så otroligt liten. Jag skulel vilja säga att sidepul och repgrimma är det svåraste att rida i, för det kräver så mycket mer än bara en hand och skänkel, där ska man ju ha en häst som har kommit en bit i sin träning mot en bättre relation med sin ryttare också. den ska villigt gå undan från tryck och kunan detta från marken innan man rider.

Hackamore är lättare att samla och ställa hästen med, eftersom den tydligt känner vilken sida av nosen trycket är på.
Sidepull trycker enbart rakt ovanpå nosen och rakt på sidorna vid ledande tygeltag, tar du ställande tygeltag känns det i princip likadant som ett tygeltag med båda händerna bakåt för hästen.

Repgrimma trycker mer runt hela sidan på hästen så den känner tydligare om man tar ett tygeltag rakt bakåt på vilken sida det är, så den kan man rida mer ställande med."

 

Anmäl
2010-02-18 15:10 #21 av: anyberg

Kul video på detta ämne Skrattande

Anmäl
2010-02-18 15:13 #22 av: anyberg

och part 2

Anmäl
2010-02-18 19:24 #23 av: Tusen

#20 Lätt knäcka nsryggen tycker jag låter rätt överdrivet. Visst kan nosryggen gå av om man har tränset/grimman för lågt men man får nog ta i en hel del i alla fall.Glad

Anmäl
2010-02-18 21:48 #24 av: kaka1234567

Man moste ta i väldigt mycket och ha den väldigt longt ned som på bilden ovan.För att kunna knäcka

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-18 22:06 #25 av: Gyllir

#20 Att man kan knäcka nosbenet med ett hackamore är pga av att man klämmer ihop käkarna med en kraftig mekanism. I så fall måste man ta i (eller om hästen råkar fastna i tygeln), och/eller ha hacket för långt ner. Att knäcka nosbenet med en repgrimma är väldigt mycket svårare. För det första så sitter det mycket längre upp än där nosbenet är tunnt, dessutom saknas någon kläm-mekanism. Min häst har trampat på tyglen massa med gånger när han haft repgrimma på sig och det har aldrig hänt något. Så "lätt" är det verkligen inte!

Håller med om att det inte är lätt att rida med varken sidepull eller repgrimma, men det handlar här om att man inte vill skada hästen med ett bett. Jag tycker att det är bättre att rida med bettlöst och komma till insikten att man faktiskt inte kan rida så bra/hästen inte är tillräckligt tränad, än att man inte har en aning om vad man håller på med och rider med bett. Att rida med bett är inte lättare, långt ifrån, men det är lättare att göra illa hästen och därmed tvinga den att lyda.

För mig handlar inte ridning om den tekniska biten (bett, inte bett, vilket bett osv) utan det handlar om att ha en independent seat (oberoende sits), ha mjuka händer, och kunna tänka som en häst.

Anmäl
2010-02-18 22:11 #26 av: kaka1234567

#25.bra sakt kunde inte säga de bättre själv.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-18 22:12 #27 av: ForYourMalice

#23 & 25

Nej lätt är det ju inte, de är ju inte gjorda av glas direkt.. Men lättare än att knäcka av nosbenet med bett om ni förstår vad jag menarFlört

Jag tycker inte at det spelar någon roll vad man rider med så länge som man rider i harmoni. Bettlöst känns ju trevligare för då slipper hästen ha något i munnen, men det fungerar inte på alla. Mitt sto tycker inte om att bli riden med sidepul/ repgrimma, det får vara träns eller inget alls. Och så vill ju hon ha det, och jag använder det hon är bekvämast med. Min valack avskyr bett och rids med hackamore, och han går som en dröm på det.

Så alal hästar är olika och ingen utrustning passa alla hästar, eller ryttareGlad

Anmäl
2010-02-18 22:21 #28 av: Gyllir

#27 Håller med dig. Det är lättare att skada munnen med bett, även om man kan skada det med hackamoret också (ihopklämmandet gillar inte tänderna så mycket). Det finns många vägar till Rom, vet bara att den vägen jag har tatt är väldigt rolig! :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.