Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 6172 ggr
LinaN
8/14/13, 6:39 PM

Frågelådan

Här kommer en övning som lämpar sig både för hästar med motor och hästar som är mindre självgående. Frågelådan ger dig en uppmärksam häst som är beredd på förändring.

Upplägg: du behöver 4-6 koner eller markörer av något slag.

Sätt upp 4 konor med ca 2 meter mellan varje kona. Sätt eventuellt en kona på varje sida längre ut som en markering vart den stora volten runt ska gå. På stora volten travar eller galopperar man. På lilla volten skrittar eller travar man.

Frågelådans upplägg

Målet med övningen är att varje gång man kommer in i lådan ska man göra något. Antingen göra halt, byta gångart eller byta riktning. Man kan alltså rida flera varv åt höger och sen rida flera varv till vänster eller rida vartannat varv höger och vartannat vänster. 

Och i längden blir målet också att hästen nästan ska "tveka" en sekund när man är på väg in i lådan för att hästen har fått en inbyggd "halvhalt" och är beredd på att man ska göra en ändring i det man jobbar med. Denna tvekan från hästen är en fråga, han frågar alltså och säger att han är redo för någon förändring.

Det är också en väldigt bra övning för en som människa för man måste verkligen koordinera sin kropp och sina hjälper. En nyckel är att om du gör i din kropp vad du vill att hästen ska göra så kommer det gå mycket enklare. Detta tangerar på ganska så avancerad dressyr så timing och hjälper är viktigt. 

Tänk på det i olika steg:

  1. Först tittar du dit du ska (detta gör att din balanspunkt ändras och påverkar hästen)
  2. Vänd sedan kroppen åt det håll du ska (tänk att du har ögon på axlarna och i naveln och de ska följa med dina riktiga ögon när du tittar dit du ska, detta gör också att dina händer förskjuts lite och ger rätt tygelkommandon men inte lika tydligt som på steg 4) 
  3. och tredje steget blir att lägga till dina skänklar, ytter för att stödja så han inte flyter ut och inner så han inte glider inåt. Yttre något bakåt om det behövs, medan inner ligger kvar på plats.
  4. Fjärde steget är att använda tyglarna! Med ledande tygeltag om det behövs. Och så fort han rör sig i rätt riktning så ge eftergift och var mjuk.

 Du vet att du är klar med övningen när du känner att han börjar "fråga" med sin tvekan "ska vi stanna? öka/sänka tempot? byta riktning?" att man börjar få en dialog med hästen när man rider.

Känner du dig frustrerad eller irriterad för att du inte får ihop dina hjälper skritta en stund på långa tyglar, andas och slappna av samtidigt som du tänker igenom hur du ska göra. Jag vet att detta mönstret är krävande för en som ryttare för man kan bli smärtsamt påmind om hur mycket man rider med händerna och inte med kroppen. Så det är en väldigt nyttig övning.

Parelli brukar rekommendera att man rider ett mönster varje dag i 4-7 dagar för att befästa mönstret. En anledning till att rida mönster är att när hästen väl kan mönstret och det går lite på automatik, så kan man som ryttare jobba på sin sits, sin timing men även hästens form, rytm, schvung osv.

Detta är en av de mest avancerade patterns jag själv använder mig av från parellis freestyle-patterns. Det finns andra lättare mönster men jag gillar detta eftersom det tilltalar både hästar som är av den mer introverta typen, och hästar som är mer extroverta.

En LBI häst svarar bra på att man rider och gör halt på X och att alla nedåtgående övergångar sker på X. Medan en LBE som behöver mycket variation så kan man göra många övergångar, i höga tempon och lägre medan man hela tiden håller honom mentalt sysselsatt tillsammans med hans kropp. Samt att man kan variera mönstret åtskilliga gånger, lägg till extra småvolter längst ut på de stora volterna osv.

Medan de hästar som är RBI kan ges en trygg och upprepande miljö som stärker deras självförtroende innan man ökar variationen. En RBE som gärna hastar framåt får växla mellan hjärnhalvorna när man byter varv men kan också hållas kvar på en volt åt ena hållet för att få hjälp att tex springa av sig andrenalin och komma ner i varv.

Källa: Bild från Parellis Freestyle-pattern. Egna ord och översättning från engelskan och fresstyle-patterns.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: