Annons:
Etiketthästpsykologi
Läst 41253 ggr
Gyllir
2/19/10, 10:19 PM

Fryser din häst?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför hästen inte behöver något täcke och om hur pälsen fungerar.

Päls:
Till skillnad från människan är hästens kropp gjord för att hålla värme. Kroppen är kompakt, benen har få muskler som behöver blod, nosen är gjord för att värma luften för att minska nedkylning via lungorna. Matsmältningsorganen är av stor vikt för att hålla värmen. Hästen har många fiffiga system som håller den varm. Hårremmen kan ställas upp en aning så det får plats med mer isolerande luft. När det är kallt strömmar blodet inte lika ytligt. Hästar är bra på att darra, vilket producerar mycket värme.
När det ändå blir kallt bygger hästen vinterpäls (vilket också påverkas av ljuset, hästar på stall får tjockare vinterpäls) ända till december. I vinterpälsen finns olika sorters hårstrån, tunna, fina hårstrån, hårdare hårstrån som håller upp de finare, hårstrån som skyddar mot regn. Om hästens päls inte förstörs med allt för mycket borstning eller schamponering, håller huden sig alltid torr. Har du sett en häst ute i snön där snön inte smälter bort? Ett bra exempel på att pälsen är maximalt isolerande och inte släpper ut någon värme. När det är kallt blir hästen dock mer hungrig och behöver mer grovfoder för att hålla värmen.

Svettig häst:
Många tror att hästen blir förkyld när den är svettig och ställs i hagen, för det blir ju vi. Men att tänka att en häst är en så fantastisk varelse som har evaluerat till att kunna springa ifrån en tiger, för att sedan dö i lugninflammation när den blivit svettig efter äventyret, är det sannolikt?
Låt oss börja med lite fakta. Allt som är blött är inte per definition också kallt (tänk på dina ullstrumpor som även värmer när de är blöta, som alla genomvintrade lantisar vet). Det torkar fortare när det finns luftström (tvätten som torkar snabbare när det blåser lite). Något som är blött men inte dunstar av, förlorar inte värme (tänk våtdräkt som surfare har). Fukt vill gärna vara i trånga utrymmen (mellan fibrerna i handduken, mellan de fina hårtråna på hästen).
Vi människor har ingen päls och när vi är blöta torkar vi genom avdunstning. Detta går så pass fort att vi kan bli sjuka. Hästens päls ser till att ingen avdunstning sker på huden när hästen är svettig. Istället transporteras fukten till utsidan av pälsen där den avdunstar och kyler ner. Huden är samtidigt torr. Har du sett små fuktdroppar efter en stund på ditt ulltäcke/fleecetäcke som du lagt på hästen? Hästen har en egen exakt likadan mekanism som gör ulltäcken fullstädigt onödiga. Att lägga på ett täcke på hästen är Antropoformism. Däremot ska du självklart skritta av din häst ordentligt så den inte svettar längre och huden är torr när du kommit tillbaka.

Vintertäcken:
Med tanke på att hästen behöver ställa upp pälsen för att skapa isolerande luft mellan hårstråna, kan du tänka dig vad som händer när du lägger på ett täcke som hindrar hästen från det. Täcket är inget extra du lägger på. När hästen ska sätta vinterpäls och har täcke på sig, sätter den helt enkelt mindre päls, så du har täcket istället för en tjockare päls. Med ett täcke tar du bort hästens eget värmeregleringssystem. Hästen kan reglera värmen vid behov, ställa upp pälsen för att få mer värme på kort sikt, bygga mer päls på lång sikt. När du lägger på ett täcke kan hästen inte själv anpassa sig till det som är lämpligast.  Vissa människor lägger på ett täcke just för att du inte vill ha vinterpälsen på hästen. De kanske inte tycker det är snyggt, eller domaren på tävlingen kanske inte är tillräckligt utbildad för att kunna uppskatta en fin och hälsosam vinterpäls, eller så vill du inte att hästen blir svettig. Men det har vi ju redan redat ut här ovan.

Källa och mer info om det på engelska: http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/index.htm

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
Tusen
2/20/10, 1:11 AM
SannaHolmgren
2/20/10, 1:22 AM
#2

Bra artikel. Mycket tänkvärt.

Jag är dock inte helt emot täcken, utan anpassar gärna dessa till stalltyp, vilka hästar och vilken typ av arbete de utför, och vilken åldersgrupp de tillhör.Om de har medicinska skäl så är det självklart, alla hästar behöver en uppsättning täcken likaväl som de behöver tillgång till sjukbox och mjukt och torrt underlag. Det finns tillfällen då hästen behöver hjälp att värma sig om pälsen inte räcker till.

Hästar som klipps - självklart.

Mina shettisar behöver inte täcken utom vissa undantag, om det tok-snöar, de bildar tjocka isklumpar i pälsen, som gör att de blir hårömma. Jag lägger på täcken strax innan eller efter snöovädret (om det är minusgrader) för att slippa slita bort isklumparna som bildas, men eftersom pälsen är effektiv inte smälter snabbt nog.

Min förra gamla häst älskade sina tjockaste och varmaste täcken eftersom han var för gammal för att håla sig varm på egen hand, med sin långa stripiga päls, han frös mindre konstigt nog när vi klippte spårklippning på honom.,

Hästar som badas med ljummet vatten och schampo behöver täcken eftrsom de inte har kvar det fettet i  pälsen som gör att den fungerar. Regnar det blir de genomblöta och fryser, även om det är + 10 grader och rasen är shettis.

Hästar som bor till större delen i uppvärmt stall och skickas ut i hagen i urkallt väder behöver ganska ofta täcken, likaså om de tränas hårt och regelbundet, eftersom musklerna samlar mer slaggprodukter om cirkulationen minskar, vilket det gör om det blir kallt.

Men de allra flesta fritidshästar, som inte klipps, som inte tränas hårt varje dag och som har sin päls så orörd som möjligt behöve rinte täcke, de mår allra bäst av att gå utan.

Animal-3
2/20/10, 3:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Riktigta bra :D
Alla våra hästar går utan täcken året om. Peewee med (amerikansk travare) ute i detta väder inga problem alls.

Fler anledningar till att inte täcka är att oljor och annat från huden som gör pälsen mer vatten tätt m.m. inte kan produsera som dom ska, vissa forskare säger att hästar som går täckta får problem med D-vitamin brist då solen inte når hästen på samma sätt och för att inte tala om hur lätt en häst kan fassna eller göra sig illa med täcke på i hagen.

Zaphix
2/20/10, 10:38 AM
#4

Jag är inte alls emot täcke eftersom det faktiskt behövs på Storen. Förra året var han ute utan täcke så länge det inte snöade eller regnade. Men han föll ur ordentligt trots fri tillgång på grovfoder. Vill inte ge allt för mycket kraftfoder heller..

Men i år har vi täckat honom och nu har han fått behålla hullet och ser riktigt fin ut.

Så hans päls kanske räcker till för att hålla honom varm, men det går åt för mycket energi för att han ska kunna hålla hullet.

Men sedan så är det självklart många som övertäckar sina hästar, är inte försvarbart att ha tjockt innetäcke på oklippta hästar när stallet är 15 grader varmt..

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

ForYourMalice
2/20/10, 11:02 AM
#5

Jag sätter alltid på täcke på mina hästar om de ska ut i hagen efter att de ansträngts. Det är för att jag inte vill att musklerna ska kallna alltför fort.

Sen så är det nödvändigt att klippa hästar i arbete enligt mig eftersom tjock vinterpäls gör det onödigt tungt, varmt och jobbigt för dem att jobba bra. Rider man regelbundet och anstränger sin häst tycker jag att man ska klippa den, i alla fall under halsen.

Annars så har jag sällan vintertäcke om det inte vräker ner snö eller regnar när det är kyligt ute, då har de ofodrat regntäcke.

Stalltäcke tycker jag är det löjligaste som finns, om det verkligen inte är snorkallt i stallet eller om hästen är sjuk på något vis och har svårt att hålla värmen.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gyllir
2/20/10, 12:06 PM
#6

#2 Självklart behöver vissa hästar täcken, sjuka hästar. Frågan är om man ska shamponera hästen och förstöra pälsen? Jag shamponerar ibland på sommaren pga eksem, men anpassar mig efter väder. Om det är varmt och soligt behöver de inget täcken.

#3 Jag har läst om undersökningar som visar att hästar med täcke på har sämre imunförsvar. Vet dock inte hur vetenskapligt dessa undersökningar är och valde därför att inte ta med det i artikeln. Dock en intressant tanke… D-vitamin, imunförsvar…

#4 Men varför tappar han hull? Att lägga på täcke är symtombestridning. Jag hade nog gjort detsamma i akutläget, men vill du inte ta reda på orsaken?

#5 Tror inte alls på att pälsen är ett hinder i arbete. Min häst har tjockis päls och jag har aldrig märkt att han skulle tycka det var jobbigt att arbeta för det. (3-4 tim ute i snön i full fart tänker jag är arbete).

Om du läst artikeln noga, så beskriver jag exakt varför hästen inte kyls ner fort pga pälsen. Utan päls (människor, klippt häst) kyls man ner fort som bara den, vilket gör att vi blir sjuka.

Att lägga på ett tunt täcke när det är kallt, gör det bara ännu värre. Du plattar till pälsen, så den inte kan isolera sig, utan att tillföra någon värme. Ska du ändå lägga på täcke när du tror att din häst fryser, borde du lägga på dubbelt och tjockt.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
Zaphix
2/20/10, 12:15 PM
#7

#6: För att han använder sin energi till att hålla sig varm. Han är svårfödd, men på sommaren och våren går det bra då det är varmare och han kan äta gräs och inte hara hösilage.

Han får inte speciellt tjock päls på vintern, den är väl rätt så lång, men ganska gles. Antar att aveln spelar in i hur mycket päls olika hästar sätter. Inom travet eftersträvar man väl inte så mycket päls, jag vet inte.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

ForYourMalice
2/20/10, 12:36 PM
#8

#6

Jag sa inte att hästen fryser, jag sa att den blir för varm

Ja jag lägger på ett tjockt vintertäcke eller stalltäcke med regntäcke ovanpå.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gyllir
2/20/10, 1:05 PM
#9

#7 Men det gör ju min häst också, använder sin energi för att hålla värmen. Frågan är varför din häst inte lyckas få i sig tillräcklig energi för att båda hålla värmen och hålle hullet? Visst kan det vara så att aveln har satsat på annat än päls.

#8 Jag svarade på det genom att berätta att det inte är ett problem i mina ögon, oavsett hur mycket man tränar.

Du säger emot dig själv. Ovan skriver du att du lägger på ett ofodrat regntäcke, det var den jag reagerade på.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

CelsiusT
2/20/10, 1:21 PM
#10

Jag är helt emot täcke egentligen, har alltid varit. Tycker det är en bra artkel och ag tycker absolut man ska ifrågasätta täckesanvändning. Ser ofta jättekonstig täckesanvändning, på hästar som inte alla rids tex.

Men så fick jag en häst som är som Zaphix's "Storen". Tappar hull under vintern, sätter inte särskilt mkt vinterpäls och jag märker att han fryser. Om orsaken är att hästen fryser, trots fri tillgng på grovfoder, så varför inte täcka hästen?

Isisarna i stallet har björnpäls. Det märks snabbt när man jobbar dom, dom flåsar snabbare och är inte alls lika pigga på att jobba. Detsamma gäller för kompisens tinker, blir snabbt flåsig och trött, tills halva pälsen åker av (nu går han inte med täcke iof, men endå).

Så ja, en bra artikel. Men jag tror inte man ska bli salig på varken det ena eller det andra. Täcke är bra när det behövs, men många gånger används det på tok för flitigt.

#2 Om hästarna får tjocka isklumpar i pälsen (får min otäckade) så kan man köra med hårtork en stund innan man ryktar. Då smälter det ganska snabbt undan och sedna är det bara att rykta som vnaligt och hästen blir inte håröm. Ett litet tips bara som fungerar för oss.

Medarbetare på westernridning.ifokus

ForYourMalice
2/20/10, 1:30 PM
#11

#9

Och jag upplever attdet är det, våra hästar kanske är olika helt enkelt?

Ja när det snöar eller regnar extremt mycket så gör jag det.

