Annons:
Etiketthästpsykologi
Läst 7453 ggr
Zaphix
2010-01-08 10:43

Kranio - sakralterapi

Till att börja med vill jag påpeka att denna form av terapi är väldigt omstridd, många tror på den och använder sig av den, men många andra är säker på att det är kvacksalveri. Man får helt enkelt bilda sig en egen åsikt genom att skaffa egna erfarenheter av det.

Kraniosakralterapins (som jag i artikeln, för att underlätta, kallar KST) tankesätt är att hälsan styrs av små rörelser i skallens ben och i korsryggen. De tror också att kranialpulsen i cerebrospinalvätskan spelar stor roll för kroppens självläkningsförmåga.
Stort fokus hålls också på sambandet mellan skallens ben och den yttersta av hjärnhinnorna, dura mater, vilken går ändå från skallben ned till korsbenet, via ryggradskanalen. Dura matern ligger som en tjock vattentät nvägg och omsluter hjärnan och ryggmärgen. Den sitter fast i skallens ben och på ett par ställen i övre ryggraden och korsbenet.

KST bygger på att vätskan i ryggraden pumpas ned i ryggraden från skallen mot korsbenet med en puls som kallas för den kraniosakral pulsen. Denna puls ska vanligtvis ligga på 6-12 pulsslag/minut. Denna puls har inget att göra med hjärtpulsen och andningsrytmen.
Uppgiften som ryggmärgsvätskan har i kroppen är att förse hjärnan och ryggmärgen med näring och transportera bort gamla slaggprodukter.

Dura matern är inte elastiskt, vilket gör att när den pumpar vätskan fram och tillbaka så måste den dra ihop sig och därefter expandera igen. Då blir det alltså som en sammandragning på längden av dura matern, denna sammandragning och expandering bildar en rörelse som påverkar hela kroppen.

Eftersom kraniet och sakrum är ihopkopplade med varandra så kommer en felställning eller obalans som finns i kraniet alltid att även påverka bäckenet och tvärtom.
När en kropp befinner sig i ohälsa kan det kraniosakrala systemet bli kraftigt påverkat och det kan leda till olika rotationer, låsningar och glidningar. Det kan göra så att hästen får en vriden kropp eller bäcken, så att kroppen blir ojämn och osymmetrisk och det i sin tur kan påverka alla kroppens olika system.
Utifrån den kraniosakrala rörelsen kan man utvärdera om det finns olika rotationer, låsningar, eller glidningar. Man utvärderar ifall det är någon obalans i det kraniosakrala systemet och om det sitter i dura mater, suturer eller någon annan vävnad eller ledstruktur, och sen korrigerar man det.
Eftersom hinnorna sitter fast på vissa delar av kraniet mm, så kan man använda de olika benen som "handtag" för att arbeta med hinnorna.

En KS-behandling är en fysisk behandling och de arbetar fysiskt, men ändå så så arbetar de även på en mental nivå. De tror att allt i kroppen är en helhet, så ändrar man något fysiskt så påverkas även det mentala.
De arbetar dock väldigt mjukt utan någon speciell fysisk kraft, vilket gör att man inte känner något fysiskt obehag under behandlingen. Det tycker jag är viktigt när man arbetar med hästar eftersom de inte vet att det kommer något gott ur smärtan som vanlig massage kan ge.

Exempel på problem som kan behandlas hos hästar är: Spänd nacke och rygg, roterat bäcken. Problem i käkled och mun. Huvudskygg eller emotionellt problem (sur, arg, trött, nedstämd). Någon typ av rörelsestörning - först utredd av veterinär. Ojämn i sidorna och spänd i arbetet. Musklar sig dåligt eller ojämnt. Även diffusa problem som inte går att ta på.

Men som jag skrev ovan är många skeptiska till denna form av terapi. De säger att skallbenen och korsbenet växer samman redan under tidig ålder och att det då hårdnar och stelnar. Därför säger de också att man inte kan påverka dessa ben, eftersom de inte kan röra sig.
Det har inte skett så mycket klinisk forskning på KST, men den forskning som skett har visat att det inte finns något stöd för att KST skulle ha någon effekt på hälsan.
Skeptikerna medger dock att effekter uppkommit av KST, men de påstår att de effekterna uppkommit av avslappning från den milda beröringen och terapeutens lugna sätt.

Källor:
"Salvekvick och kvacksalveri" av Simon Singh och Edzard Ernst
http://www.helenajohnsson.se/
http://www.kraniosakral.se/

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Annons:
Birke
2010-01-08 14:48
#1

Intressant - bra artikel.

Gyllir
2010-01-08 21:04
#2

Väldigt intressant. Jag ska nog snart ha hit min kranio-sakralterapeut. Hoppas få hjälp med bettproblemen. Han verkar ha spänningar runt käkarna och huvudet.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

LinaN
2010-02-15 18:26
#3

tycker alternativmedicin är intressant men undrar litet över följande mening;

"Man utvärderar ifall det är någon obalans i det kraniosakrala systemet och om det sitter i dura mater, suturer eller någon annan vävnad eller ledstruktur, och sen korrigerar man det."

Suturer? varför skulle det finnas kirurgiska stygn i dura mater eller vävnaden kring/i ledstrukturerna i ryggen? om man nu inte har en nyligen opererad häst, men i regel sätter man ju sådana stygn som är biologiskt nedbrytbara i takt med att såret läks, endast de yttersta hudlagrena sys ju med sutur som man får ta bort med sax och pincett.

bara ren nyfikenhet ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Zaphix
2010-02-15 18:50
#4

#3: Som jag förstått det är det "sömmarna" som skallbenen sitter ihop med som de kallar suturer.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

LinaN
2010-02-15 19:14
#5

#4 låter ju litet lustigt, men samtidigt så kan jag inte komma ihåg att jag läste något om vad de "sömmarna" kallas när jag läste anatomi heller…. :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen
Annons: