De sju lekarna

Hur att börja med NH

2010-01-31 22:29 #0 av: Gyllir

En artikel om vad du behöver veta som ny inom NH. Några tankar bakom, lite om utrustning och en förklaring av några begrepp inom NH-världen.

Natural Horsemanship är ett något svårdefinierbart begrepp. Det kan diskuteras länge om exakt vad det innebär och hur det går till. Men det alla är överens om är att man har ett naturligt tänk kring vad, hur och varför man gör något med sin häst. Det handlar alltså inte bara om ridning eller markarbete, utan NH tänket genomsyrar allt man gör med sin häst. Därför är det inte ovanligt att NH utövare även har sin häst på lösdrift, ger den mycket grovfoder och inget eller lite kraftfoder, har hästen barfota, rider barbacka eller bomlöst, bettlöst osv osv.
Det finns en hel del folk som kallar sina träningsmetoder på NH. Exempel är Pat Parelli, Hempfling, Monty Roberts, Patrick Allori, Mark Rashid. Vad man gillar är en smaksak, det finns många vägar till Rom. I denna artikel utgår jag ifrån Parellis NH, eftersom jag själv trivs med det.
Målet är att utveckla relationen till hästen mer än något annat. Så hästen är med mentalt, emotionellt och fysiskt, (till skillnad från icke-NH, där man oftast koncentrerar sig enbart på den fysiska delen). Inom NH tar man en liten bit i taget för att sedan sätta ihop det och få väldigt imponerande resultat!

HÄSTEN
Det spelar ingen som helst roll vad du har för häst, du kan göra NH med en minishettis och med en dressyrhäst. Om du nu vill hoppa, tävla western eller rida ut i skogen, NH utvecklar din relation med hästen och har inget att göra med din inriktning. Självklart spelar det ingen roll vilken sadel du har heller.

UTRUSTNING
Den utrustningen som jag kan rekommendera är en repgrimma (inte en stel tjock sådan från H**ks, utan en mjuk och tunn) och ett arbetsrep. Lagom längd att börja med är 12” (3,5 m), sen kan du avancera till 22” och 40”. Repet ska ha en viss tyngd för att den ska vara kommunikativ.
Jag kan också rekommendera att köpa en ”carrotstick”. Det är en hård stick med en läderögla i änden där du kan fästa ett tunt rep (savvystring). Carrotsticken använder du som kommunikations hjälpmedel när du leker med din häst och fungerar som en förlängning av din arm. Därför är det mycket viktigt att din häst inte är rädd för den när du ska använda den drivande (att flytta hästen med den). Med hjälp av the Freindly game (se artikel om the seven games), kan du hjälpa din häst att bli modigare och att börja tycka om sticken.

THE FOUR SAVVYS
Det är smart att börja i en paddock eller liknande, men självklart inte nödvändigt. Du börjar alltid från marken. Först leker ni med en grundläggande kommunikation med repet, det är det vi kallar för On Line. När detta funkar och ni tex kan leka the Seven Games från marken, hästen har respekt för dig och du har fått grundläggande kunskaper inom ”tänket”, kan ni ta detta till Freestyle.
Freestyle är när man rider på lösa tyglar eller utan några tyglar alls. I Freestyle ingår det att kunna rida med en tygel, halsring, repgrimma eller bara din carrotstick. Från att lära dig svänga utan att använda dina tyglar till att kunna galoppera en åtta med flygande galoppombyten och ha armarna i kors! Om du är osäker på om du kan rida med repgrimma, kan du börja med att ha dubbelkommando, alltså ha både träns och repgrima och ha två par tyglar. Sen kan du ta bort tränset när du känner dig trygg.
Liberty är när man leker med sin häst från marken i frihet. Du kan använda din carrotstick för att kommunicera på avstånd. I Liberty lär du dig att gå med din häst och han följer dig i samma takt till att få din häst att galoppera emot dig. Du bör börja på ett begränsat ställe, så din häst inte springer iväg och känner att den gör fel.
När du är duktig på Freestyle kan du börja avancera det och använda ett bett i hästens mun. Nu kan du redan svänga och stanna utan att använda dina tyglar, så bettet är bara till för en mer finslipad kommunikation. Det allra viktigaste här är att du faktiskt har något att finslipa. Att börja med Finesse utan tillräckligt med Freestyle kan ge spänningar hos hästen och gör i värsta fall att han tappar respekt och impulsion (se The Impulsion Pogram).
Inom Parelli NH kallas On Line, Freestyle, Libert och Finess för The Four Savvys. Savvy betyder att veta när, var och hur du ska vara och veta vad du ska göra när du kommit dit. Hängde du med?


Rekommenderade försäljnings ställen:
www.eddesjo.se (äkta vara, dock ej Parelli-märkt)
www.parelli.com (äkta vara)
www.ewa-angantyr.com 

Anmäl
2010-01-31 23:30 #1 av: kaka1234567

Nej vad bra hellt pärfekt artikel gud vad duktig du är gyllir =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-02-01 01:07 #2 av: Animal-3

Bra artikel!Glad
Men ser nog också lite varför jag inte jobbar PNH (nu jobbar jag inte 100% någonting utan gjort min egen blandning), jag har svårt för att vara bunden till något (tex carrot sticken) och detta med on line är väl inte min melodi. Inte för att det är fel utan för att jag personligen inte, vad ska man säga, känner mig bekväm med det. Elja som bara varit hos oss i 3 veckor går väl 50% fri, 48% med ett rep runt halsen och 2% i grimmaSkäms Men självklart läser jag gärna mkt mer om det!Skrattande

Anmäl
2010-02-01 11:13 #3 av: annspann

Jättebra artikel! Tack!

Anmäl
2010-02-01 20:20 #4 av: Gyllir

Tackar, hoppas den kommer till användning.

Anmäl
2010-02-09 23:07 #5 av: FeliciaS

Jättebra och nyttig "sammanställning" :) Tack för den!

Anmäl
2010-02-17 22:43 #6 av: Gyllir

#5 Kommer du snart nu, så du får användning av den i praktiken? Hoppas verkligen kvarkan är över snart! Ser framemot att ha en till NH-kompis!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.