Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 5918 ggr
ähnchen
8/13/16, 6:04 PM

Leda hästen med slak lina

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är vanligt att leda framför allt känsliga hästar med handen precis under hakan, eller i alla fall med väldigt kort lina mellan hand och grimma för att vi då känner att vi har kontroll. Det för tre saker med sig. 1) Vi skickar hela tiden signaler till hästen och risken är stor att den inte reagerar när vi verkligen vill något. 2) Vi hindrar hästen från att göra fel. 3) Vi har hästen väldigt nära oss och kan lätt bli översprungna ifall hästen skräms. Därför leder vi med fördel hästen med slak lina och ett avstånd mellan oss.

Kort skaft med konstant drag i grimman. Hästen är inte avslappnad och har huvudet högt.

Föreställ dig att du går och shoppar med en vän. Under hela shoppingturen håller din vän i din tröjärm, dvs. du känner tyngden av vännens hand och arm dra i din tröja. Tar vännen ett steg åt sidan dras du med och när du vill titta på något hindras du från det. Visst skulle det vara irriterande? Det är lika irriterande för hästen där den hela tiden får signaler att ”gå”, ”stanna”, ”vänster”, ”höger”.

Har du slak i linan när du leder hästen får den lugn och ro bakom dig och förstår att du vill något så fort linan spänns. Många rastlösa hästar lugnar då genast ner sig. Får hästen andra saker för sig när den får mer frihet har du möjlighet att jobba med hästens fokus. Dvs. den upplever endast tryck när den gör fel, och framför allt har den nu möjlighet att göra fel, en viktig faktor i inlärningsprocessen. En häst som t.ex. går och äter gräs ber du att göra något annat som att flytta på sig och med en häst som får bråttom kan du göra ledövningen.

Genom ledövningen lär du hästen att

- Gå när du går
- Stanna när du stannar
- Backa när du backar

Detta är inget nytt för hästen. Den har stenkoll på hästen framför sig där de går i hagen. Den går när den andra hästen går, stannar när den stannar och backar när den backar. Den kommer inte tycka att det är konstigt utan finna trygghet i det. Dock kan det kännas konstigt för en själv i början och man behöver träna på att lyssna till hästens fotsteg och känna förändringar i repet, istället för att gå baklänges för att kunna titta ;) Hästen framför i en flock kollar inte heller om övriga är kvar. Den litar på sina flockmedlemmar och hör på deras steg (eller avsaknad av steg) om något oväntat händer i leden. Är du mycket osäker i början ta hjälp av en annan person som tittar på er och säger till när hästen saktar in, snabbar på stegen eller tappar bort sig på villovägar. 🙂

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
LinaN
8/14/16, 7:38 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Vidare adaption av detta tänket är även att när hästen arbetas på lång lina så ska linan vara hängande eller ännu bättre på marken. Här visar Harry hur snyggt det KAN se ut i en galopp, på stora volten med så slak lina att den är i backen. ^^

Ligge rlinan på marken så är det minimal påverkan från människans hand, givetvis har vi ju påverkan av repets tyngt och markens friktion mot repet MEN det är ett milt brus kontra att vi ständigt ger små signaler i ett för spänt rep :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Gronstedt
2/7/17, 12:37 PM
#2

Vi har börjat med att vara väldigt tydliga med skillnaden mellan jobb (= kontakt genom linan) och "bara gå" (= linan hänger rakt ned från grimman och människan håller i andra änden). Både min och partnerns medryttarhäst förstår skillnaden mycket väl och verkar uppskatta den. Framför allt partnerns pålle, som gärna går med huvudet nära den som leder och kroppen krökt för att inte knuffas med bogen, om man håller i för mycket. Vi gör mycket vid hand med hästarna, och jag är övertygad om att det har underlättat arbetet med rakriktningen och hästarnas egen hållning och balans att vi är noga med att låta dem röra sig friare under "transportsträckorna".

Upp till toppen
Annons: