De sju lekarna

Fyra faser av fasthet

2011-03-03 22:06 #0 av: Gyllir

En liten artikel om dessa omtalade faser som änvänds i Parelli Natural Horsemanship.

Four phases of firmness, fyra faser av fasthet

I Parelli Natural Horsemanship använder man fyra faser vid all sorts tryck. Suggest, ask, tell, promise. Alltså att 1 föreslå, 2 be, 3 säga, 4 lova. Man börjar alltid med det lättaste man kan tänka sig, man föreslår en förflyttning genom ett mycket lätt tryck (antingen driving game, rytmiskt tryck eller porcupine game, stadigt tryck). Om hästen inte flyttar sig går man upp en fas i taget, man ber, säger för att sedan lova. När man lovar, då måste man vara effektiv (man måste hålla vad man lovar!). Är man inte effektiv, hästen flyttar sig inte, så var det ingen bra fas 4 och får man tänka om.

I början är det lämpligt med ca 3 sekunder per fas. Beroende på Horsenality (läs artikel om det här på ifokus) så ska man ge mera eller mindre tid. Fas 4 kan se mycket olika ut för olika Horsenalitys. En häst kanske behöver en mycket stark fas 4, medans en annan häst skulle lämnat planeten när man lagt ett så starkt tryck. Så det gäller att anpassa efter individen.När man har kommit till level 2 kan man börja med en lång fas 1 och snabbare 234, för att ge hästen möjlighet att bli ännu känsligare för fas ett.

Ett konkret exempel. Om man ska flytta hästen för stadigt tryck med handen på bogen, så kan man tänka att man börjar med fas ett, bara håret. Fas två kan vara huden. Fas tre är muskeln och fas fyra är skelettet. Flyttar sig hästen redan efter fas 1 eller 2 så fortsätter man inte trycket, utan ger en omedelbar eftergift.

Eftergiften är extremt viktig för att detta ska fungera, annars förstår inte hsäten att den gjort rätt, och kommer den bli mera okänslig. För att få en riktig känslig häst som känns som att flytta en strandboll på vattnet, gäller det att ALLTID börja med fas ett och alltid ge en mycket snabb eftergift, även om du måste gå upp till fas 4.

Konkret exempel två. Om man ska flytta hästens bakdel för rytmiskt tryck med din carrotstick, kan man tänka att fas ett är att du bara tittar intensivt på bakdelen, fas två är att lyfta sticken från marken, fas tre är att knacka med sticken i marken, fas fyra är att knacka med sticken på bakdelen. (se bild)

En sväng i ridningen kan blir såhär: Eyes, bellybutton, leg, stick/rein. Fokusera med ögonen, vrid överkoppen, ytterskänkel och till slut sticken eller tygeln.

Framåt: fokusera, sätet, squeeze (stadigt tryck med skänklarna, aldrig rytmiskt), rytmiskt tryck med tex savvystring eller änden av repet.

Stanna: andas ut (quit riding), lyft en tygel, håll tygeln, böj halsen (one rein stop).

När man ska flytta hästen flera steg i taget, kan man hålla kvar fas 1 tills man är nöjd och sedan ge eftergiften så hästen stannar. Om man har behövt gå upp i faserna för att få till ett steg, backa ner i faserna till ettan, istället för eftergiften och be direkt om ett steg till. Håll aldrig kvar en högre fas än ettan om du ska ha flera steg.

 

Anmäl
2011-03-03 22:09 #1 av: Gyllir

Skrev ihop detta lite snabbt, hoppas det inte blev alldeles för ostrukturerat. Annars får ni säga till, så får jag ändra lite.

Anmäl
2011-03-04 00:12 #2 av: LinaN

Fas ett håren, fas två huden, fas tre musklerna, fas dyra skelettet passar också in här :)

Sen så saknas det en bild :) Men annars så vart det överskådligt iaf för mig :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-03-04 11:30 #3 av: E-B-M

Artikeln var jättebra men rubriken är lite underlig. D.v.s. "fyra fasta (stadiga) faser". Kanske är svårt för den oinvigde att förstå vad det handlar om. På engelska skulle detta bli "four firm phases", vilket inte är samma sak som den ursprungliga formuleringen "four phases of firmness".

Firmness är ett substantiv som i lexikon översätts med fasthet. Man skulle kanske kunna säga "fyra faser av fasthet" eller "fyra faser av stadighet" eller varför inte helt enkelt "fyra faser av signalgivning", vilket ju är vad det är fråga om. Men det är inte lätt att översätta det rika engelska språket där det finns så många ord för allting :-) 

Anmäl
2011-03-04 12:10 #4 av: anyberg

"Om man har behövt gå upp i faserna för att få till ett steg, backa ner i faserna till ettan, istället för eftergiften och be direkt om ett steg till. Håll aldrig kvar en högre fas än ettan om du ska ha flera steg."

Det var jättebra att du skrev! Det tyckte jag var så förvirrande i början. En eftergift behöver ju inte alltid betyda att man slutar helt, bara att man går ner i fas.

Anmäl
2011-03-05 09:13 #5 av: Gyllir

#2 förstår inte varför bilden ramlade bort, den är ju med på framsidan... få se om jag kan fixa det.

#3 Väldigt svårt detta med fiffiga engelska meningar som ska översättas. Men fyra faser av fasthet är nog mera korrekt. Tack!

#4 Det är lite förvirrande detta med faserna, för det är olika i olika levels och olika för olika horsenalitys. Men med lite sund förnuft och savvy så...

Anmäl
2011-03-11 23:22 #6 av: FeliciaS

Jättebra! :) Synd att bilden fallit bort.

Anmäl
2011-03-12 21:52 #7 av: Gyllir

Varje gång jag försöker lägga till bilden igen, krashar datorn totalt. Säger iofs mer om min dator än Ifokus, men jag har gett upp...

Anmäl
2011-03-19 18:47 #8 av: [spinn]

Jättebra artikel :)

Anmäl
2011-03-20 18:26 #9 av: EwaAngantyr

Jättebra!!  Just faserna är så svårt för många att förstå. Det betyder att man menar vad man säger när man vågar gå upp i fas när det behövs.

Anmäl
2011-06-15 11:20 #10 av: ComingTogether

Jag tycker att det är jättebra med såna här artiklar! :) Inspirerande och så får man så mycket förklarat! Tack för det!

Anmäl
2012-04-09 11:29 #11 av: Loewen

Jättebra artikel! :)

Kan man lägga till ljud och isåfall i vilken fas? T.ex. om man ska flytta hästen och lägger till ett smackande ljud.

Anmäl
2012-04-10 21:38 #12 av: Gyllir

#11 Ja det kan man. Men var konsekvent. Jag smackar inget alls när jag vill ha skritt. När jag vill ha trav så smackar jag en gång, galopp två gånger. Jag lägger smackningarna som fas 2. Det viktigaste är att det absolut inte ska ersätta ett tydligt och kommonikativt kroppspråk. SÅ det är viktigt att hästen först lär sig förstå dig utan att du smackar, sen kan du lägga till det för att förtdliga exakt vilken gångart du vill ha.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.