Läsarberättelse

Patrick Allori - Första mötet

2009-12-09 00:09 #0 av: Animal-3

Jag har hållit på med hästar nästan hela livet och nästan lika länge jobbat/studerat med olika metoder inom NH. Våren 2007 kom jag i kontakt med Patrick för första gången.

Våren 2007 kom jag för första gången i kontakt med Patrick Allori. Jag tänkte skriva denna artikel om vårt första möte och ge er en inblick i vad som gjort att jag fastnat för just denna tränare. Senare tänkte jag om intresset finns skriva vidare 1 eller 2 artiklar om honom och hans arbete.

Peewee kos 2007 (c)
Peewee 8 år

Peewee inte som alla andra
Min faster fick en inbjudan från dom vi köpte vår gamla fjording av, det skulle vara en clinic uppe på ridskolan som ligger bara en liten bit från vårat stall. Jag och min faster blev nyfikna då det skulle vara en halv indian som höll i det och jobba med hästarna efter gamla indianmetoder.
Faster anmälde sig som fotfolk och jag bestämde mig för att ta med Peewee när det ändå var så nära. Dagen kom och vi skulle dit. Faster körde dit medan jag red upp Peewee. Väl där möte vi dom som bjudit in oss på parkeringen. De hade själva med sig två hästar och det är därför jag tar upp detta möte.
Deras transport gungade och svajade, hästen där inne kastande sig, sparkade och tjöt. När han väl lastades ut kastade den stora kallblodstravaren sig om kring våt av svett.
Vi tog hästarna till stallet och placerade dom i varsin box. De andra hästarna som var där stod redan i sina boxar och såg sig nyfiket omkring. Peewee gick in i sin box och började obekymrat käka på sitt hö. Kallblodet vi tidigare mött ville inte låta sig slappna av och stirrade runt i sin box.
Vi lämnade hästarna för att bege oss upp till teorin. Jag och faster satte oss ner och såg mannen komma in. Båda stelnade av fasa när det visade sig att hela clinicen var på engelska, något jag och faster är usla på. Men det gick väldigt bra. Han talade tydligt, visade med bilder och skämtade lite. Han beskrev delar av vad han skulle göra i corallen och hade sedan en liten cermoni.
Det blev bestämt att en häst skulle få jobbas innan lunsh och valet föll snart på Peewee.
Jag hämtade honom och fick berätta för en kvinna hur gamal han var, ras, ålder, namn och vad jag hade honom till. Hon berättade sedan detta högt för publiken och sedan översatte hon till Patrick, medan jag släppte in Peewee i Corallen. Innan Patrick gick in vände sig kvinnan åter till mig och frågade vad vi hade för problem. Jag sa som det var några problem hade vi ju inte direkt, vi ville bara prova på något nytt. Alla verkade också väldigt förvirrade när jag sa att vi inte gjorde något särskillt utan bara myste i skogen.
Efter en stund gick Patrick in och började jobba Peewee. Faster och jag satt på nålar. Peewee var 8 år då men Peewee har haft en svår bakgrund, när han växt upp utan mamma och en massa annat, så Peewee blir aldrig vuxen. Faster sa flera gånger till mig bara han inte är för hård på honom och liknade saker.
Det tog inte lång tid innan det började viskas och tasslas i publiken. Peewee beteede sig väldigt mkt som en dominant häst efter vad som sagts i teorin. Efter en stund verkade alla åskådare enade vilken hemsk häst det var där inne och alla lika fundersamma varför Patrick inte gjorde något åt det.
Men efter en stund avslutade han sitt jobb, Peewee följde, stannade, väntade m.m. som Patrick bad om och verkade allmänt nöjd. Jag och faster drog en lättnadens suck, innan jag ropades fram.
Patrick är mkt noga med att alla ägare ska jobba sina egna hästar också. Jag fick gå in och gjorde mitt bästa för att lyssna till hans instruktioner. Peewee beteede sig "illa" igen och publiken gick igång på nytt. Då vänder sig Patrick om och säger till alla:
"-this is a very nice horse, he's not dominant, he's just a little boy. He don't understand better"
Det var ögonblicket som gjorde att jag och faster fasnade. Inte ens hade vi nämnt att Peewee var flaskfödd endå kunde Patrick efter några minuters jobb och berätta att denna häst är inte elak, han förstår bara inte bättre.
Han är den första tränaren någonsin som inte sagt att Peewee är knäpp, uran bara att han inte förstår denna metod. Men det fungerade ju i allafall och Peewee var mkt nöjd.

Peewee som föl (C)
Peewee som föl.

Rast
Under pausen letade Patrick upp mig och frågade åter vad jag gjorde med Peewee. Jag svarade som för ut att vi bara hade kul i skogen. Han undrade då om vi hoppade, om det är något i vägen så gör vi ju det svarade jag. Han frågade vidare vad vi hade för sadel. Jag svarade som det var att vi inte hade någon alls. Han såg fundersam ut och frågade vad jag hade för betsel. Jag svarde som det var att jag inte hade något, tyvärr kunde jag inte vad repgrimma hete på engelska då.
Mer han inte bli sagt för en de ropade på honom att de skulle börja igen. Han vände sig till mig snabbt igen och sa:
"-he's a very nice horse, he take care of you, but he's just a little boy."

Kallblodet
Just under denna clinic hade jag otur och fick en fruktansvärd migrän så jag missade några ekipage. Faster kom till mig när de skulle ta ut den stressade kallblodstravaren. Hon hade sett allt och var eld och lågor över att få se mer.
Vi hade fått höra att denna häst var rädd för princip allt och nära in på ohanterbar. Detta var kanske hans sista chans. Så jag kämpade mig tillbaka för att titta. Han jobbade hästen ett tag och sakta såg man hur hästen förendrades. Innan det var dags för ägaren själv att jobba hästen kunde Patrick ha den helt lös och kasta en vit dunk med lite vatten i både över och under hästen utan några protester. Hästen var inte anfådd eller trött och svettningarna hade börjat av ta. Inte långt efter detta kunde ägaren själv göra samma sak. Jag vet att ägaran jobbat vidare mkt nära med Patrick och sist jag såg denna häst, stod den lös i ett ridhus sovandes medan en annan häst tränade runt om den och ägaren satt brevis honom på marken.

Avslut
När allt var över och det var dags att bege sig hem igen tog jag på Peewee repgrimman och hoppade upp. Innan jag red hem red jag in i ridhuset för att säga tack och hej då till de som anordnat det hela och Patrick som imponerat djupt på både mig och faster.
Väl inne i ridhuset säger vi hej då och Patrick kommer fram till mig och Peewee med ett stort leende. Jag försökte förklara mig med min hackiga engelska:
"this is how I ride, I don't know what you call it."
Patrick fortsatte bara le och gav mig en kram från där jag satt.
"-indianrider, my little indian girl"
var det sista han sa innan han klappade om Peewee och gick.
Min faster lite längre bort sken som en sol och jag själv skrittade överlycklig hem med Peewee som för första gången verkade riktigt nöjd efter en clinic.

Sedan dess har jag jobbar vidare efter hans metoder och längtar alltid efter nästa gång Patrick ska komma till sverige.
Hur det har gått? ja det har ni ju själva sett<3
Min vattenrädda häst
Min vattenrädda häst<3

Anmäl
2009-12-09 00:27 #1 av: kaka1234567

Bra artikel.Glad

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-12-09 13:46 #2 av: Zaphix

Jättebra skrivet!

Blir så glad av att läsa att du hittat rätt. :)

Anmäl
2009-12-09 14:38 #3 av: Gyllir

Bra skrivet! Jag ser väldigt mycket framemot att få läsa om VAD han gör och framförallt HUR! Spännande!

Anmäl
2009-12-09 17:18 #4 av: jagkan

Härlig läsning!

Anmäl
2009-12-09 17:18 #5 av: EwaAngantyr

Jättefin artikel!!

Anmäl
2009-12-09 18:31 #7 av: LinaN

Sitter här med lite tårar i ögonen :)

Jag tror jag hört talas om honom förut. Men kan inte minnas fårn var. och söker man på youtube så hittar man inget om honom heller, han är en litet mystisk man den dära ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-12-09 21:00 #8 av: annspann

Bra artikel!

Brukar han inte ha clinics i södra Småland någonstans? Vore kul att åka o titta!

Anmäl
2009-12-10 20:06 #9 av: Gyllir

NU kommer jag ihåg var jag har hört om honom tidigare! Det sitter ett stort plakat om honom i vårt stall :-) En av hästarna hos oss har Patrick hjälpt till att rida in, men det var innan hon köpte honom som har hästen nu. Jag gillar sammanträffanden :-)

Anmäl
2009-12-11 16:23 #10 av: WinterPrince

Såg på hans hemsida att han kommer till sverige igen till våren, Utanför falkenberg nånstans var det.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-12-14 21:47 #11 av: skjootan

han brukar vara hos en familj neråt som ochså har kallblods förmedling,gidars kommer inte ihåg deras hemsida! gha! Jimmie heter ju killen,har ju varit film på honom här,han som hoppade upp barbacka på olika sätt :) hos dem brukar denna kille vara. Synd at det är så lång hem i från här.

Anmäl
2009-12-14 21:58 #12 av: Gyllir

#9 Slöinge, precis utanför Falkenberg. Inte långt för mig. Ska fundera på saken, vore kul att få lite inspiration :-) Ska du åka dit Moa?

Anmäl
2009-12-14 22:49 #13 av: Animal-3

Tack allihop:)

Jag ska fortsätta på nästa artikel men hoppades på att jag skulle kunna filma lite när jag jobbar någon av våra hästar. Kolla upp lite i mina gamla papper och leta lite övrig fakta på internet att slänga in med:)
Beskrivningen av jobbet blir kanske lite slät efter som han jobbar så väldigt individuellt. Visst det kommer ju att han börjar med bla och sedan bla, bla..Men hur han gör det m.m. är väldigt individuellt och varje gång jag sett honom har jag lagt märke till nya saker, hört nya meningar och fått nya förklaringar, inte att han ändrar sig utan bara med detaljer, sånt som man kanske missat tidigare m.m.
Funderar på att skriva ut några exampel på hästar jag sett honom jobba, för att ge en bild av det hela:)

Jag vet att han kommer nu till våren igen och jag hoppas verkligen på att ta mig dit, med eller utan häst. Var och när är dock inte bestämt än.

Anmäl
2009-12-15 00:02 #14 av: MLphoto

#10, Hälleberga Medeltida Event. Glad

Anmäl
2009-12-15 11:52 #15 av: Anna452

Jättebra artikel, tack för att du delar med dig! Tänk den som ändå varit där och sett hans arbete. Måste vara aha-upplevelser staplade på varandra. Kanske kan du utveckla lite om arbetet med din vattenrädda Peewee, vore superkul att läsa om er träning.

Ps. Tuffis måste va det sötast jag sett! (såg honom i en annan tråd)=)

Anmäl
2009-12-15 14:18 #16 av: Animal-3

#15 skulle man kunna, har dock inte så mkt att skriva om det. Peewee har alltid ogillat vatten men med mkt övertalning har han gått i vatten pölar om man gick före. Var dom stora och man red och han inte fick/kunde gå runt så blev det hoppning.
Ner i sjön var lögn han stannade innan stranden och fick morotstop (Peewee med motorstop är verkligen orubar).
Efter jag varit iväg på clincien gick vi mkt promenader mkt lös och en dag tog vi repgrimma och ledrep gick ner till sjön och när vi ledde honom han gick ner på stranden och tvekade medan jag traskade ut i vattnet, efter en kvart eller nåt gick han med ut. Mer än så var det inte. Visst tyckte han det var obehaöligt tycker han fortfarande men han började jobba med sin egen rädsla på ett helt nytt sätt.

Tack*^_^* ska hälsa honom det:D

Anmäl
2009-12-17 14:08 #17 av: JenD

Gud vad glad jag blev av din artikel och för den delen mer inspirerad, både av att åka på clinics och att träna mera hemma!

Vill jättegärna läsa mer! :)

Anmäl
2010-01-04 21:55 #18 av: Animal-3

Patrick kommer tillbaka till sverige 7 maj och stannar till 17! Jag måste ta mig på en clinic på något vis om så bara som fotfolk:D

Anmäl
2010-01-06 23:00 #19 av: Elinormaggan

Vilken bra artikel!! :D

Och vilken Otroligt härlig bild(den sista!!!!)

Anmäl
2010-01-23 17:26 #20 av: Animal-3

Efter som jag nu vet när Patrick kommer tillbaka till sverige har jag bestämmt att jag gör klart och lägger upp nästa artikel om honom direkt efter jag varit på hans clinic. Mest för att ha allt färskt i minnet och för att man alltid hör/ser/upptäcker något nytt varje gång man möter honomSkrattande

Anmäl
2010-01-23 17:46 #21 av: Zaphix

17:  Vart kommer han? Kommer han åka runt eller vara på ett ställe? Hålla glera clinics?

Anmäl
2010-01-23 18:11 #22 av: Animal-3

Han kommer vara här 7-17 maj. Runt kronobergs län vad jag vet. Men kan kolla upp om han är på fler ställen.Glad

Anmäl
2010-01-23 18:41 #23 av: WinterPrince

Oh! Du får gärna meddela mig när du vet exakt vilka dagar han kommer till Växjö. Tider mm...

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-01-23 18:46 #24 av: Animal-3

#23 Det ska jag göraSkrattande

Anmäl
2010-01-23 19:09 #25 av: Zaphix

21: Kolla gärna upp ifall han ska upp till Norrland nånting.. :)

Lite långt till kronoberg. :\

Anmäl
2010-01-23 19:15 #26 av: Animal-3

#25 jag känner några som har kontakt med honom så jag ska prata med dom, ja det är ju lite långt. Hoppas det finns något närmareGlad

Anmäl
2010-01-24 20:02 #27 av: Anna452

Jag vill oxå veta när han kommer till Växsjö! Skrattande

Anmäl
2010-02-13 05:36 #28 av: WinterPrince

kolla vad jag hittade!

Clinic med Patrick Allori

Lördagen den 15 maj håller Patrick Allori clinic i indiansk hästhantering.
Plats Ingelstorps Gymnasium Smedby utanför Kalmar. Kostnad 800 kronor för dig
med häst + boxplats. Fotfolk 250 kronor/dag, barn och ungdomar upp till femton
år gratis. Söndagen den 16 maj är det dags för träningsdag, kostnad 500
kronor/ekipage + boxplats. Fotfolk som ovan.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-02-14 19:54 #29 av: ThunderClap

Vilken känslosam och fin berättelse!

Skulle vilja höra mer om utefter vad för tankesett och metoder han tränar/jobbar efter, kommer det artikel med det?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.