Hästpsykologi

Är du en bra ledare?

2010-01-24 13:54 #0 av: Gyllir

Vad söker hästen i en ledare?

Egenskaper som hästar söker i en ledare:

Visar omsorg, är uppmuntrande, förstående, skapar trygghet, visar empati, visar riktning, pålitlig, mentalt altetisk, självförtroende, kunskap, ihärdig, rolig, tydlig, lugn, flexibel, anpassningsbar, fantasifull, vara drivande, fokuserad, tålmodig, tillitsfull, respekterande, modig, motiverad, vägledande, kunna hitta resurser, målinriktad.

Mentally, emotionally end psysically fit! Att vara i mental, emotionell och fysisk toppkondis!

Är du en bra ledare??

DSCF7360.JPG

Anmäl
2010-01-24 16:34 #1 av: Zaphix

Nej, jag är faktiskt inte en speciellt bra ledare i många avseenden. Jag utstrålar inte direkt trygghet och stabilitet, är varken i mental, emotionell eller fysisk toppkondis. Men det jobbar jag på!

Och undertiden kompenserar jag mina brister genom att försöka vara påhittig, och rolig, men framför allt insisktsfull i mina brister. :)

Anmäl
2010-01-24 16:42 #2 av: Birke

Jag har långt kvar innan jag är en bra ledare med alla dom där kvalitéerna.

Anmäl
2010-01-24 18:46 #3 av: bethween

Jag är inte en dålig ledare men jag är inte en jätte topp ledare, min häst följer mig och visar verkligen att han tycker om mig men det enda negativa med mig är att jag kan tappa tålamodet ibland men annars är det ingen större fara.
Så jag vet inte vad jag ska svara jag är väl en bra ledare men inte universums bästa heh

Anmäl
2010-01-24 18:57 #4 av: Anna452

Nej, alla dom kvalitéerna har jag ju inte i nuläget, men jag jobbar på mig själv och leker med hästen. Tycker nog jag har utvecklats lite till det bättre, det är kul när man hamnar i situationer där man kan se hur relationen har ändrats, t.ex situationer där jag skulle känt mig frustrerad innan men som jag nu kan se annorlunda på och vända till något bättre.

Anmäl
2010-01-24 20:06 #5 av: EwaAngantyr

Tänkte på att jag skulle förstora alla dessaa vackra ord och sätta upp i stallet så man blir påmind...  jag jobbar på dem alla! Men ibland är det svårt! Tack Gyllir för att du påminner oss om vad som är viktigt!

Anmäl
2010-01-24 20:31 #6 av: [trollduva]

nej,jobbar på det=)

Anmäl
2010-01-24 20:33 #7 av: Gyllir

Varsågod :-) Jag känner själv att jag har utvecklats enormt som människa tack vore Parelli, och då menar jag på alla plan inte bara med hästen. Det är ju jättebra att vara emotionell fit när man ska reda ut en knepig situation på jobbet! Jag försöker verkligen förstå innebörden i varje ord på djupet och hur det ser ut i praktiken. Jag är långt ifrån perfekt, men jag jobbar hårt på det :-)

Anmäl
2010-01-24 20:39 #8 av: Animal-3

Nje ska väll inte säga att alla dom stämmer, men jag brukar inte sätta upp vad jag tycker är bra ledare. Jag låter hästarna avgöra om de tycker jag är lämplig eller inte.
Sedan jobbar jag med mig själv hela tiden. Försöker bli tydligare, hitta på nya saker m.m.

Men ska man gå på lista såOskyldig
Visar omsorg= Försöker alltid göra det bästa för dom och hoppas att dom förstår hur mkt dom betyder.
Är uppmuntrande= Berömer och jobbar så mkt med posetiv förstärkning som jag bara kan.
Förstående= försöker alltid vara och ber alltid om ursäkt om jag upptäker något sent eller på annat sätt varit orättvis. Skapar trygghet= försöker alltid visa mina hästar att jag har koll, visar dom saker och gör allt för att förtjäna deras tillit.
Visar empati= Även här försöker alltid visa dom hur mkt jag bryr mig. Vare sig det är uppenbara saker som att dom är sjuka eller har ont eller om det bara är så att dom av någon anledning är nere. Sjukdom får väterinär och metalt ledsen får mkt kel, prat och lång ryckt eller liknande.
Visar riktning= Nja är det något speciellt eller viktigt så är man ju noga, men händer väl att man gör saker lite mållöst då och då.
Pålitlig= försöker vara och vill göra allt för att förtjäna tillit som sagt. Försöker också ständigt visa dom att jag litar på dom. Då jag anser att kan jag inte lita på dom kan dom inte lita på mig.
Mentalt altetisk= här ligger jag nog i lä-.- Självförtroende=Nja just när jag är med dom känner jag mig väl väldigt självsäker. Ja rent allmänt tycker folk jag verkar självsäker, prestationsångesten är väl största boven här. Sån tur man inte har den i stallet med hästarna bara^^
Kunskap= ligger också i lä på vissa plan. Kunskap om det och det är inte farligt, nu bör vi passa oss. Ja men hur man ska föra sig, visa vissa saker m.m. det får ju dom del för del lära mig.
Ihärdig=om det får räknas som envis ja, annars vet jag inte.
Rolig= försöker tappert så mkt jag kan. Sen är det svårt att alltid vara lika rolig som vissa av dom förväntar sig.
Tydlig= Gör mitt bästa men har lång väg kvar att gå. Dock lär dom mig mer och mer med tiden.
Lugn= beror helt på situation.
Flexibel= försöker vara.
Anpassningsbar= som sagt försöker anpassa mig till det mesta.
Fantasifull= ibland om inte annat försöker vara.
Vara drivande= beror på situation.
Fokuserad= *host* jobbar på det...
Tålmodig= försöker vara, ska dock erkänna att det beror på vad det gäller.
Tillitsfull= samma som förut försöker lita på dom så mkt som möjligt för att dom ska kunna lita på mig. Respekterande= är ett måste, om jag inte resperkterar dom, kan dom inte respektera mig.
Modig= beror väl på vad det gäller. Men när det kommer till hästarna försöker man ju och skulle man behöva skulle man ju skydda dom med livet som insatts. Motiverad= Ja beror helt på dagsformen. Kan nog vara riktigt omotiverad vissa gånger med tyvärr.
Vägledande= försöker självklart vara, sen hur bra man lyckas är väl olika.
Kunna hitta resurser= Ser till att de har allt de behöver.
Målinriktad= dom få gånger jag har ett mål-.- planera är väl ingen stark sida, här tar vi dagen som den kommer och improviserar en heldel.

Anmäl
2010-01-25 13:00 #9 av: WinterPrince

fördrev tiden lite med detta....

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-01-25 15:20 #10 av: Zaphix

9: Åh, vad bra! Är det okej om jag skriver ut den och sätter upp i stallet?

Anmäl
2010-01-25 16:21 #11 av: WinterPrince

inga problem!

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-01-25 23:21 #12 av: Gyllir

#9, snyggt! Den ska jag med ta med till stallet, så fort jag fått igång skrivaren.

Anmäl
2010-01-26 14:35 #13 av: EwaAngantyr

# 9 Jättesnyggt! Jag kommer oxå sätta upp den i stallet! Tack!

Anmäl
2010-02-18 14:27 #14 av: ForYourMalice

Inte för att jag tror att det finns särskilt många som har alla de där egenskaperna, men jag kommer aldrig kunna känna eller visa empati så det får mina hästar klara sig utanTungan ute

 

#9

Vilken sjukt fin! Verkligen jättefint med siluetterna där!

Anmäl
2010-02-18 18:56 #15 av: Lisa-MC

kan inte kalla mej ledare över huvud taget :P

bra vän o försöker bli bättre! Jag e inte ens i närheten av en häst, jag har inte samma kroppspråk, beteende elr instinkter, så jag känner mej lite dålig på ledar rollen.

Men visst försöker jag få mina hästar att lita på mej o att dom vill vara med mej.

Tänk dej en apa som leder en zebra flock? hejkomochhjälpmej Tungan ute

Anmäl
2010-02-18 21:50 #16 av: kaka1234567

#9.de är väldigt fint =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-18 23:54 #17 av: Tusen

Jag tycker att min dotter (24 år) har utvecklats till en riktigt bra ledare/hästkännare. Hon är oerhört lyhörd och hennes egna hästar presterar långt över vad de har förutsättningar att göra samt skulle kunna prestera med någon annan. Om man vet vad hästen vill och hästen förstår allt du ber om då kan man nog kalla sig för en bra ledare.

Anmäl
2010-02-19 08:14 #18 av: Sehvrin

Jag tror inte att jag är en bra ledare, inte enligt mina hästar i alla fall. Men jag försöker jobba på det.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-02-19 11:56 #19 av: Zadeira

Enligt "min" häst är jag ingen bra ledare. Men samtidigt kommer konflikten att han inte heller är någon ledare. Det blir alltså en ständig konflikt mellan oss för ingen riktigt klarar av ledarrollen.


Anmäl
2010-02-19 17:13 #20 av: Gyllir

#19 Det är bara att ta en liten kvalité i taget och öva öva öva, sen tar du nästa.

Anmäl
2010-02-20 14:40 #21 av: CelsiusT

#15 All heder till dig!!! Underbart att se och höra någon annan uttrycka sig så!

Jag har aldrig försökt att vara en ledare för mina hästar (eller hundar). Jag tänker aldrig försöka vara det heller. Jag tror inte mina hästar tror jag att jag är en häst, och hierarkisk ledare existerar ju inte över artgränser så..

Jag försöker vara en så god vän jag kan med mina hästar och hundar. Jag tror jag lyckas rätt så bra, för dom vill alla vara med mig och samarbeta med mig. Kommer alltid och hälsar och vi utbyter kel och gos. Men man kan alltid bli en bättre medmänniska och vän.

Sen tycker jag det är så knepigt att tro att en individ skulle kunna vara ledare i ALLA situationer. Jag menar, flocken väljer den som är bäst lämpad i varje situation som ledare just då. (Ex en "omega" i en vargflock kan vara ledare vid jakten). Jag skulle aldrig få för mig att hålla lektion i spanska, men jag kan hålla lektion i psykologi, är jag en dålig lärare då?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-20 15:33 #22 av: Tusen

#21 Helt rät. I en mindre vildhästflock har varje vuxen individ olika uppgifter.

Anmäl
2010-02-20 16:20 #23 av: CelsiusT

#22 Varför tror då så många att människan kan vara allsmäktig och ledare i mer eller mindre alla situationer? Och att om ledarskapet brister i en situation så har det brutit och man komer få problem i andra situationer. Om ledarskapet brister i en situation så skulle man kunna träna upp det i en annan.. Man hör så jäkla mycket skumma saker om det här med ledarskap, förstår inte varifrån folk får allt.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-20 21:04 #24 av: Animal-3

#21 varför blanda ihop ledarskap och vänskap? Du kan vara ledare över en häst utan att vara vän med den och tvärt om, du kan också vara både vän och ledare. I många år han Tuffis och Gulli varit nära vänner och då är Gulli högst i rang och Tuffis lägst.

Att du är vän med din häst betyder att ni trivs ihop, hästen är gärna med dig m.m. Men är det du som bestämmer vi går höger eller väster (eller andra saker) och hästen gör det frivilligt är du ledare.

En dålig ledare är någon som tar överallt och aldrig lyssnar en som bara bossar.

En bra ledare är någon som bestämmer men är öppen för att lyssna på andra.

Och är du inte ledare är det inte du som bestämmer och antingen får du "tvinga" hästen eller lyda den.

Att säga att man inte vill lära sig hästen språk är som att säga att din bästa vän är grek men du vägrar lära dig grekiska. Man måste ju vara öppen för att lära sig tala med varandra.

Klart det kan vara olika i olika situationer, men om du nu vill ha en häst som lyssnar och litar på dig i alla situationer så får du ju se till at vara den mest kunniga i alla situatoner med.
I vår hage har Gulli (gamla fjordingen) varit ledare i alla situationer, varför? jo för att oavsett så har hon varit den mest lämpade. Hade det varit någon annan i någon situation hade dom kanske ändrat men Gulli är gamal och klok vilket gjorde henne lämpligast. Sen kom Elja hon såg brister och försökte ta över.

Om man ska ge ett liknande exempel. Du kan väl vara vän med din chef även om h*n fortfarande är din chef som bestämmer.

Anmäl
2010-02-20 21:10 #25 av: CelsiusT

#24 Jag har inte blandat ihop ledarskap och vänskap, varför har du fått för dig det? Men jag bryr mig inte om ledarskap/icke ledarskap, funderar inte ens över det. Det jag bryr mig om och funderar över är hurivida vi är vänner och kommer överrens med varandra, det är det som är viktigt för mig, inte vem som bestämmer.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-21 02:23 #26 av: ForYourMalice

#24

Jag håller med dig, så ser jag också på saken.

Anmäl
2010-02-21 13:19 #27 av: Gyllir

#21 Roligt att du tar upp det. Det här med ledarskap är en stor missuppfattning. Om du tittar på egenskaperna som jag nämner som exempel, så är det i mina ögon bara positiva egenskaper. Det har inget att göra med hyrarki eller makt. Om jag tittar på listan, tyckar jag det ser också ut att vara en fin förälder. I mina ögon är det här med att vara ledare bara något positivt. Ordet ledarskap har nog missbrukats lite i hästvärlden, där grymma människor använder våld mot sina hästar och kallar det för att visa vem som är ledaren.

Anmäl
2010-02-21 14:37 #28 av: CelsiusT

#27 Visst är det så. Detsamma gäller i hundvärlden. Ordet ledarskap har fått en negativ klang, delvis. Men jag håller med dig om att det inte måste vara negativt, även om man dock ofta hör ord som bestraffning (obs, räknar inte väld) och andra negativa ord i samma meningar. Men oavsett så har jag ingen motivation till att fundera över det. Anledningen till att jag inte vill använda ordet ledarskap har inte så mycket att göra med negativ/positiv klang att göra, det har att göra med att göra med den otydliga innebörden. Om du säger ledarskap till 20 personer, så slår jag vad om att du får 20 olika svar på vad det är. Det finns inte direkt något rätt eller fel. Ofta ges råd så som 'du behöver förbättra ditt ledarskap' osv. Men vad menas då? Jag, som jobbar med folk som är alltifrån nybörjare upp till tävlingsnivå, vill vara nogrannt tydlig när jag ger råd. Att man säger vad man vill att personen ska göra rent praktiskt, istället för att använda ord som innebär att personen själv kan hitta på vad den ska göra (och kanske ta till tokiga metoder).

Jag gillar inte ordet ledarskap och vad det innebär. Därför lägger jag heller inte energi på att fundera över hurivida jag är en bra lldare eller ej.

Jag ser beteenden hos djuren, beteenden som jag gillar eller beteenden som jag inte gillar, sedan tränar jag därefter. När man arbetar så, då behöver man inte fundera i banor som ledarskap.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-21 22:06 #29 av: Gyllir

#28 Jag förstår ditt resonemang. Själv tycker jag det är mycket utvecklande att försöka vara en bra ledare (eller matte) till min häst. Om jag kan utveckla mig själv, bli medveten om hur jag är gentemot honom, hur jag kan bli bättre, så tycker jag det är väldigt intressant. Jag vill gärna vara en bättre människa för min hästs skull!

Anmäl
2010-02-22 00:05 #30 av: ForYourMalice

Att vara ledare betyder ju inte att man ska dominera hästen med våld eller att det är en maktkamp... Eller att man ska vara det bara för att.

Alla flockdjur har ju en ledare och det är ju en trygghet för hästen, precis som det är för hundar, att ha en ledare.
De känner sig trygga i sin plats bakom ledaren, och hästar som känner att de altid måste hantera allting för attd eras ägare inte kan göra det blir väldigt stressade. Därför är det ju skönt för hästen att veta vem som är ledare.

Men ledarskap är något man ska göra sig förtjänt av, genom att visa sin duglighet. Exempelvis genom att ha de egenskaperna som först nämts här. Då får man hästen med sig, och den kommer att själv välja det.

Anmäl
2010-02-22 10:27 #31 av: Animal-3

#30 bra skrivet!

Anmäl
2010-02-22 11:17 #32 av: Tusen

#23 Jag har undrat detsamma.

Dotterns äldsta ponny (ett 14-årigt russto) behandlas med mycket stor respekt av min dotter och respekten är ömsesidig. T.ex. Russet vill inte bli riden/körd någon dag och låter sig därför inte infångas. Den dagen slipper hon träna. En annan dag vill hon det och låter sig lätt infångas. Vid ett tillfälle vill hon bestämma om träningsupplägget - hårdkörning eller joggingtempo. Hon får bestämma det också. Låter helt sjukt eller hur? Men hon skulle aldrig svika då det verkligen gäller. Detta russ älskar normalt att träna och tävla så om hon någon dag inte vill, så slipper hon. Det är respekt! Man måste inte altid hävda sin rätt och visa sig starkast. Känner du din häst så får du den dit du vill om du ibland också böjer dig för hästens behov och önskemål. Jag är övertygad om att det inte alltid är ledare hästen vill ha. Den  vill ha en människa so respekterar den. Ledare finns det i hagen och de är hästar.Glad

Anmäl
2010-02-22 11:46 #33 av: Gyllir

#32 I min lilla lista så finns respekterande och flexibel med! Och så som du beskriver det, låter som ett prima exempel på en bra ledare. Låter inte alls sjukt, det är så jag försöker göra. Vad vill du göra idag? För mig är det att vara en bra ledare, men det beror på vad man lägger i ordet. Tycker ordet ledare är bara positivt nämligen :-)

Anmäl
2010-02-28 12:23 #34 av: CelsiusT

#29 Låter som om du tror att man inte kan utvecklas som hästens människa bara för att man inte försöker vara dess ledare. Jag försöker alltid att vara en bättre människa.

#32 Bra skrivet. Håller helt med. Ledare kan det finnas i hagen, men många gånger vill hästen bara att dens människa ska vara respekterande.

#33 Oj, lägger du in sådant i ordet ledarskap.. Ytterliggare underlag till att INTE använda ordet. Jag tror knappast att dom flesta tror att du skulle agera så som #32 skriver.

Jag fattar inte varför man ska använda ett ord som inte har någon egen betydelse utan kan betyda precis vad som helst för vem som helst. Anledningen till att man använder ord är ju för att kunna kommunicera och dela med sig till andra människor, hur fungerar det när ordet inte har samma betydelse? Då blir det ju per automatik missuppfattningar när man använder det ordet.

Om du säger till mig: Var en bättre ledare! Så tänker jag mig inte att det är att lämna hästen i hagen den dagen den inte vill bli fångad. Just det uttrycket får man väldigt ofta höra från folk som resonerar i termer som ledarskap, och just det uttrycket är det mest missförstådda jag vet. Folk har så otroligt olika uppfattningar om vad det kan betyda, om det inte fungerar för en med sitt djur och man får höra det uttrycket så är det många som tar till våld - jag har sett det!

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-28 12:41 #35 av: Gyllir

#34 Finns det ett bra alternativ? Håller med om att ordet missförstås, men jag har aldrig upplevt det själv och tycker som sagt bara att det är positivt. Därför använder jag mig av ordet ledarskap. Men om det finns bättre förslag....

Anmäl
2010-02-28 12:44 #36 av: CelsiusT

#35 Måste en relation beskrivas med ett ord? Kan man inte säga precis vad man menar?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-28 12:51 #37 av: Gyllir

#36 visst, men det är inte särskild praktiskt. Jag kommer iaf fortsätta använda ordet ledarskap, men innebörden kan diskuteras i oändligheter. Vad tycker du om orden jag skrev i artikeln?

Anmäl
2010-02-28 12:52 #38 av: Gyllir

#36 visst, men det är inte särskild praktiskt. Jag kommer iaf fortsätta använda ordet ledarskap, men innebörden kan diskuteras i oändligheter. Vad tycker du om orden jag skrev i artikeln?

Anmäl
2010-02-28 16:53 #39 av: CelsiusT

#37 Jag tycker det är väldigt mkt mer praktiskt att få fram det jag menar, än att använda ett ord som både skapar diskussioner och bäddar för missförstånd.

Vad jag tycker om orden i artikeln? Det är många bra ord, men jag tycker det är viktigt att inte lägga press på sig själv och skapa något man måste uppnå. Jag tycker det är viktigt att veta att man inte måste vara allt det för att vara bra som människa och/eller hantera djur. Man ska också komma ihåg att alla hästar söker inte samma sak i en människa. Och jag kommer aldrig försöka vara en ledare eller en häst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-28 22:53 #40 av: Animal-3

#38"Och jag kommer aldrig försöka vara en ledare eller en häst."

Ingen här försöker vara en häst. Vi vill bara lära oss deras språk.
(bara för att man vill lära sig grekiska betyder det inte att man vill vara grek)Flört

Anmäl
2010-02-28 23:44 #41 av: CelsiusT

#40 Jag menar inte att man inte vill lära sig dess språk. Men en häst ser inte en människa som ledare, det ufngerar inte över artgränser. Ska jag vara en ledare över en häst så måste jag få den att tro att jag är en häst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-02-28 23:51 #42 av: Animal-3

#41 Tror inte att art har med ledarskap att göra. Ledarskap korsar ju gränser mellan andra djurarter varför skulle det inte gå mellan häst och människa?^^

Anmäl
2010-03-01 12:37 #43 av: CelsiusT

#42 Jag håller inte med om att det korsar andra artgränser. Den senaste forskningen stödjer att ledarskap inte exiterar över artgränser. Och det är vad jag altid har trott.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-03-01 13:18 #44 av: ForYourMalice

#43

Om man inte talar samma språk..

Anmäl
2010-03-01 13:20 #45 av: CelsiusT

#44 Va?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-03-01 13:28 #46 av: Animal-3

#43 länka den forskningen vore spännande att läsa då jag inte hört något om det.
Annars vet jat ju tex lamm som växt upp med getter eller hästar, dom har lart sig varandras kroppspråk och håller ihop som en flock. Även kor och hästar m.m.
Då menar jag så klart inte någon som tagit en häst släppt den i en kohage och dom har bilddat en flock, utan djur som av någon anledning tvingats växa upp i en annan djurarts flock. Så dom har lärt sig den andra djurartens språk.
(inga forskningar på detta utan, läst någon artikel av privat personer, sett något på tv, mött djur som växt upp på detta vis. inget vetanskapligt utan bara noteringar "djur som tror dom till hör en annan art" och dom blir ju ofta accepterade efter som dom klarar språket) sen kan ju ev. ett får ha svårt att hävda sig i en hästflock men det har väl setts med.

Anmäl
2010-03-01 13:50 #47 av: CelsiusT

#46 Har inte någon länk.. Läser inte allt på internet ;P Har hört detta vid bla föreläsningar. Men det borde gå att hitta på nätet också tycker jag, ävne om det är ganka nya rön. Googla!

En sak som dom har gemensamt, dom arter du beskriver är att dom är gräsätande flyktdjur. Människan är ett rovdjur. En annan sak är att dom redan från små (präglingsperioden) växer upp med dessa, då antar jag att dom inte har någon annan av samma art med sig utan är ensamma från sin art och växer upp med en annan flock? Kanske om ett litet nyfött föl växer upp utan andra hästar och bara med människor att det skulle fungera, men så har vi inte våra hästar. Våra hästar växer upp med andra hästar och lär sig att dom är en häst. Dom märker också att människan bor på något annat ställe och inte är samma som dom själva - och tur är väl det, vem vill bli behandlad som en häst av en häst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-03-01 18:16 #48 av: Animal-3

#47 japp får se om google kan avslöja något ^^ (är intresserad av all djur beteende relaterad forskning)

Det har ju finnits lejon i afrika som tagit sig an och "fött upp" antilop ungar eller liknande med. Men självklart är det lättare och vanligare när de ligger i samma "kategori" så att säga^^
Så jag tror det är möjligt med rovdjur och betesdjur också även om det då kommer till en större punkt att hästen måste förstå att vi inte ser den som mat.
Ja det brukar gälla djur ungar som växt upp i en folk av annan art, utan någon av sin egen art i närheten. De djupaste instinkterna från sin art sitter ju kvar men den har språket av den djurart den växt upp med.
Då brukar de också i flesta fall bli accepterad av djur av den art den växt upp med.
Klart våra hästar ska växa upp som hästar, tanken är inte att hästen ska lära sig oss utan vi den. Vi får väll försöka lära oss deras språk som den ensamma djurungen får lära sig den andra artens språk för att bli accepterade.
Bli behandlad som en häst av en häst vill man väll, till viss del, sen är ju vi lite ömtåligare vilket är viktigt att hästarna vet^^

Anmäl
2010-03-01 18:18 #49 av: ForYourMalice

#45

Jag är helt övertygad om att man visst kan vara ledare för ett djur förutsatt att det är ett flockdjur, så länge man talar samma språk.

Anmäl
2010-03-01 19:50 #50 av: CelsiusT

#48 Jag vill heldre bli behandlad som en människa av hästarna. Men jag vill även att hästarna gillar människor =) Tänk om det kommer en annan människa in i hagen, då måste hästarna gilla även den. Dom måste kunna generallisera. Då är det bättre dom möter en människa och behandlar den som en människa än som om den vore en häst.

Jag tror tyvärr inte vi kommer längre i den här diskussionen. Jag hoppas bara att andra människor kan respektera och inse att även en relation där man inte fokuserar på ledarskap kan fungera bra för alla parter =)

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.