Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 23578 ggr
LinaN
2013-03-07 21:57

One Rein stop

Många har fått rådet med hästar som är hetsiga, sticker i galoppen eller på annat sätt bli ostoppbara att lära in One rein stop på sin häst. Med hjälp av One Rein Stop lär man både sig själv och hästen att hantera nödsituationer.

En av de viktigaste sakerna man måste lära sig när man börjar rida sin häst och oavsett vilken disciplin man håller på med är att göra en så kallad one rein stop genom att avaktivera bakdelen. Det är en billig livförsäkring och en suverän ”nödbroms”. One reins stop (ORS) är ett indirekt tygeltag som tar bort motorkraften från hästens bakdel. För att en häst ska kunna röra sig framåt och kunna använda sin motor måste bakdelen vara engagerad. Så när man avaktiverar bakdelen så försvinner kraften och framåt-drivet och man reducerar hastigheten eller stoppar bakdelen helt.

Det spelar ingen roll om du rider i repgrimma eller med träns, eller hackamore, ORS fungerar oavsett vilket huvudlag du har på. Givetvis fungerar ju inte en ORS när du rider utan huvudlag eller med enbart halsring.

Varje gång din häst ökar tempot utan att du bett om det, använd EN tygel istället för två för att sakta ner honom eller be honom stanna. En tygel kontrollerar hastigheten. Hur många gånger han man set eller själv vart med om att en häst som sticker, skenar eller vägrar lyssna kämpar emot bettet och ryttaren drar i bägge tyglar utan att hästen stannar? Att dra i bägge tyglarna skapar en barriär framåt som hästen kan varva upp sin motor gentemot. När hästen kämpar emot bettet så breddas bakbenen och hästen får ännu mer skjutkraft. Det är ofta därför man ser att hästarna verkar öka tempot eller kraften när ryttaren försöker hålla emot i bägge tyglarna.

Tar man enbart i ena tygeln kan inte hästen kämpa emot bettet och i och med att man endast håller i ena tygeln så tvingas hästen in på en volt och dessutom att korsa sina bakben så att bakdelen blir avaktiverad. Om du stoppar hästens högra sida från att springa iväg, kommer den vänstra sidan att stanna. Försök att gå rakt fram med dina ben korsade, det går inte. Samma sak gäller för hästen.

Hur lär du in en ORS?

Du kan även lära in tygeltaget från marken innan du gör det uppsuttet

Du börjar med att göra laterala böjningar, det vill säga att du ber din häst i stillastående att vända huvudet till höger respektive vänster och nästan nosa på din fot. Du gör detta genom att lyfta din tygel rakt upp, ta tag i tygeln och ta din vänstra hand för att böja hästen till vänster och för den med längsmed tygeln mot munnen 3 gånger. Låt handen glida längsmed tygeln upp och ner, detta gör man för att förbereda hästen på att något ska hända. Fjärde gången du sträcker dig ner för att ta i tyglen så tar du också ett fast tag med fingrar som sluter sig långsamt om tygeln. Sedan tar du spjärn med din högra hand mot hästens manke eller sadeln samtidigt som du tar din vänstra hand som nu är knuten om tygeln och för den upp till din höft. Tänk att du håller i en kniv som du sen kör ner i höften/låret och håller kvar där. Detta gör att hästen böjer sin hals till vänster mot din fot.

Ibland kan hästen börja gå runt runt runt, men låt honom göra det. Du håller din högra hand på manken för att hålla emot och hålla din balans. Det är en ”Power position”. När han sedan står stilla med huvudet mot din fot ge en fullständig eftergift på tygeln. Gör om samma sak på andra sidan.

Målet med övningen är att hästen ska stå stilla, böja sig och slappna av. Du väntar på avslappningen och när hästen slutar kännas tung i tygeln. Viktigt är att man inte tar en för kort tygel, hästen ska fortfarande kunna ge dig nån cm så du får en slackande tygel, då är det rätt tid att ge eftergiften.

Se alltid till att hästen slappnar av mot tygel INNAN du ger eftergiften!

Gör om samma sak från andra sidan också. Hästen ska gå att böja åt bägge hållen med så litet som möjligt.

När man sedan kan göra detta stillastående går man vidare till att göra samma sak i skritt. Låt hästen skritta över ridplanen och när han har en trevlig rytm och inte känns som om han håller på att stanna så lyfter du din tygel, gör 3 strykningar av tygeln, fjärde strykningen tar du tag i tygeln med fingrar som stänger sig långsamt, drar tygeln upp mot din höft/lår och ”sätter kniven i låret” och väntar in att hästen stannar helt och sedan ger dig avslappning. När du kan göra detta i skritt med lika lätta böjningar åt båge höger och vänster gör du samma sak i trav, och sedan även i galopp.

Nu har du lärt in hästen en ORS, och du har en pålitlig nödbroms i alla lägen. Ha för vana att när du sitter upp böja din häst åt höger och vänster, sträva efter att hästen ska vara lika mjuk i bägge sidorna. Men kom också ihåg att du genom att känna efter vilket håll hästen är lättast böja åt är det hållet som kommer få honom att stanna snabbast om du behöver få stopp på honom.

Tillägg 2013-03-19 På begäran av en av våra läsare har vi nu lagt till en video med simulering av hur man gör när man lär in ORS och den så kallade strykningen av tygeln. Hoppas den är er till nytta! :) /LinaN

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Brollan1
2013-03-08 08:06
#1

Bra initiativ.

Om denna övning lärs in redan vid inridningen eller tom tidigare så skulle probemen med hästar som sticker vara betydligt mindre. Vill betona att verkligen testa ORS på riktigt i alla gångarter innan man slutar med inlärningnen, Anledningen till detta är att när man måste använda ORS i verkligheten så är hästen betydligt mera upphetsad och kommer att vara svårare att övertyga att stoppa än under inlärningen så var grundlig.

Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

EwaAngantyr
2013-03-08 10:05
#2

Bra artikel LinaN!!!!  Tack!  Viktigt ämne!

LinaN
2013-03-08 11:14
#3

#1 jo det är ju det. Nästa häst jag rider in kommer ORS vara det första jag lär in, från marken och sedermera även uppsuttet.

Många ryttare tror att två tyglar ger kontroll, när de i själva verket bara ger hästen mer styrka och kraft. Det finns en anledning till att man håller travare ganska hårt i tömmarna och i uppkäket, samt galoppörerna hålls hårt i munnarna, för att ge hästarna något att luta sig emot och kämpa fram emot.

Och jag kan inte mer än hålla med, i inlärningen är hästarna ofta väldigt mjuka och samarbetsvilliga så snart de förstått övningen. Medan när det väl gäller så är det svårare för då har de andrenalin, rädsla och dödsångest en betydande roll i hästens tillvaro och reaktioner.

Jag har testat ORS i skarpt läge 2 gånger med Harry sen jag lärde in det och det verkligen vart fara för våra liv. Ena gången så red vi ut, en gubbe kom gåendes med sina ouppfostrade hundar som började skälla bakom oss, Harry kastade sig framåt mot bron över motorvägen. Vid bron finns det bara staket på ena sidan, men mellan cykel/gångbron och bildbron över motorvägen så är det ett gap om ungefär 1½-2m som Harry tog sikte på, Hade vi hamnat ner där hade vi dels om vi haft tur gått omkull i den branta backen ner till motorvägen o dels hade vi hamnat i trafiken när vi kommit ner.

Andra gången kom en lågt flygande helikopter över ridhuset, det lät som om den skulle landa på ridhustaket så jag förstår att Harry blev rädd. Och han stack, jag fick gjort en ORS och han stannade efter ett par ganska hektiska varv.

ORS använder jag också när jag tränar med galoppen och jag tycker det blir för hetsigt eller jag börjar känna mig osäker. vilket blir nästan en gång varje pass jag ridit i galopp senaste året med tanke på att jag haft sådana problem med min rädsla sen jag föll av vintern 11/12.

Från en ORS kan man också göra en partial disengagement, vet inte vad man ska kalla det på svenska, men en partial disengagement kan man använda för att jobba hästen mellan gångarter och för att få hästen mjukare och smidigare i sidorna o givetvis får hästen mera lyhörd. Det påminner om en sluta när man läser om det.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Minorca
2013-03-08 17:27
#4

Att träna ORS stillastånden är också mycket bra stretchning för halsmuskeln.

Zaphix
2013-03-08 17:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Ett tips till kuskar, one rein stop fungerar även framför vagn. Självklart kan man inte korsa bakbenen, men att böja i huvudet har räckt för mig.

Hade repgrimman som nödbroms vid körning några månader när min häst lyssnade dåligt på bettet och var stark framåt.

Knöt fast ett långt rep till repgrimman under huvudlaget och trädde den genom tömringarna på ena sidan. När min häst förökte sticka iväg och inte lyssnade på bettet var detg bara att dra i repet så stannade han.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

mackvack
2013-03-08 22:38
#6

Tack för en bra artikel! Ska börja lära in detta på min ungis :)

Annons:
LinaN
2013-03-09 10:37
#7

#6 tycker jag verkligen! :) Det är en enkel och billig livförsäkring både för dig och hästen. ÄR det sedan verkligen kris så när man stoppat hästen kan man sitta av och arbeta från marken.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Rebecca Frisk
2013-03-11 11:03
#8

Bra artikel!

Måste bara inflika att one rein stop funkar även utan huvudlag, förutsatt att man tränat på att böja huvudet åt sidan med hjälp av sticken.

Brollan1
2013-03-15 13:54
#9

Ett sätt att kontrollera hästens laterala kunskaper innan man rider och vad ORS på just den hästen är värt. http://www.horseproblems.com.au/testing_the_lateral_mouth_of_your%20horse.htm
Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

xMyDeadx
2013-03-18 10:48
#10

Jag förstår konceptet och idéen med ORS, men jag förstår inte riktigt:
"ta din vänstra hand för att böja hästen till vänster och för den med längsmed tygeln mot munnen 3 gånger. Låt handen glida längsmed tygeln upp och ner, detta gör man för att förbereda hästen på att något ska hända."

Hur utför jag detta? Jag kan inte få upp en enda bild på det i mitt huvud. Eller jo, om jag fortfarande håller kvar i tygeln med vänsterhand, men då flyttar jag ju både hand och tygel fram mot munnen och det är väl inte tanken?

I övrigt; mycket bra artikel!

LinaN
2013-03-18 11:08
#11

#10 det är skitsvårt o förklara ^^ Ska se om jag kan få hjälp av sambon att filma den övningen utan häst härhemma i eftermiddag/kväll och lägga upp. Det är ju samma rörelse oavsett om man har kusen med sig eller itne ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

mauolin
2013-03-19 07:58
#12

Jättebra! Tack för tipset :) Har sett min kompis göra detta men aldrig riktigt fattat varför förrän nu :)

xMyDeadx
2013-03-19 10:35
#13

#11 Skulle gärna se film, så jag inte börjar träna in nbågot som visar sig vara heeelt fel ;)

Annons:
LinaN
2013-03-19 16:59
#14

#13 nu är filmen inlagd i orginalartikeln. :) Hoppas det hjälper dig!

Sen när man gör det uppsuttet så är ju inte den högra handen i det här fallet passiv utan när man sedan tar tag i tyglen för att böja så tar man spjärn med höger hand mot hornet om man har en w-sadel eller mot manken eller framvalvet på sin sadel så man är i balans.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Cahira
2013-03-23 00:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Men åh toppen! Ska lära mig rida för första gången och har varit aningen nervös att komma upp i sadeln så jobbar just nu bara på relationen så jag o hästen ska känna varandra bättre. Att lära in detta kommer absolut göra att jag känner mig mer i kontroll då jag väl sitter upp! 

Tack för toppenläsning och filmen!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

LinaN
2013-03-23 15:38
#16

#15 glad att du fick nytta av informationen! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Mantissa
2013-03-26 21:26
#17

Trevlig artikel! Jag har aldrig försökt mig på one rein stop, men jag har några fundeingar. Borde inte effekten bli att hästen svänger/snurrar när man använder det för att justera tempot? Och om hästen väl sticker kan man verkligen få kontakt nog för att vrida runt huvudet?

LinaN
2013-03-27 09:54
#18

#17 Nej, eftersom du inte tar tag i hela tygeln för att justera tempot. Har du väl lärt in din häst med ORS så vet hästen att tar man i en tygel så stannar man, men tar du i en tygel så sänker hästen farten. Tänk dig en halvhalt istället, som du gör med bara en tygel. Oftast använder jag min yttertygel i sådana situationer när jag vill sänka tempot. Sen har du ju fortfarande en tygel + 2 ben att rama in hästen med :)

Jag har testat ORS i skarpt läge, Harry är en stor kille, det är 720kg häst som när han väl bestämmer sig för något så har han gjort det. Jag har testat ORS med både bett och repgrimma och det funkar. Repgrimman krävde att jag fick trycka ifrån ordentligt mot manken på honom med min ena hand för att bibehålla min balans och få runt huvudet på honom. Och med tränset så vart det mycket enklare, däremot så skulle jag säga att man bör ha en curb-strap när man rider ut för att inte riskera att dra bettet genom munnen på hästen för då blir en ORS mycket svårare för att inte tala om att man kanske har ett träns som inte sitter där det ska sedan.

och saken är ju det att du lär in ORS i skritt-trav-galopp för att hästen ska kunna ORS innan det behövs. Det är alltid lättare att få hästen att göra något som den kan sen innan, än något helt nytt i en krissituation.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Zaphix
2013-03-27 14:23
#19

#17: Handlar mycket om timing. Har min häst väl hunnit börjat skena av rädsla, då fungerar inte one rein stop hur bra det än fungerar annars. Utan man måste hinna fånga upp hästen innan den väl spänt nacken och börjat skena iväg. Då går det.

Min häst kan bli RBE och stänga av helt och bara ha flykt i hjärnan, då har jag inte en chans att få stopp på honom med one rein stop. Vare sig jag har rep eller repgrimma.

Dock så kan jag få stopp på honom om jag har carrot sticken. Lärt honom göra one rein stop när jag sätter fram den mot hans huvud. Och har han börjat skena kan jag fortfarande få kontakt med honom om jag duttar till honom på näsan med den. Då vaknar han upp och jag har en möjlighet att få stopp på honom.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Brollan1
2013-03-27 14:39
#20

" Zaphix" Där har du en sak med ORS som kan vara farlig. Det är som du skriver att det gäller att vara tidig med ORS innan dom fått upp mycket fart. Det man egentligen gör med ORS är att man sätter hästen ur balans så mycket att den inte kan springa speciellt fort rakt fram om den skulle försöka MEN att göra detta hårt i hög fart kan få hästen att tappa balansen och volta framlänges vilket man inte skall göra. Ju fortare det går desto lugnare får man vara och helst ska hästen INTE hinna komma upp i fart innan man tar till ORS.

Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

Annons:
LinaN
2013-03-27 16:29
#21

Kanske bör tillägga att de ORS jag fått göra i skarpt läge har vart genomförda från första "stickningen" till fullt stopp på 10 sekunder max. Hur långt vi flyttat oss vet jag inte, den gången med helikoptern i ridhuset vart en halv kortsida, den gången med hundarna som skällde som idioter och vi höll på att hamna på bron över motorvägen så vart det nog en 20-25m men då fick jag planera mitt stopp för annars hade vi gått ner oss i ett dike med okänt djup och innehåll.

Man ska ju precis som #19 säger inte sitta och vänta tills hästen skenar, utan ta det så snart hästen sticker och sen är det skillnad på varför hästen sticker. Överpigg och glad häst är lättare att få stopp på även efter 5 sekunder än en häst som är livrädd och RBE till tusen efter 5 sekunder.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[[AcsJulia]]
2013-04-10 11:50
#22

Det här är verkligen någonting som jag kommer ha nytta av! Har nämligen en hetlevrad medryttarhäst som har utvecklat tidernas bästa barriär mot bett…

Cahira
2013-11-29 04:25
#23

Ramlade in på denna.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

LinaN
2013-12-02 09:56
#24

#23 Han gör rätt i det han gör, men det är väldigt australiensiskt ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Mantissa
2013-12-02 10:07
#25

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår skillnaden mot att lära hästen stanna på one rein stop mot för andra kommandon. Min Harley kan i alla fall springa i full kareta med huvet vänt mot mig, men det känns helt livsfarligt så jag låter bli :S
Har för mig att filmen i #23 säger att man även ska flytta bakdelen (höften) och då verkar det lite mer logiskt men också lite mindre "stop" och mer en one-rein-twist

LinaN
2013-12-02 10:27
#26

#25 Det finns undantagshästar som bekräftar regeln på ORS. Du verkar ha en.

Att man lägger till skänkeln för att vända hästen i inlärningsstadiet är ju bara en aspekt som gör det enklare för hästen att förstå uppgiften. Och det han gör i filmsnutten är att utbilda hästen. 

I skarpt läge så är ORS uteslutet den bästa varianten jag träffat på, men med en häst som din då Mantissa, så hade man ju fått hitta nått annat sätt att lösa det med. ORS är en nödbroms men man lär in det i lägre tempon först så att både man själv och hästen kan det.

Har du provat att be HArley om en ORS stillastående och kanske hjälpa honom att förstå uppgiften med skänkeln, visst är det lite mer twist då men samtidigt så lär hästen sig uppgiften snabbare. Och även om man böjer och lägger till skänkeln så kan hästen snurra runt runt runt, men den får eftergiften när den slappnar av och står stilla. Då har man uppnått sitt stopp. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Mantissa
2013-12-02 10:34
#27

Fast sa han inte i klippet just att det var tvisten som var avgörande? var några dagar sen jag kollade men tyckte han sa just att hästen kunde bocka/springa med huvudet mot ditt knä, men inte om man samtidigt flyttade höften? Eller blandar jag kanske ihop denna med ett annat klipp, för någonstanns hörde jag att de sa så :)

Annons:
Mantissa
2013-12-02 10:45
#28

Jag har inte lärt in ORS, men tränar lite liknande från marken då jag stretchar halsen. Rider honom inte nu längre

Cahira
2013-12-02 23:43
#29

Twisten är för att då hästen trampar in under sig så tappar hästen kraften framåt, man liksom tar bort kraften som driver framåt. Genom att lära hästen vad ORS betyder så blir det så inlärt att då det väl behövs så vet hästen vad man vill. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

LinaN
2014-01-02 11:19
#30

Fint klipp från Parellis nya material hur man lär in lateral flexion och i förlängning ORS :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Toxxic
2014-01-03 08:46
#31

Har börjat befästa detta på min häst som lätt blir stressad och klaustrofobisk om man tar i båda tyglarna eller "låser" henne. Testade uppsuttet i skritt första gången igår och det fungerar verkligen klockrent. Med denna metoden kan jag "ta" i henne när hon gör sina utspel eller vägrar lyssna på förhållningar och hon blir lugn även om man ibland måste hålla kvar och snurra några varv. Hur låst hon blir är ju nu upp till henne, hon har ett val och jag tror att just det gör jättemycket för hennes huvud :)

LinaN
2014-01-03 10:42
#32

#31 plus att när man gör ORS så kommer ju eftergiften (när hästen kan övningen) först när hästen lugnat ner sig och släpper efter själv. vilket gör att ORS blir en trygghet, något som hästen vet och kan och som leder till viss avslappning :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Toxxic
2014-01-03 11:52
#33

#32 Precis, det är det jag menar med att det nu blir hennes eget val, hon styr eftergiften själv och behöver inte bli låst och klaoustrofobisk som innan.

 Kan man använda det för mycket? Vi behöver jobba på det här med halt överhuvudtaget och igår kände jag att jag ställde in henne när hon fått en bra chans att lyssna på min förhållning via sits och "normala" lätta tygeltag och det blev ju ett gäng gånger..

LinaN
2014-01-03 16:21
#34

#33 som med allt så kan man ju missbruka en övning eller teknik.

Men tex om du rider i trav längs en långsida, så ta ett litet tag i yttertygeln, förbered med trumpeten och ta sen tag, om hästen inte saktar ner så kommer man till ett stopp, det är ett sätt att använda det på för att kontrollera tempot.

Vi kan starta en ny tråd med diskussioner om vanliga halter/tempoväxlingar så blir det lättare att hitta sen. En vanlig halt är ju rakare än en ors ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Toxxic
2014-01-03 16:38
#35

#34 Topp!

Cahira
2014-01-04 02:38
#36

Jag tränar från marken först så jag verkligen kan belöna då hästen gör rätt eftersom hästen är så van att med ryttare så ska man ju röra på sig. Från marken blir liksom andra regler.

Enda överanvändningen jag kan komma på är om man bara tränar ena sidan och inte andra sidan. Viktigt att träna åt båda hållen för att få hästen lika flexibel åt båda hållen. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

imsuchadiva
2014-01-29 13:45
#37

Varför inte bara lära hästen lydnad ifrån grunden ist för att lära in en "akut handling"?

LinaN
2014-01-29 14:17
#38

#37 har du läst igenom artikeln? Detta är otroligt grundläggande och definitivt inte en  "akut handling", detta är något man lär in noga från grunden steg för steg för att sedan kunna användas i farliga situationer.

Om du hade haft en akuthandling så hade det vart att antingen slänga sig av hästen, eller att slita tag i ena tygeln utan att någon gång gått igenom detta i förväg vilket ofta leder till att man går omkull med hästen för hästen vet inte hur den ska svara till det kommandot som en ORS ändå blir.

Sen spelar det ingen roll hur väluppfostrad en häst är, det kan alltid ske något oförutsett som sätter hästen i panik.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Cahira
2014-01-30 00:23
#39

#37 För att alla hästar kan bli skrämda av en uppflygande fågel från en buske. Att lära in ORS är att lära hästen hur den ska reagera på ett kommando precis som vilken annan "lydnad" som helst, men ORS kan avbeväpna hästen från att få kraft framåt och kan därför inte sticka iväg och man kan få kontroll på hästen snabbare.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: