Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 7224 ggr
ähnchen
2016-02-13 20:50

Desensibilisering1 – beröring och rörelse

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns tre saker som hästar reagerar på: beröring, rörelse och ljud. Genom desensibilisering lär vi hästen att hantera dessa saker vilket höjer deras självförtroende och lär dem att tänka istället för att reagera. Detta ökar säkerheten för både häst och människa och minskar stressnivån hos lättskrämda hästar.

Vad är desensibilisering? Begreppet kommer från psykologin och betyder avsiktlig tillvänjning till något som upplevs som farligt, äckligt eller på annat sätt frånstötande. Systematisk desensibilisering används inom beteendeterapin för att bota oro och ångest och principen fungerar likväl för hästar.

Det är naturligt för hästar att fly när de skräms för att komma undan faran. Det har säkrat deras överlevnad i många många år. Det är dock inte särskilt tryggt för varken häst eller ryttare att fly i panik.

Vi människor vet att många saker som hästar reagerar på inte är farliga, men det vet inte hästen. Vi kan ändå öka både vår egen och hästens säkerhet genom att lära hästen att tänka istället för att reagera genom att i små steg desensibilisera den för beröring, rörelse och ljud. Om vi skulle springa fram till hästen, viftandes med en prasslande plastpåse skulle uppgiften vara alldeles för stor för hästen. Vi behöver bryta ner den i små bitar.

Friendly game är första steget i processen och tar hand om beröring, av både dig och de verktyg du tänker använda inom träningen. När hästen är helt ok med att repet rör vid den överallt kan vi lägga till en rörelse. Genom detta förbereder vi hästen för situationer som att någon plötsligt reser sig på läktaren, en fladdrande vimpel eller en fågel som flyger upp ur en buske. Men innan vi börjar behöver vi se till att vi har rätt förutsättningar för övningen.

Förutsättningar

Beröring med repet ok – Hästen behöver vara helt ok med beröring av repet och gärna andra föremål (friendly game). Annars kan uppgiften lätt bli för stor för den.

Uppmärksamhet på dig – För att hästen ska kunna lära sig något behöver den vara uppmärksam på dig. Är den inte det bör du göra fokusövningar först.

Du behöver vara lugn – Ditt kroppsspråk ska vara neutralt, dina rörelser lugna och metodiska oavsett hur hästen reagerar så att du förmedlar att allt är i sin ordning.

Utrymme – Se till att ni har gott om utrymme. Hästen måste kunna röra på sig om den känner behovet för det.

Ha tid – Det är hästens ”klocka” som gäller. Vissa individer behöver längre tid att hitta rätt svar än andra. Ge hästen den tiden den behöver för att själv komma på det.

Rätt timing – Hästar lär sig av eftergift, inte av tryck. Observera hästens reaktioner noga för att tajma eftergiften rätt. Du behöver kunna läsa din häst för att kunna ha bra timing. En kort film om timing

Beröm även försök – Det är lätt att fokusera på slutmålet. Men för att hästen ska förstå att den är på rätt väg behöver vi berömma den för varje försök som går åt rätt håll. Ett ganska roligt exempel.

Din position

Ställ dig med en armlängds avstånd bredvid hästens huvud dvs. snett framför bogen, med fötterna pekande mot hästmitten. I den positionen kan hästen varken springa över dig eller sparka dig. Ha lite slack i linan mellan dig och hästen så att hästen känner att den kan röra sig fritt.

Tekniken

Ta änden av repet och sväng den i en mjuk rörelse över hästens rygg. VIKTIGT: Sväng repänden i en horisontell båge över hästens rumpa så att den mjukt faller ner på andra sidan. Om du slänger den i en vertikal båge över ryggen kommer den fara ner på andra sidan och snärta till hästen.

När repänden har landat börjar du genast dra tillbaka den över ryggen för att sedan svänga den över igen. 

Det gör du om och om igen i en flytande, lugn och rytmisk rörelse tills hästen visar ett första tecken på avslappning. Det kan se olika ut beroende på hur hästen reagerade i första hand, se nedan. Så fort hästen visar tecken på avslappning slutar du omedelbart med rörelsen, även om repet då ligger över hästryggen eller på marken. 

Ett exempel på spänd och avslappnad ansiktsuttryck. Skillnaderna kan vara små så man behöver vara uppmärksam på små detaljer

Klappa hästen, låt den fundera en stund och gör om övningen. 

Intensifiera ALDRIG genom att snabba på eller svänga hårdare. Ge hästen den tid den behöver.

Hästens vanligaste reaktioner

Ingen reaktion

Hästen står avslappnad, öronen visar att den är med och ok med rörelsen och beröringen. Sluta svänga repet efter ett par tre gånger, klappa hästen och gör om övningen på andra sidan.

Muskelryckning

Hästen står avslappnad, öronen visar att den är med men det rycker till i en muskel som om den vill få bort en fluga varje gång repet landar på hästen. Fortsätt med rörelsen tills ryckningen upphör för första gången. Sluta då svänga repet, klappa hästen och låt den vara en stund så att den kan tänka igenom det som just hänt. Börja om efter en stund. När hästen inte uppvisar någon muskelryckning vid första gången kan du gå över till andra sidan.

Hästen höjer huvudet, spänner sig

Fortsätt i den lugna takten tills första lilla tecknet på avslappning kommer – huvudet sänks en aning, hästen blinkar. Sluta då svänga repet, vänd dig bort en aning från hästen och låt den vara en stund så att den kan tänka igenom det som just hänt. Börja om efter en stund. När hästen förblir avslappnad vid första gången kan du gå över till andra sidan.

Hästen flyr mentalt

Hästen stirrar på en punkt långt bort som bara hästen kan se och ansiktsuttrycket är spänt. Istället för att fly fysiskt flyr hästen mentalt. Den blockerar ut det som händer och hoppas att det går över snart. Fortsätt med rörelsen tills du får ett öra riktat mot dig eller hästens blick. Sluta då omedelbart och låt hästen vara och tänka igenom situationen en stund. Börja sedan om från början. Är hästen duktig på att blockera ut kan det hjälpa ibland att be den gå fram ett par steg och sedan ta upp reprörelsen igen. Då bryter man blockeringen och ”hämtar tillbaka” hästen. Ger man upp förstärker man istället beteendet.

Hästen går undan

Följ med hästen utan att hindra den från att gå undan. Håll samma avstånd och fortsätt i den lugna takten tills hästen stannar. Stanna då upp i rörelsen, vänd dig bort en aning från hästen och låt den vara en stund så att den kan tänka igenom det som just hänt. Börja om efter en stund. När hästen inte längre går undan letar du istället efter första tecknet för avslappning, se ovan.

Hästen springer iväg

Det är svårt att hänga med en springande häst, hålla samma avstånd och samtidigt slänga repet. Slacket kommer genast försvinna ur repet. För att kunna följa med hästen styr du hästens rörelser genom att kort föra handen mellan dig och hästen så att hästen behöver fortsätta i sidled runt dig, lite som när du ber den att trampa under med bakfötterna. Så fort den rör sig sidvärts ger du eftergift i den handen men fortsätter hela tiden svänga repänden. Vill hästen springa framåt igen gör du om samma manöver. Bromsa aldrig hästen utan styr bara vart rörelserna får ta vägen.

Fortsätt hela tiden samtidigt att svänga repet i samma lugna takt. Det kräver lite övning att få till dessa två oberoende rörelser. Det kan vara bra att öva med en kompis som agerar häst för att öva in detta innan man börjar med sin häst. Så fort hästen stannar av sig själv slutar du genast svänga repet, vänder bort dig en aning och låter hästen tänka igenom saken. Börja om efter en stund. När hästen inte längre går undan letar du efter första tecknet för avslappning, se ovan.

När det funkar bra över ryggen kan man fortsätta, runt frambenen, bakbenen, över halsen – kort över hela hästen. Håll dig alltid till en och samma del tills den är bra innan du går vidare. Detta för att säkerställa att hästen lär sig och stärks istället för att bli översvämmad av jobbiga signaler och till slut stänger av.

När ska man avsluta övningen?

Ofta tar det mer än ett tillfälle tills hästen är ok från första svängen. Du kan sluta efter vilken eftergift som helst. Även om det precis gick sämre än när ni började så var sista reaktionen bättre än det hästen gjorde innan varför den fick eftergift. Leta inte efter den perfekta reaktionen utan fokusera på framsteg. Både din och din hästs energi är begränsade. Märker du att din eller hästens bränsle tar slut avsluta då vid nästa steg och rätt håll. Hästen behöver tid att smälta informationen och begripa konceptet. Det behöver även du om du gör detta för första gången. Gör snarare kortare pass oftare istället för få och långa, då blir informationsmängden bättre hanterbar för er.

Några rörliga bilder för att förtydliga konceptet och tanken bakom.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
Upp till toppen
Annons: