Trickträning

Trickträning del 1

2010-01-30 15:56 #0 av: Animal-3

Liten artikel serie om trickträning. Här i del 1 kan ni läsa lite om hur man kan trickträna och även om 3 mkt grundläggande trick.

Trickträning är något som funnits i nästan alla tider och använts av många olika anledningar.
Även för oss finns många anledningar till att trickträna. För det första är det väldigt kul men det ger också en ökad kommunikation och en varierad träning. Det kräver att häst och ryttare kan lita på varandra. Det stärker också hästens kordination, balans, smidighet och till viss det styrka. Det finns alltså många bra argument till att trickträna.
Tuffis ligger

Hur?
Det finns många sätt att trickträna på de tre vanligaste idag är:
*Klickerträning= forma fram beteenden med hjälp av ett ljud som hästen lärt sig betyder "rätt" nu får jag beröm (ofta i form av godis).
*Positivförstärkning= När hästen gör rätt får den beröm (ofta i form av godis). Många lägger även in inlärning när man lockar med godis här.
*Negativförtärkning= Hästen utsätts för ett lätt tryck eller obehag tills den gör rätt då obehaget eller trycker försvinner.
Vilken metod man en använder handlar det om att få hästen att vilja göra detta. Så precis som inom NH undviker vi alla sorters bestraffningar, hästen ska tycka detta är roligt och vilja tänka.
Trickträning kan utföras både med och utan godis. Jag personligen ser till att alla tricken sitter utan godis, men ger ändå godis ofta när jag tränar just för att jag vet att det är det som uppskattas mest av mina hästar.
Man kan också självklart blanda lite av dessa tre träningsmetoder, så länge det utförs på ett juste sätt och att hästen förstår.

Hästen
Som alla här vet hästar är olika det tar olika lång tid att lära in och de svarar olika bra på olika metoder. Jag skriver träningstips utifrån hur jag oftast gör, vad som har fungerat för mig och hoppas att ni som håller på kanske kan få lite insperation eller för er som vill börja kanske hittar några riktlinjer.

Tuffis stegra

Stå
Stå är ett ganska bortglömt och underskattat trick. Dock går det knappt under trick när man jobbar NH efter som det är något man oftast har med sig från NH:n. Men det är en av de bästa grunderna man kan ha för sin trickträning, där av lägger jag ändå in en kort steg beskrivning hur man kan jobba fram det som trick.
1. Plasera hästen där du vill att den ska stå. Ge ditt komando för stå och backa ett steg. Gå steget tillbaka till hästen och beröm.
Peewee och jag demonstrerar.
2. Ge komandot för stå igen och backa lite längre, gå sedan tillbaka och beröm. Jobba på samma sätt och öka sakta kraven, med tiden kan du även börja med andra saker som att backa undan och plocka upp saker, tills den dag du kan röra dig fritt och hästen ändå står kvar på komandot.
Peewee och jag demonstrerar.
3. Känner du att hästen står stadigt kan du börja med att röra dig runt hästen med. Börja vid bogen, ge hästen komando för stå och gå ett varv runt medsols. Första gången kan det vara bra att bara hålla en hand på hästen. När du kommit varvet runt beröm. Öka kraven genom att be om stå backa från hästen en bit och gå runt den igen, avsluta med en massa beröm. Även här ökar man kraven sakta och låter mellan rummet bli större med tiden, även ger dig mer och mer frihet att göra andra saker utan att hästen går iväg.
Peewee och jag demonstrerar.
5. Korigering, om hästen går iväg är det bara att lungt och stilla ta den och placera den på samma ställe igen och börja om. Jag brukar också använda mig av ett ord tex "nej". Alltså om jag ser att Peewee börjar röra sig kan jag säga "nej" så vet han att han är påväg att göra något oönskat och har möjligheten att rätta sig. Vilket är mkt lämpligt när avstånden börjar bli större och när man inte jobbar på inhägnat område.

Yoga
Yoga är också ett aningen underskattat och bortglömt trick. Det är en mkt bra stretchande övning och kräver dessutom tillit mellan häst och människa då hästen förlorar en stor del av sitt synfällt under denna övning.
1. Ställ dig vid hästens ena bakben och locka huvudet åt sidan. När hästen tänker rätt beröm. Öka sakta kraven tills hästen vrider huvudet ända till magen.
Peewee och jag demonstrerar.
2. Det finns många sätt att lära in alla trick på jag ger här två exempel på hur man kan vidare utvecka steg 1 till yoga.
A)Ta en arm in mellan hästens bakben och håll en godis bit i ljumsken (ev. längre fram i början). Vissa hästar förstår direkt och lyfter bakbenet andra kan man hjälpa lite (se bild). I början räcker det med att hästen tänker rätt, öka sedan kraven.
B)Lär hästen lyfta ett bakben upp och fram, plusa sedan ihop övningarna. Upp och fram med bakbenet samtidigt som den ska böja sig runt. Även här räcker det med att den bara tänker rätt i början, så ökar man kraven efter som.
Peewee och jag demonstrerar
3. Om hästen inte förstår och barar snurrar runt kan man ta hjälp av att plasera hästen med motsatt sida vid en vägg eller ett staket, se bara till att hästen inte känner sig trängd.
Vissa hästar är stela och då kan det ta tid rent fysiskt att klara detta trick i många fall är det en bra ide att bara träna några minuter efter ett vanligt träningspass då hästen är varm och smidig i musklerna. När det väl är inlärt fungerar det också bra som stretching. Bakbenet ska lyftas ordentligt för att få en korekt yoga.

Tuffis utför yoga

Bergsgeten
Är också en bra grund, det kräver balans och är väldigt stretchande för hela överlinjen. Jag tänker skriva två varianter av inlärning på bergsget då den jag oftast använder betyder att man lockar med godis. Vilket inte fungerar för de som inte vill använda godis i någon form.
1.
1.Plasera hästen med båda framhovarna mot en bom eller liknande (jag använder min fot på bilderna). Sätt dig på huk framför hästen och locka den fram och ner med en godis bit. Så fort den rör ett bakben beröm.
Tuffis och jag demonstrerar.
2. Som förut öka kraven sakta tills hästen kan gå in med båda bakbenen och plasera dom bakom framhovarna.
Tuffis i bergsget
3.Om hästen går fram med frambenen som de oftast gör speciellt i början är det bara backa tillbaka och börja om. Efter som detta är en väldigt stretchande övning som även kräver balans kan det ta tid för vissa hästar rent fysiskt. Också ett trick man kan öva på när hästen är varm i musklerar. Och kan användas som stretching när det är inlärt.
2.
1. Plasera hästen brevid en vägg eller ett staket men framhovarna mot en bom eller liknande. Lär hästen sänka huvudet (vilket många redan lärt in på sina hästar via NH:n).
2. Plasera dig vid sidan av hästen och be den sänka huvudet samtidigt som du petar på bakbenen med ett spö (eller carrotstick eller annat). Beröm så fort hästen rör bakbenen.
3. Om hästen går fram backa tillbaka den och börja om.

Avslut
Trickträning behöver inte alltid vara strickt, utan ge din häst utryme att tänka även om den gör "fel" kanske ni kan lyckas få fram ett annat trick. I nästa del kommer jag skiva mer om buga, inkallning och gå fot. Detta är kortfattad text som skulle kunna vara hur lång som hällst, men hoppas ändå den get något.

Lycka till!

Anmäl
2010-01-30 16:59 #1 av: Sehvrin

Bra och intressant artikel och väldigt bra trick att börja med. Mina båda kan yoga och jag har börjat med "stå" med Lolly (som är den av dem som är mest motiverad till att göra trick). Tänkte försöka med bergsgeten i sommar. (Eftersom jag inte bor där mina hästar är, men är hemhemma en längre period under sommaren)

Jag använder godis och beröm som motiverare, eftersom de var rädda för klickerljudet (och därför kan jag inte använda klicker) och för att de är rätt godisfixerade ^^'

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-01-30 20:37 #2 av: Zaphix

Jättebra artikel, du är duktig på att förklara. :)

Håller på med bergsgeten, han förstår den, men har dålig balans så han vågar inte gå så nära frambenen än, typ fyra dm ifrån nu. :)

Anmäl
2010-01-30 21:07 #3 av: Animal-3

#1 TackGlad Nej jag använder inte häller klicker. Beror mkt på mig själv då jag vill ha händerna fria och för att mina hästar inte verkar så intresserade av att förstå vad jag villOskyldig Men för de som gillar klickerträning brukar det ju fungera braGlad

#2 Tack så mktGlad Peewee har också problem med den pga dålig balans (och dålig kroppskontroll rent allmät). Tuffis försöker lite för mkt ibland. Som du ser på bilden har han lyft ett framben lite, det är för att han tappade balansenOskyldig Men ni verkar ju vara på mkt god väg Skrattande

Lycka till båda två!

Anmäl
2010-01-31 09:45 #4 av: HannaDolly

Kolla in mirakelbarn på billddagboken.se

Hon trickträna med klicker ;)

Anmäl
2010-01-31 13:16 #5 av: Animal-3

#4 är väldigt vanligt med klickerträning på häst, speciellt inom trickträning. Vet redan att det finns några här på forumet som använder det också.

Anmäl
2010-01-31 14:22 #6 av: Gyllir

Tack! Det var en jättebra artikel. Blev sugen på att börja tricka mera :-) Kan bara spansk skritt och stegring, men det kanske man inte borde börja med.. :-)

Anmäl
2010-01-31 14:40 #7 av: Animal-3

#6 TackGlad Nje det är ju väldigt dominanta trick som kan bli farliga, men hästar är olika dessutom tror jag det är värre om man inte jobbar med ledar positionen. Menar tex många som inte jobbar NH har ju hästar som är ledare, de som jobbar ständigt för att ha ledar rollen eller hur man ska utrycka sig, kan förmodligen kontrollera övningen på ett annat sätt.
Personligen börjar jag alltid med långa trck och jobbar sedan fram de dominantaGlad

Anmäl
2010-01-31 14:58 #8 av: ThunderClap

Vilken trevlig ton i artikeln, lätt att läsa och förstå, jätte bra skiven! Och söta bilder :)

Anmäl
2010-01-31 16:02 #9 av: Animal-3

#8 Tack så mktGlad

Anmäl
2010-01-31 16:16 #10 av: Anna452

Jättebra artikel! Kul att du skrev den. Jag vill börja trickträna nu, blev superinspirerad. Yoga kan nog vara nåt för oss.

Han kan redan bergsgeten (!), fast det är nåt han kommit på själv. Jättebra träning ser jag det som. Han gör den varje måltistillfälle, över hans krubba (han står i en omgjord gammal kospilta) när han vill komma åt det hö som trillat ner där när han tuggat det.

Och jag fick tårar i ögonen när jag såg bilden med Tuffis som stegrar sig, GUUUUUD såååå SÖT han är! Bedårande...

Anmäl
2010-01-31 17:57 #11 av: Animal-3

#10 Tack så mktGlad lycka till till er och de andra som håller på.
Tack från Tuffe med, ja han är verkligen en underbar liten kille! tro mig jag vet efter alla dessa årFlört

Anmäl
2010-01-31 18:56 #12 av: kaka1234567

Riktigt fin artikel helt underbar =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-01-31 19:03 #13 av: Lindbygarden

Mycket bra artikel!!

Ska absolut försöka träna mer här hemma både med vår lille ponny och även de stora.Glad

Vilka kommandon använder ni för de olika övningarna?

Typ stanna eller stå eller halt osv..

Anmäl
2010-02-01 00:23 #14 av: Animal-3

#12 Tack så mktGlad

#13 Tack!Glad Vid stå säger jag stå och behöver jag förstärka det gör jag som på bilden håller upp en hand.
Vid yoga säger jag yoga och sen är det lite olika. På tuffis pekar jag på bakbenet så ställer han sig i yoga, Peewee beror på humör i vissa fall behöver jag bara peka, i andra får jag nästan lyfta det åt honom.
Vid bergsget säger jag ihop och håller handen långt fram vid marken. Peewee provar gå inte lite med bakbenen i bland om något finns framför. Tuffis kan det utan något framför och vill han gärna gå fram håller jag en hand eller fot där.Flört
och lycka till!

Anmäl
2010-02-01 00:47 #15 av: Zaphix

Kommandon fungerar inte så bra på nStoren, visst säger bjag kommandon, men ärligt talat tror jag att jag skulle kunna säga vad som helst och det skulle fungera lika bra. Han tittar istället på kroppsspråket. Vid stå rätar jag upp mig när jag går ifrån honom.
Vid yoga petar jag på bakbenet, buga pekar jag under magen, vid apport så pekar jag på det han ska hämta och så..

Använder inte så mycket ordkommandon alls till djuren, hunden kann jag säga stå till och han sätter sig för att jag visar med kroppen att han ska det och vice versa. Han lyssnar inte alls på vad jag säger, utan på det jag visar med kroppen, och hästen är likadan. Jag pratar så mycket hela tiden ändå, så de lär väl sig stänga bort mitt surrande. :)

Anmäl
2010-02-01 00:56 #16 av: Animal-3

#15 jag surrar på konstant också. Tuffis går också mest efter kropps språket så jag skulle nog kunna säga vad som egentligen. Men Peewee lyssnar mkt på vad man säger. Eller ja han förstår i allafall sen hur mkt han lyssnar bestämmer han visst själv i mellan åtOskyldig

Anmäl
2010-02-01 01:55 #17 av: Lindbygarden

Apport????

Anmäl
2010-02-01 08:43 #18 av: Zaphix

16: Fast Peewee är väl i det närmaste mänsklig? :) Han är helt klart otroligt häftig i alla fall. :)

17: Ja, de allra flesta dagar kan han apportera. Mitt mål är att han ska kunna plocka upp spön och vantar jag tappar från hästryggen när jag rider. :)

Anmäl
2010-02-01 08:49 #19 av: Animal-3

#18 hehe ja han är väldigt anorlunda i alla fallFlört

Anmäl
2010-02-01 12:00 #20 av: Smultronkaka

Super bra artikel!! längtar till del 2! :)

Anmäl
2010-02-01 12:07 #21 av: Lindbygarden

#18 Praktiskt!:O)

Anmäl
2010-02-06 12:23 #22 av: kaka1234567

Gud vilken bra artikel kan inte sluta läsa den längtar tills nästa.Bra gjort Animal =)

Tyvär kan jag inte använda dina övningar då T äe en ridskole häst och spiltan är för liten för trick träning.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-22 13:00 #23 av: LinaN

JAg har väldigt huvudbry med yoga. min knasboll KAN göra det, det har ajg till o med på bildbevis och det är en yoga med råge! dock så fattar han inte det minsta vad jag menar när man lockar med godis eller knackar på insidan av låret osv. även om man stretchat igång honom åt varje håll för stel, det är han ju inte....

några tips? bild från sommaren 08

och som sagt, han kan här kliade det på insidan av låret eller något ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-02-22 13:08 #24 av: Animal-3

tex locka huvudet åt sidan utan att bry dig om bakbenet, när han böjer sig runt beröm.
När han kan det, lyft bakbenet lite åt honom och locka huvudet åt sidan. Alternativ ha grimma och grimskafft och ta lite i grimskaftet samtidigt så han förstår att du fortfarande vill något. Inte mer än en kramning som "hej här bak mins du" tittar han åt sidan beröm och bygg upp det lite det för del på det viset.
Peewee lärde sig yoga fort men är lat när han ska göra det. Tuffis tog det tid för ibörjan satt jag så la han bakbenet i knät på mig och börjde sig runt och tog sin godis, idag behöver jag bara peka på bakbenet så gör han det.

Väldigt tjusig yoga du fått på bild i allafallFlört

Anmäl
2010-02-22 13:23 #25 av: LinaN

#24 ska fortsäta klura med yogan ^^ vi håller på med buga nu en del, men han ser mest ut som om han ska göra en kullerbytta, krullar ihopa sig något fasligt men han börajr fatta vad han ska göra iaf.

Visst är den tjusig? Han kan bara han vill lillfjanten Skrikandes Flört

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-02-22 13:25 #26 av: Animal-3

#25 det är en bra start;D Tuffis gjorde också någon kullerbyts special när han skulle lära sig^^

Haha jo tack Peewee är också ett sådant bevis, dom kan allt fast inte på komando;D

Anmäl
2010-02-26 18:46 #27 av: KaninenWilma

Jätte bra arikel ! Har läst till yogan ;).. Jag tänkte på det där med yogan, vad ska man ge för kommando ? Ska man stå där bak vid hästen och hålla godiset eller ska man ge ett komando? vilket isf?..

Sen tänkte jag på, du sa att det passa bra som stretching? Isf kan jag väll använda det efter jag ridit ? ;)

Sen en sak till bara xD, ska man göra på båda sidorna ?

Anmäl
2010-02-26 19:04 #28 av: Animal-3

Jag brukar ha ljud komando och säga yoga.
Det beror helt på vid inlärningen kan man locka med godisen, poängen är att hästen sedan ska lära sig vad det var den skulle göra. Och man kan med tiden sakta ändra sitt komando. Tex i början fick jag sitta ner men Tuffis bakben i känet och ge en godis vid magen. I dag kan jag stå 2 meter bort peka på bakbenet och säga yoga.

Det är jätte bra att använda efter tex ridning:D jag brukar det både efter körning och ridning.
Det är en fördel om det lärs in på båda sidor:)

Anmäl
2010-02-26 19:06 #29 av: KaninenWilma

#28 : Okej, jag ska värkilgen  försöka lära min foderhäst (när jag hittat en) allt som du skriver ! ;)

Anmäl
2010-10-19 13:57 #30 av: maddde

Hur gör du för att hästen ska stå kvar i det trick du gör, tex buga eller bergsgeten så han står kvar tills du säger åt han att inte stå så längre, och vad ger du för kommando då?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.