Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 8045 ggr
ähnchen
11/21/15, 5:51 PM

Få hästen att vilja fokusera på dig

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att ha hästens odelade uppmärksamhet är i första hand en säkerhetsaspekt. Om hästen har lärt sig att ha fokus på dig oavsett situation kan du be den att lugnt lämna vägen när bilar kommer eller stå stilla när en annan häst tappar fattningen. Men du har även nytta av det på tävlingar när dina hjälper får större uppmärksamhet än publikens ljud och rörelser.

I naturen vet hästar i en flock alltid var ledarhästen är. De har också koll på varandra för att kunna gå undan en ranghögre häst i tid eller driva bort en ranglägre som försöker sno lite av de godaste grässtrån. De behöver veta när de kan vila, när det är dags att dra vidare eller att fly. Det är något de lär sig av övriga hästar i flocken från att de är små. Vi tillbringar betydligt mindre tid med våra hästar än de med varandra och är därför en ganska konstig flockledare. Det och en hel del i den dagliga hästhanteringen leder inte sällan till att vi inte får hästens uppmärksamhet på samma sätt som flockkompisarna. Det i sin tur kan leda till att vi blir översprungna när hästen skräms eller att hästen drar oss runt istället för att följa oss dit vi vill. Därför kan det vara en bra idé att lära hästen att det är värt att fokusera på oss.

Övningen är bland annat känd under begrepp som hooking on eller join up. Många tror att hästen jagas runt för att tröttas ut och det kan faktiskt se ut så för den som inte vet vad som pågår. Målet med övningen är att få hästens uppmärksamhet oavsett vad som händer runt om.

Man jobbar hästen lös i en roundpen eller en avdelad paddock. Ytan ska inte vara för stor så att man kan hålla ett jämnt tryck. Släpp hästen lös och se vad som händer. Stannar den hos dig och följer efter dig när du går runt har den bra fokus på dig. Strosar den däremot iväg eller ropar efter sina kompisar är du tydligen inte värd att bry sig.

Det är då du ska ge hästen en uppgift, nämligen att röra på fötterna. Det gör du i flera steg.

1) Peka alltid först åt det håll som hästen ska röra sig åt.

2) Driv på hästen genom att svänga änden av ledrepet, eller ett longerspö eller carrot stick eller vad du är van vid att använda.

3) Gå på en rak linje mot hästen.

Jag pekar åt vänster, är redan igång med att svänga repet och tar ett första steg mot Grynet eftersom responsen från henne är seg

Jag fortsätter peka, svänga repet och går ett till steg mot henne eftersom hon inte tagit av ordentligt än, men det börjar bli något

Nu travar hon på, jag har tagit ner armarna och rör mig med henne nu. Min kropp borde vara riktat mot hennes revben. Något att förbättra.

Börja alltid med en mjuk signal, i detta fall att peka, och trappa upp energin så mycket som behövs för att få önskat resultat. Gör du det konsekvent lär hästen sig att svara på små signaler. Allt eftersom kommer det räcka med att peka. Beroende på häst kan du dock i början behöva lägga mycket energi i dina rörelser för att få något att hända. Gör så lite möjligt men så mycket som behövs. Var konsekvent och sluta inte utan att det händer något. Annars tappar du trovärdigheten i din hästs ögon. För en känslig häst kan det ibland räcka med att du finns där, så börjar den springa.

Så fort hästen rör på sig slutar du driva på. I början spelar gångarten ingen roll. Hästen ska fortsätta gå tills du ger den en ny uppgift. Själv står du i mitten och har kroppen riktat mot hästens revben. Saktar hästen in utan att du bett om det ökar du trycket igen. Börja som sagt med att peka. Byter den håll av sig själv ser du till att den byter håll igen.

Nu kommer det viktigaste, eftergiften. Så fort du får inre örat riktat mot dig eller att hästen tittar på dig tar du ett steg i färdriktning och fortsätter genom att sätta fötterna bakom varandra. Du rör dig alltså i färdriktningen och lite bakåt. På så sätt försöker du ”dra” hästen in mot dig. Målet är att hästen vänder sig inåt. När det händer stannar du. Även hästen ska stanna då och titta på dig med båda ögon, på respektfullt avstånd. Vill den gå till dig skickar du iväg den ut på cirkeln igen.

Första steget i färdriktningen. Eftersom hon har bra tempo blir det redan lite bakåt

Grynet börjar svänga inåt. Min rörelse blir då mer bakåt än i sidled

Grynet svänger in ordentligt nu och tar ett stort kliv med bakbenen

När hon är rak mitt emot mig stannar jag, och hon med. När hon fått vila börjar vi om

Vänder hästen inåt men fortsätter springa skickar du iväg den åt andra hållet genom att peka, sedan svänga och sedan gå. Även om peka räcker tar du dig tillbaka till cirkelns mitt.

Gör hästen rätt och stannar där den ska låt den vila en stund, framför allt om det tagit lång tid för hästen att förstå att lösningen är att fokusera på dig, att det är då man får vila och vara ifred. Vänd din framsida bort något från hästen och titta på marken så att den verkligen känner att trycket tas bort.

Tappar du hästens uppmärksamhet igen kan det ibland räcka med bara en rörelse av dig för att hämta den tillbaka. Om hästen däremot fortsätter titta någon annanstans eller till och med vandrar iväg börjar ni om.

Du kommer lära dig hur mycket driv som behövs för just din häst. Då kan du börja dosera det för att få önskad gångart.

När du har hästens uppmärksamhet kan du vända dig om och gå. Hästen kommer då högst troligen att följa dig oavsett vart du går. Driver den iväg får ni börja om. Sluta när något har gått bra så att känslan är positivt när ni går därifrån.

Beröm hästen med jämna mellanrum när den har varit duktig

Ett tips: Filma era ansträngningar, framför allt om ni fastnar. Då kan du se efteråt hur du stod i förhållande till hästen och förstå varför vissa saker gick bättre än andra. Det är inte lätt i början att komma ihåg alla detaljer och film eller bilder är en bra hjälpreda.

Jag kommer så småningom beskriva en alternativ övning man kan göra när man inte har tillgång till roundpen eller paddock.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
Upp till toppen
Annons: