Trickträning

Trickträning del 2

2010-02-13 00:16 #0 av: Animal-3

Liten artikel serie om trickträning. Här i del 2 kan ni läsa lite om tricken Inkallning, gå fot och Buga.

I förra delen gick vi igenom hur, vad och varför trickträna. Dessutom gick vi igenom tre väldigt grundläggande trick som ger en bra grund att stå på. I denna del rullar vi på med tre nya trick, två som de flesta som jobbar NH får grattis och ett som är ett mer avancerat trick men som fortfarande ger en bra grund.
Tuffis på promenad.
De två tricken som kommer aoutomatiskt med NH är Inkallning och gå fot. Jag kommer ändå nedan beskriva hur man kan lära in detta som trick. Det tredje tricket är buga.

Inkallning

Är ett trick som underlättar mkt i vardagen och något som oftast kommer aoutomatiskt med NH.
1.Plasera hästen med ditt komando för stå.
Tuffis visar
2.Backa från hästen något steg.
Tuffis visar
3.Ge ett tydligt komando för hästen att komma. Komandon kan med tiden finslipas och förminskas.
Tuffis visar
4.Så fort hästen tänker rätt beröm.
Tuffis visar
5.Med tiden öka kraven.
Tuffis visar
6.Har du en häst som inte har så mkt dragning till dig kan man börja med att ha grimma och grimskaft på. Gör som vanligt och när du ger komandot för inkallning ta lätt i grimskafftet släpp så fort hästen rör sig och beröm. Så fort hästen lärt sig komandot och att komma är någota bra, ta bort grimskafftet och börja om.

Gå fot
Också en sak man får aoutomatiskt via NH och som också är väldigt bra att ha i vardagen.
1.Plasera dig brevid hästen (där du vill att den ska gå)
Tuffis visar
2.Ge ditt komando för fot och gå.
Tuffis visar
3.Så fort hästen tänker rätt beröm.
Tuffis visar
4.På samma sätt som i alla andra trick öka sakta kraven.
Tuffis visar
5.Har hästen inte jätte mkt dragning att gå med ta lite i taglet eller ha en grimma på och ta i samtidigt som du ger komandot. Så fort hästen tänker rätt släpp och beröm.
Tuffis visar
6.Med tiden kan man öka på sträckornas längd men också gångart och plasering.
Tuffis visar
7.När man börjar jobba med högre tempon, placeringar längre fram och utan inhägnad är det bra att lära in ett stopp komando.
Tuffis visar
8.Som vanligt mkt beröm.
Tuffis visar

Buga
Buga är ett bra grundtrick, men kan ta lite längre tid att lära in. Det kräver balans, smidighet, tillit och viss styrka. Balans och styrka för att gå ner, smidighet då det stretchar över- och underlinje och tillit då hästen tar bort stor del av sin flyckt förmåga. Jag skriver ner två sätt att lära in buga då det enda innehåller godis.
A)
1.Plasera dig brevid hästen på den sida den ska böja in benet.
2.Peta på benet och beröm så fort hästen rör det. Öka kraven till hästen lyfter benet.
Tuffis visar
3.Be hästen lyfta benet och locka den sedan bakåt och neråt med en godis mellan frambenen.
Tuffis visar
4.har hästen svårt att hålla kvar benet böjt kan man ge den lite stöd med tex handen. OBS. Inte hålla fast eller dra i benet på något sätt då det är risk för sträckningar.
Tuffis visar
5.Denna metod fungerar utmärkt på vissa hästar mendan andra bara krullar ihop sig eller "stresshugger" efter godisen.
Tuffis visar
B)
1.Plasera dig brevid hästen på den sida den ska böja in benet.
2.Lär hästen backa antingen via halsring eller grimma och  grimskafft ur den position du har. Hästen ska backa vid en lätt lätt förhållning och inte behövas "dras" bak.
3.Lär sedan hästen lyfta frambenet. Peta på benet och beröm så fort hästen rör det.Öka kraven till  hästen lyfter benet.
Tuffis visar
4.När hästen kan båda sakerna be den lyfta benet och backa samtidigt, så fort hästen tänker bakåt och neråt beröm.
Tuffis visar
5.Som tidigare sagt kan man hålla tex en hand som stöd men hästen ska söka sig bakåt och neråt själv.
Tuffis visar
6.Om hästen vill snurra när man ber den backa med ett böjt ben kan man stå brevid en vägg eller ett staket så länge hästen inte känner sig trängd.
7.I både fall A och B är det bra att lära hästen buga via att använda ett spö eller carrotstick till att knacka på benet. Speciellt om man har en ridhäst då det är lättare att få med sig tricket upp på ryggen då.
Tuffis visar

I del 3 tänkte jag gå igenom tricken snurr och kompliment.
//Lycka till!

Anmäl
2010-02-13 00:42 #1 av: Animal-3

Jätte ledsen för att ni fick vänta. Min data har blivit om möjligt sämre än förut och bara kracshar och bråkar.
Ni får också ursäkta de inte så bra bilderna på buga. Alltså Tuffis kan buga själv och blir mkt irriterad och förolämpad när jag är där ock petar. Vilket jag ändå ville ha bild på. Speciellt bild 3 i buga delen är mkt viktig enligt mig.

Anmäl
2010-02-13 06:16 #2 av: WinterPrince

Jag har en svårig het med min kille. Jag vill inte lära honom att buga men vill lära honom att flytta benet när jag petar på det. (för att korrigera hur har ställer sig vid utställning). Jag kan peta och trycka hur mycket som hellst. Han bryr sig inte.

Samtidigt vill jag att han ska vara trygg om benen då han ska köras in, t ex inte vara rädd för linor som slår mm.

Hur gör jag för att få honom att reagera?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-02-15 14:28 #3 av: kaka1234567

De är riktigt bra artikel och sen behöver man inte skriva 10 artiklar på en månad de är inget krav.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-16 21:06 #4 av: Anna452

#2 Det är precis vad jag funderar på... Har samma tankar kring fölet.

Jag tror det är viktigt med hur ens energi är riktad och vad man har för intentioner. Och att petande är väldigt rytmiskt utfört. Samt att man är väldigt noga i sin timing att ge beröm/eftergift.

Anmäl
2010-02-17 21:48 #5 av: Gyllir

#2 Med risk för att vara lite hård, skulle jag ändå rekommendera dig att ta i mer. Han är tydligen inte tillräckligt motiverad och jag skulle (rymiskt!) knacka på benet hårdare och hårdare tills han rör på sig. Du kanske behöver ta i ganska mycket... Det som är det positiva är att när du väl har fått en reaktion, behöver du (förmodligen) aldrig göra om det, för då har du lärt honom att du aldrig slutar innan han rör sig, och därför kan du använda mindre och mindre hjälper. Jag tycker det är att föredra, istället för att hela tiden ha ganska grova hjälper.

Anmäl
2010-02-17 22:22 #6 av: WinterPrince

#5. Tack! Testade att göra liknande igår. Använde andra änden av dressyrspöet och pendlade det mot hans ben. Fick ta i rätt rejält innan han reagerade. Tidigare har jag bara testat med konstant tryck som ökat.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-02-18 01:53 #7 av: Animal-3

Vet att jag svarar sent (data trubel) så problemet är väl lite utr värden. Men jag personligen brukar inte köra på att knacka "hårdare" förmodligen just för att mina grabbar sten sätter sig. Ju mer obehag som kommer ju mer sätter de sig på tvären. Dom vill inte vara med om jag ska använda obehag som en hjälp (där av blir vissa saker svåra).
Men vill jag då lära in något som tex. flytta en hov och inte får någon reaktion, ja böj dig ner och ta lite i hov skägget alternativ flytta hoven åt dom och beröm, så fort dom fattat att "ah" hon vill att jag ska göra så här. Så kan man hela tiden minska komandot.

Anmäl
2010-02-26 19:00 #8 av: KaninenWilma

Jätte bra Artikel !  Jag älskar dina artkilar !  Jag kommer använda mig av NH metoden oh göra de 7-lekarna, sendan lära in det som du har skrivit (när jag hittat en foderhäst) :)

Anmäl
2010-02-26 19:05 #9 av: KaninenWilma

# 8: Justé glömde skriva min fråga, hihi... Kan man göra de här övningarna i t.ex ridhuset ir padoken? ;)

Anmäl
2010-02-26 19:08 #10 av: Animal-3

#9 det är en fördel att göra det i ridhus eller paddock till en början:) jag själv har bara aldrig haft den möjligheten.

Anmäl
2010-02-26 19:29 #11 av: KaninenWilma

#10 : okej,,

Anmäl
2010-02-27 10:32 #12 av: Zaphix

Har lite problem med att lära in buga. Först använde jag metod A, men det slutade hela tiden med nästan avbitna fingrar.. :)

Så nu håller jag på med metod B, går mycket bättre. Men.. Vi kommer bara ned typ halva vägen pga. att hästen har dålig balans och vinglar ganska mycket.. Så har du något tips på hur man kan öva upp balansen innan buga? :)

Anmäl
2010-02-27 15:53 #13 av: Animal-3

#12 har liknande problem med min grabb(peewee) faktiskt. Så har någon balans övningar för de gärna ta upp dom här. Annars vet jag att om man jobbar med buga och helt enkelt fortsätter på samma sätt så kommer balansen mer och mer av sig själv. Tuffis la gärna lite vikt/balans på mig ibörjan (men han är så liten så jag noterade väl inte riktigt) och det är något han fått bygga upp mer och mer sedan när han lärt sig buga själv. Sista biten var svår ibörjan men nu är det inga problem längre.^^

Anmäl
2010-02-27 16:16 #14 av: Zaphix

#13: Okej. Ja, det är så jag jobbar nu. Med att buga en liten bit i taget, nu går han halva vägen ned, men det har tagit ett par månader att komma dit.. :)

Anmäl
2010-02-27 17:34 #15 av: Elinormaggan

När kommer del 3  :D?!

Anmäl
2010-02-28 01:00 #16 av: KaninenWilma

ja jag säger det samma, när kommer del 3 ? ;D;D

Anmäl
2010-02-28 01:10 #17 av: Animal-3

#15-#16 det kommer så fort jag kunnat ta några bilder. har ingen som kan fota så ofta^^ och sen har vädret inte varit på vår sida riktigt.

Anmäl
2010-02-28 10:16 #18 av: KaninenWilma

# 17: Okej ! ;) Kan du inte ta och säga till mig när nästa nummer kommer ?  (:

Anmäl
2010-03-16 21:10 #19 av: Nitro

När man går fot, hur lär ni in stanna?
Han följer mig ju och tvärnitar när jag nitar, men jag skulle gärna vilja att han stannade även om jag var 5 meter bakom eller före.

Är det bara att försöka säga stanna när man själv gör det och sen försöka komma längre och längre ifrån?

Anmäl
2010-03-16 22:03 #20 av: WinterPrince

Jag har lärt in stanna på kommando.

När han stannade samtidigt som mig gav jag samtidigt kommandot. Succesivt flyttade jag mig längre och längre ifrån och gav kommandot. Först rakt åt sidan och sedan snett bakåt.

Men mitt stora problem har inte varit att stanna, utan att gå framåt utan mig.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-03-16 22:21 #21 av: Nitro

Ja att han ska gå utan mig får nog bli nästa steg. Är nog lite knivigt!

Anmäl
2010-04-07 18:10 #22 av: Batistini
19637-105668609459950-100000504341406-142977-48502.

Hur lär man hästen att stanna kvar i buga? Min shettis stannar aldrig kvar i buga, utan så fort hon är när knät med marken så flyger hon upp igen, och det är helt omöjligt att få henne och stanna kvar i buga-ställningen mer en max 2-3 sek...

Anmäl
2010-04-07 18:11 #23 av: Batistini

-fel inlägg-

Anmäl
2010-04-07 21:52 #24 av: Animal-3

#22 1. ta inte frambenet riktigt så långt bak och 2 hennes knä ska inte vara fokuset i marken (från knä till hov är böjt upp i luften på bilden) från knä till tå ska ligga i marken.
Detta kan vara anledningar som gör att det blir svårt för henne att stå kvar, annars kan det vara andra saker som att hon inte är stark nog eller har tillräklig balans för att stå kvar. Eller så är det lite psykist att hon tycker det är lite jobbigt att stå kvar nere. I villket fall lär det gå bort med tid och träning^^ Tuffis stod bara någon sekund i början med.

Anmäl
2010-04-07 23:48 #25 av: Batistini

#24 hm okej, tack så mycket :D

Anmäl
2010-04-07 23:50 #26 av: Animal-3

#25 lycka till och uppdatera oss^^

Anmäl
2010-04-14 17:21 #27 av: Armi

Hej!

När jag skall lära min ponny buga börjar hon hoppa på tre ben, vad kan jag göra??

Anmäl
2010-04-14 21:46 #28 av: Animal-3

#27 Som sagt på bilden så håll inte i benet, börjar hon "gå iväg" så låt henne ställa ner benet.
Som sagt en ide är att lära henne backa när du står vid sidan och sedan lära henne lyfta ett ben för att sedan sakta lägga ihop dom.
Om hon då är på väg att gå iväg låt henne sätta ner benet men hindra henne från att gå iväg. "svänger" hon undan så att säga kan du prova stå med motsatt sida vid en vägg eller staket (se bara till att hon inte känner sig trängd.
Så när du ber henne om "buga" så be henne lyfta benet (du kan klart ge henne stöd men inte hålla fast) och sedan be om backa i början räcker det med att hon bara tänker rätt så får man sakta men säkert öka tills hon kan gå ner helt:)
Har hon väggen kan hon inte svänga bort, du kan hindra henne från att svänga mot dig och stoppa henne om hon tänker gå fram. Häldre låta henne ställa ner benet och backa ett steg. Låt det ta tid så lär det lösa sig:)
Lycka till!

Anmäl
2010-04-16 15:59 #29 av: Armi

#28

Tack!

Anmäl
2010-06-13 14:13 #30 av: Armi

Hej! (igen:P)

 

Nu har jag lärt henne att buga:) Men jag lärde henne så att hon har huvudet under magen ( så svårt att förklara), så att det ser ut som om hon skulle göra en "kullerbytta". Hur skall jag lära så att hon har huvudet "normalt"??

Anmäl
2010-06-13 14:31 #31 av: Elinormaggan

#30 jag har typ samma "problem" med min skettis kille men jag har tänkt attt göra så att jag kommer göra så att bugningen sitter när han har huvudet mellan benen sen ska jag be honom ta upp huvudet :P men det funkar kanske inte på din häst :/ 

Anmäl
2010-06-13 15:58 #32 av: Animal-3

#30 Ah kullerbutta varianten den körde Tuffis med x) När hon så att säga "går ner" själv är det lättaste att helt enkelt ge "godis/belöning" på marken framför där man vill ha nosen så att säga. Eller att göra det på gräs. Så hon får bara beta när hon är nere i bugning.
Alternativ är att sätta tyglar på grimman och lära in den vägen alltså ev. ha lite stöd på ytter så hon inte bugar ner med huvuder mellan frambenen.

Anmäl
2011-01-07 21:14 #33 av: LotusPanda

Nu kanske det är någon som skrivit det här redan, jag läste inte kommentarerna så noga, men är det inte så att om man lär hästen att röra på benet när man rör vid det, kan uppstå komplikationer i andra situationer (såsom hovslagning eller kratsning eller så)?

Anmäl
2011-01-07 21:49 #34 av: Animal-3

#33 när man lär in saker som tex vinka (alltså att "slå" med ett framben) så kan sådana saker bli problem om man inte varit försiktig. Att lära hästen lyfta ett ben för buga är inte värre än att lära dom lyfta hoven när den ska kratsas:)

(hehe ursäkta bilden jag kunde inte låta bli;) )

Anmäl
2011-02-09 22:11 #35 av: Evitamini

Hej!

 

Min ponny brukar lägga så mycket vikt på mig när jag försöker stödja att jag tappar benet och alltid så slänger hon ner benet på marken igen ( dålig balans ), men vet du några bra övningar? för min ponny går nästan inte att lära att backa eller lyfta ben.. man måste ta i väldigt mycket isåfall! men som sagt :

Några bra balansövningar ?

Anmäl
2011-02-09 22:30 #36 av: Zaphix

#35: Handlar det verkligen om dålig balans eller har ponnyn lärt sig att den slipper ha benet upplyft om den lägger massa vikt där?

Att du inte lyckas lära den backa känner jag tyder på att ponnyn inte riktigt ser någon anledning till att lyssna på dig.

En metod är att klicka in att lyfta benen, knacka lite på benet (kan ta lång stund) och så fort hästen gör en antydan till att lyfta så klickar du och ger godis. Höj sedan kraven tills hästen lyfter helt. Håll uppe en kort stund, klicka och ge godis, sedan utökar du tiden.

Eller så använder du hårda metoden, lyft hästens ben, bind ihop kotleden med överarmen med ett rep (som är lätt att få av) och låt hästen tynga ned bäst den vill. På mjukt underlag, djupsnö..
Men den metoden är väl inte den bästa om man inte vet hur man gör. Ingen jag skulle våga använda heller iofs, men vet att endel gör och sett det göras.

Är det en liten ponny så kan du kanske hitta nån stark person som kan hålla emot även om hon tynger ned. Och så fort hon slutar tynga så sätter man ned benet. Hovslagaren använde den metoden på min stallkompis sto som lärt sig slippa hålla uppe benet genom att hoppa jämnfota med bakbenen och dunsa ned. Mindre lätt att hålla i ett halvblod på 600 kg som gör så, men hovslagaren höll i två gånger sedan gav hon upp och nu är hon mycket lättare att hålla upp hovarna på.
Behövde bara inse att det inte lönade sig.

Anmäl
2011-02-09 22:51 #37 av: Evitamini

Tack för svaret.. ska testa med att försöka lära henne så gott jag kan att lyfta benet, ge godis och sen sätta kommando genom att knacka. Sen backa, även om det kommer att bli riktigt svårt! Sen ska jag försöka att ge henne kommando samtidigt... detta handlar om en ungefär 400 kilos new forest d-ponny. Hon är ungefär maxad d och väger mycket så.. men iaf så vet jag att hon är en envis gammal dam på 21 år, men pigg som en unghäst! ^^

Anmäl
2011-10-19 09:26 #38 av: Armi

Nu har jag äntligen haft tid att lära min ponny att buga helt själv ( jag behöver inte hjälpa att hålla upp de vikta benet ), men nu undrar jag att hur skall jag få henne att stanna kvar längre i buga? :)

Anmäl
2012-04-06 20:50 #39 av: Piich

har del tre kommit?

Anmäl
2013-05-21 21:34 #40 av: [uknowme]

nu kanske jag är lite efter.. men funderar på att lära hästen buga och undrar hur det går med hovslagaren sen? så att hon inte skulle lägga sig ner mitt i allt?

Anmäl
2013-05-21 22:08 #41 av: LinaN

#40 sålänge hovslagaren inte ger kommandot för att buga eller ligga så är det inga problem. Hästar är bra mycket smartare än vad vi människor ger dem credit för! ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-05-21 22:19 #42 av: [uknowme]

Okej, hur ska jag göra för att få det så olikt skoning som möjligt? iallafall :) 

Anmäl
2013-05-22 12:02 #43 av: LinaN

#42 lägg till ett röstkommando för buga. tex ordet "Buga"

Sen så varken så lägger hovslagaren handen på bringan eller uppe vid manken och "för/trycker" hästen bakåt neråt som hjälpande hand eller lockar med godis mellan frambenen så tror inte det är några problem..

har aldrig själv haft några som helst bekymmer med detta när det kommer till min häst som annars är en mästare på att hitta på bus när det kommer till hovslagare. Tvärtom så slutade han försöka lägga sig på hovslagaren efter att jag börjat träna på buga. ^^

Däremot så skulle jag råda dig att läsa på mer om trickträning innan du börjar så du har en klar plan för hur du ska bära dig åt. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-05-22 15:46 #44 av: [uknowme]

Jo får ta och göra det :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.