Hästpsykologi

Att få hästen att fånga dig

2010-07-08 13:45 #0 av: Zaphix

Det finns många hästar som av olika anledningar är mindre lätta att få in från hagen och det brukar kunna testa ens tålamod ordentligt. Att locka med godis, ta in de andra hästarna i hagen, väntas tills de ändå ska in för att fodras.. Finns en massa metoder att använda sig av, men jag tänker nedan beskriva den metod jag använder.

Hästen har sedan förut inlärda beteenden, är det en häst som är väldigt flockbunden så är det lätt att den gärna stannar kvar med sina hästkompisar istället för att följa med människan in i stallet. Och lär sig då hästen att den slipper komma in ifall den springer undan när den inte vill komma in, då fortsätter den med det beteendet i den situationen, för den har helt enkelt lärt sig att den då får som den vill.
För att få hästen att byta beteende så måste man bryta mönstret på något sätt. Att locka med en hink med havre kanske fungerar på vissa hästar, medan andra hästar lär sig efter ett par gånger hur den kan ta lite havre och så fort människan tar fram grimman sticka iväg igen. Eller så lär de sig helt enkelt att havren inte är värt det.

Då kan det vara bra att ta till catching game (fånga-leken). Den går ut på att få hästen att vilja komma till dig, att fånga dig. Det gör man i den här leken genom att lägga på press, och sedan ta bort pressen när hästen visar det beteende man vill ha.

När du kommer in i hagen för att hämta hästen och hästen inte kommer eller till och med vänder sig om och går åt andra hållet, då går du i den här leken efter. Det handlar alltså inte om att driva hästen, utan du följer bara efter utan att göra större sak av det.
Gå fram till hästen, skrittar den iväg så går du efter. Travar/galopperar hästen iväg så brukar jag försöka hålla uppe samma energinivå som hästen, springa, skutta och tjoa lite.
Men så fort hästen stannar och tittar på dig, då tar du bort pressen, vänder dig om och går åt andra hållet tills hästen tittar bort och tar bort fokus ifrån dig, då går du emot hästen igen.
Í början kan det vara bra att ha en medhjälpare med sig som kan stå på sidan och säga till när hästen tar bort fokus ifrån dig, timingen är viktig.

Går du fram till hästen utan att få hästens fokus, alltså att den fortfarande inte uppmärksammar dig och tittar på dig, då brukar jag flytta bakdelen med hjälp av driving game. Flyttar du bakdelen så kommer hästens huvud emot dig och du får lättare hästens uppmärksamhet. Det är du som sätter spelreglerna, och spelreglerna är att du lägger press ända tills du får hästens uppmärksamhet.
Går hästen iväg istället för att flytta bakdelen, ja då är det bara att gå efter igen.

Fortsätt att gå efter hästen tills du fått uppmärksamheten och gå då åt andra hållet. Efter ett tag när hästen insett att det lönar sig att ge dig uppmärksamhet så kommer den börja fundera på vad du egentligen vill. Hästen kommer att testa spelreglerna genom att följa efter dig när du går iväg, gör den det kan du gå en bit och sedan stanna och se om den kommer upp till dig.
Följer den däremot inte efter dig så kan du när du tagit bort pressen börja gå i stora cirklar runt hästen, minska cirklarna eftersom tills du är nära hästen, stanna upp och vänd dig från hästen. Då brukar de kunna bli nyfikna och komma upp emot dig.

När du fått hästen att komma till dig så kan du i början bara ge godis och sedan gå därifrån. Eftersom hästen förknippar att bli infångad i hagen som något negativt och jobbigt, så är det bättre att ge leken ett positivt slut innan hästens beteende i hagen börjar ändras.
Jag ger alltid godis när jag kommer för att hämta hästen i hagen, det gör det lättare för mig att få hästen att förknippa mig med något positivt. Jag väljer mina strider, kan jag göra det lite enklare för mig gör jag gärna det.
Men det är ingen nödvändighet att ge godis, utan de fungerar säkert lika bra ändå.

En sak att tänka på med denna lek är att det kan ta tid, lång tid.. Ett citat från Pat Parelli om leken är: "I've never seen it take longer than two days."

 

SNV31755.JPG

 

Anmäl
2010-07-08 21:58 #1 av: carrrrrooooo

Super bra artikel, detta ska jag skriva ut och träna på min häst!..

Jag älskar att det finns vissa människor som lägger ner en massa tid på att hjälpa andra och skriva en lång artikel!

tack för en bra artikel!:)

//Carro

Anmäl
2010-07-09 01:06 #2 av: SandyBell

Vad bra du skriver :)

Anmäl
2010-07-09 01:26 #3 av: Zaphix

#1: Tack, hoppas du får nytta av leken!

Den här leken var min väg in i NH'n, hade ursvårt att få tag i hästen i hagen, men efter att fått den här leken visad för mig och gjort den ett par gånger så var det inga problem längre. Sedan blöev jag så fascinerad över hur bra det fungerade att jag ville lära mig mer. :)

#2. Tack. :)

Anmäl
2010-07-09 01:29 #4 av: SandyBell

Min häst sticker aldrig i väg när jag ska hämta henne, Men hon kommer ju inte självmant häller, Skulle man då kunna träna denna leken? Så slipper man gå och leta efter henne i hagen.

Anmäl
2010-07-09 01:36 #5 av: [Folee]

suuuper artickel verkligen! en riktigt rolig lek verkar det ju som också!

Anmäl
2010-07-09 01:38 #6 av: Chieko

Har du testat det i en stor sommarhage med andra hästar i, dessutom med typen som galopperar iväg, och du själv har flipflop? Jag gav upp... Hade dessutom inte leken helt friskt i minnet.

Jag inser att det var dumt att ge upp, vilken belöning! Mitt "straff" var att ägaren inte sa ett ord om att hon skulle ut på foder förrän ikväll, hästen åkte imorses...

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2010-07-09 02:18 #7 av: Zaphix

#4: Testa. :)

#6: Nix, men i en stor vinterhage med snö upp till halva låren med tre hästar till i hagen. De andra hästarna brukar dock inse rätt snabbt att det inte handlar om dom, man lägger ju bara fokus på hästen man är "ute efter", och slutar springa runt och fortsätter äta istället.

Men vilken konstig ägare!
STrist att förlora hästen, men nu slipper du ju i alla fall en ägare som beter sig så.

Anmäl
2010-07-09 03:31 #8 av: Chieko

#7 Nä det var bara en av de andra som sprang runt, de andra försökte bara hålla sig ur vägen.
Och jo, jag var på väg att sluta ändå. Kul att få frågan ena dagen om man kan stanna augusti ut och sen nästa: nä hästen har åkt...

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2010-07-09 11:20 #9 av: skjootan

Kanon artikel! Skickade den till min inhyrning som har såååååå problem att fånga sin häst!

Dock är han från island och jag fröstår ju hur han tänker men de ska ändras på.

 

Vi jobbar på deras relation ochså Glad

Anmäl
2010-07-09 12:43 #10 av: kaka1234567

super artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-07-10 01:26 #11 av: Gyllir

Passande artikel då det är så många som frågar efter detta med att fånga hästen! Kanon!

#6 Känner nån som gjort den i mycket djup snö i 4 timmar! Hon lyckades med skulle aldrig göra om det. Hon linar in hästen nu, men leker leken i paddock, då det går jättebra.

Anmäl
2010-07-10 02:33 #12 av: Zaphix

#11: För oss tog det som tur var bara två timmar första gången, sedan mindre och mindre tid. Jag hade nog gett upp om jag inte haft min envisa tränare/stallkompis med. Orkar en 40 år äldre kvinna orkar jag, fick jag intala mig varenda gång jag höll på. :)

Anmäl
2010-09-10 16:05 #13 av: kaka1234567

Mycket bra

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-12-27 09:19 #14 av: TovaHult

Jättebra och inspirerande! Min häst har perioder när non vägrar bli infångad i hagen, men håller man på så här blir hon tillslut nyfiken och rätt vad det är har man henne fast.

Skönt att höra att det är ok att ge godis! Jag har fått syrliga kommentarer om att det är det sämsta jag kan göra, men jag vill ju att hon förknippar mig med trevligheter! Glad

Anmäl
2010-12-27 13:58 #15 av: Zaphix

#14: Min häst får gärna förknippa mig med godis när jag kommer, det är helt okej för mig. Finns roligare saker att jobba med än att fånga hästen i hagen, och kan jag få hästen att komma glatt fram till mig genom att belöna det med godis ser jag ingen anledning att låta bli.

Brukar nästan alltid vissla högt när jag närmar mig hagen för att göra hästen uppmärksam på att jag kommer. Då förknippar han visslandet med att jag kommer och blir alltså belönad med godis. Smidigt sätt att lära in inkallning på.
Oftast tittar han upp och går till grinden, men har de nyss blivit utfodrade så börjar han hetsäta så snabbt han kan istället.. Men då visar han iaf att han förstår att han ska komma till mig, men vill äta så mycket som möjligt innan jag kommer fram.

Anmäl
2010-12-29 00:44 #16 av: SannaHolmgren

Kan säga att detta inte under några omständigheter har fungerat någonsin på min ena ponny. (vi fick en fel start från början).

Jag har verkligen ansträngt mig och försökt, supernoga och varit grymt envis, helt outtröttlig, haft massor med tid... Efter några veckor av följa john träning i hagen gav jag upp och tog med morötter och äpplen ut istället. DET fungerade. Han är helt enkelt så otroligt känslig för minsta press så han blir bara stressad och till slut blir han till och med rädd när han märker att jag inte ger upp, så godis är vägen till hans hjärta. Utan godis så sticker han blixtsnabbt iväg.

Men detta beteende har han endast med mig. Barnen älskar han så om jag verkligen behöver ha tag på honom och det inte fungerar när jag går fram så skickar jag ett av barnen. Fungerat alltid.

Anmäl
2010-12-29 01:58 #17 av: Zaphix

#16: Fungerar godis så ser jag ingen anledning varför man inte skulle använda sig av det.

Catching game är ju ingen universallösning på alla hästar. :)

Anmäl
2011-01-01 23:23 #18 av: FeliciaS

Jättebra artikel :) Jag ger en liten morotsbit när jag hämtar från hagen, och nu brukar min lilla pålle komma till mig vilket hon inte gjorde förut.

Anmäl
2011-01-02 13:54 #19 av: Birke

Jag går ut med lite godis, kliar, myser och låter hästen välja när den har fått nog av mig.

Anmäl
2011-01-02 15:45 #20 av: LitenPyssling

Jag har gjort som så att så länge hästen står still och har fokus på mig så går jag emot den, men direkt jag ser tecken på att den ska vända så vänder jag mig direkt om och står still.
Hör jag att hästen är stilla så vänder jag mig sakta om och går emot den igen.
De gånger hästen gått iväg har jag bara vänt mig om och stått stilla tills den stannar igen och sen går jag emot, har alltid tagit lång tid men har även alltid slutat med att hästen går emot mig istället för iväg, den kan gå iväg i början men när jag vänt mig om kan man höra efter en liten stund att den kommer närmare igen.
Tar som sagt alltid lång tid även om det börjar gå fortare och fortare att få in den.

Så det är en liten tvärtom lek kan man säga =P.
Men just denna häst som jag pratar om är nästan samma som #16´s häst, hon blir inte rädd men hon stressar upp sig enormt mycket och hon är så otroligt stressad annars också så detta fungerade mycket bättre.
Gäller att anpassa men även hitta egna lekar som fungerar för den inviduella hästen =).

Bra artikel dock!

Anmäl
2011-01-02 20:35 #21 av: Zaphix

#19: Det fungerar ju bra när man inte har några problem med att fånga hästen i hagen. Men går hästen iväg åt andra hållet när man kommer så måste man ju hitta en lösning på det innan man ens kan ge godis och klia hästen. Men när hästen väl kommer så är det ju bra astt göra så. :)

#20: Intressant sätt du hittat. :)

Kul att det fungerar bra. Har aldrig riktigt hållit på med någon häst med mycket RB-tendenser (som din har antar jag?), men den metod du använder kanske fungerar bättre på såna. :)

Anmäl
2011-01-02 21:09 #22 av: Birke

#21 Att ungås med hästen på hennes vilkor har löst mina problem - hon var så som du beskriver. Hon fick helt enkelt motivationen att komma till mig ^^

Anmäl
2011-01-04 18:40 #23 av: LitenPyssling

#21 RB tendenser? =P Vad är det?

Anmäl
2011-01-04 21:30 #24 av: Zaphix

#24: Att de lätt blir right brain, läs om parellis horsenalitys. :)

Anmäl
2011-01-05 18:44 #25 av: LitenPyssling

#24 Då vet jag =P

Anmäl
2011-04-10 23:05 #26 av: [Tuva98]

"Min" häst är typ som #4 häst. När jag kommer så brukar han inte gå iväg men kommer heller inte. Han står och tittar på mig bara, och när jag tränar med honom i hagen bredvid där vi rider följer han inte efter mig även om jag försökt att driva iväg honom och sedan backa ett steg när han tittar på mig. Han kommer inte självmant utan står stilla och tittar på mig. Ofta går han iväg när jag väl är vid honom.

 

Någon som har en bra lek eller tips på hur jag ska göra för att han ska komma fram till mig, följa efter mig och "lita" mer på mig?

Anmäl
2011-04-11 07:37 #27 av: Zaphix

#26: Jag brukar göra driving game på bakdelen då, då kommer huvudet automatiskt till en, men framför allt får man rlrelse i hösten. Lättare att omvanadra energi är at skapa.

Jag flyttar bakdelen vänder mig om och går iväg, står han kvar gör jag en liten halvcirkel om hästen och flyttar andra sidan. Fungerar bra för mig iaf. :)

Anmäl
2011-05-27 12:37 #28 av: Kaluna

mkt intressant!
Jag sköter en tävlingstravare som jag ridtränar mm. hon är helt underbar på alla vis, men just att låta sig fångas i hagen är vissa dagar hopplöst.. har provat så många olika metoder och försökt i nästan 3h utan resultat.. hon har ju en grym kondis också... 
Har aldrig riktigt jobbat med NH, men skulle gärna vilja lära mig.
Ska jag kanske göra med något annat i en paddok innan jag börjar med detta?
När vi är ute å rider så brukar det för det mesta gå bra, men i vissa lägen, så som att kliva över ett dike, eller vattenpöl kan hon "frysa fast".. och jag försöker verkligen uppmuntrande få över henne, går ibland, men inte alltid, så då får jag kliva av och leda henne över... :(
Älskar den här hästen, min första "riktiga" sköthäst, den första jag vågat rida ut själv på mm.. supersäll i all handtering.. men just de 2 ovan nämnda sakerna är näst intill hopplösa...

Om nån vill hjälpa oss o vägleda oss på vägen skulle jag vara oerhört tacksam.. kan nog va skönt med en coach! :)

 

mvh, Ida

Anmäl
2011-12-19 16:52 #29 av: Stephanie

Kan man göra det här med föl tro? Vi har ett nyinflyttat sto på drygt 6 månader som inte vill bli fångad.

Anmäl
2011-12-19 17:38 #30 av: Gyllir

Ålder spelar ingen roll

Anmäl
2011-12-20 15:43 #31 av: Stephanie

Haha, så jäkla typiskt. Hade förberett mig för det här idag, men nu när jag gick ut i hagen så gick jag fram mot henne, höll fram en hötuss som hon tog och jag tog tag i grimman. Hon tog inte ett steg Tungan ute Hur lugnt som helst.

Anmäl
2012-04-18 16:20 #32 av: norrbottens

Det här måste jag ju testa på "min" häst! :D

Anmäl
2012-04-20 18:12 #33 av: Bazoka

Vilken bra artikel! :)

Anmäl
2012-04-21 21:02 #34 av: JoannaLi

Herregud, vad tacksam jag är över den här artikeln!

Jag läste den en gång, och tänkte (jag ber om ursäkt) 'Det här funkar aldrig', men jag bestämde mig i förtvivlan att prova den, när han i stället för att som vanligt stå långt bort i hagen och vänta på mig sprang ifrån mig. Funkade som en klocka! Det gör det fortfarande, så här... uppemot 28 veckor senare. Nu behöver han bara hinna vända sig om innan han inser att 'nej, nu gjorde jag fel' så vänder han på sig direkt.

Tack så hemskt mycket! <3


Anmäl
2012-04-21 21:25 #35 av: Zaphix

Roligt att folk har nytta av den, har själv haft stor nytta av den på hästen jag red innan som var väldigt svårfångad i perioder. Efter han lärt sig denna lek så började våran relation bli mycket bättre och han kunde till och med komma i hagen när man ropade.

Nuvarande häst har jag inte behövt leka dte med.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.