Jag förstår vad du säger, och det låter ju logiskt när man läser det men hur komemr det sig att hästarna står och huttrar när de är utan täcke och inte gör det när de har täcke om de fryser mer när de har täcke? Jag skulle ju inte lägga på täcke om jag inte ansåg att de behövde det.
Speciellt min arab får väldigt lite vinterpäls så hon fryser mer än de andra, hon kan ibland behöva ha stalltäcke om det är väldigt kallt. Och det är ju för hennes trivsel som hon får ha det, jag märker ju på hennes betéende att hon trivs mycket mer med att ha täcke då så hon slipper frysa.

Men ja är verkligen inte en sån som ska ha täcke på mina hästar i tid och otid, bara efter deras behov och trivselGlad

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Zaphix
2/20/10, 1:45 PM
#12

#9: Gissar på en blandning mellan inte tillräckligt näringsrikt hösilage och att han är svårfödd. Är ju olika hur lätt hästarna har allt lägga på sig. Vi har en fet häst i stallet också, hon går bara på hösilaget och klarar sig mer än väl.

Och det fungerar inte att skaffa hösilage med bättre värden då alla hästar i hagen inte behöver det.

Och din häst behöver antagligen inte använda lika mycket energi till att hålla värmen eftersom den antagligen har betydligt tjockare päls.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

[trollduva]
2/20/10, 1:49 PM
#13

jag har täcke på min häst vid dåligt väder

Annons:
CelsiusT
2/20/10, 2:27 PM
#14

#9 Vi är alla olika. Titta på människor. Vissa kan proppa i sig vad osm helst och endå inte gå upp i vikt medan andra inte ens kan äta vanlig hälsosam och genomtänkt mat utan att få övervikt. Lika dant är det med hätar. Min valack (som jag har täckad) får inte hull lika lätt som mitt sto (samma ras). I isis-hagen är det också olika, några har jättelät tatt få övervikt, men 2 st är pågränsen till tunna. Det är helt enkelt olika.

Sedan har vi ju dessutom inte alltid möjlighet att utfodra med det grovfoder som är bäst för individen, då olika individer behöver olika foder (inte alla har möjlighet att köpa in olika grovfoder). Sen ska det dessutom fungera vid utfodringen, jag har två hästar som går ihop, den ena lättfödd och den andra svårfödd.

Det mesta går kanske att lösa på olika sätt, men jag tycker att för min del är den snabba och enkla lösningen, att lägga på ett täcke på ena hästen, enn bra alternativ.

Medarbetare på westernridning.ifokus

ForYourMalice
2/20/10, 2:46 PM
#15

#14

Håller med dig, alla lösninger fungerar inte för alla människor eller hästar!

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Animal-3
2/20/10, 2:55 PM
#16

En sak man får tänka på om man har en häst som fryser, inte får så mkt päls mm. är ju att har dom haft täcke hela tiden tidigare i livet har ju vissa saker med pälsen "förstöts" redan och det tar tid att bygga upp igen. Men det går att sakta hjälpa en sönder täckthäst.
Musklerna som gör att pälsen ställer sig, tvinar ju bort (som vanliga musklar när de inte används) och en häst som gämt gått med täcke behöver träna upp dessa muskler på nytt. Finns även fler saker men det är en anledning till att många hästar fryser och att ägarna bara täcker igen och säger att det inte går.

ForYourMalice
2/20/10, 3:03 PM
#17

#16

Jag har börjat ha täcke på henen för att hon fryser, jag har inte täcke på henne för att hon fryser för att hon inte kan vara utan, tro mig, jag är säker.

Jag är lite osäker på hur bra araber sätter vinterpäls, det är ju en ökenlevande ras och vissa araber som har stark blodslinje ba till de ökenfödda araberna kanske har svårare för att få en riktigt bra vinterpäls, speciellt om man bor i kalla norrland Tungan ute
Bara en teori, men det kanske är så!

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Tusen
2/20/10, 3:31 PM
#18

#17 Alla hästar sätter vinterpäls om man låter bli att täcka dem. Även sk. ädlare raser liknande araber och fulblod. Det som avgör om hästen behöver hjälp att hålla värmen är inte rasen utan individen.

De allra flesta hästar mår bäst av att gå i lösdrift året runt och det allra värsta är att ha hästen i ett varmt stall. de blir mycket lättere sjuka då. Ni vet väl att bakterier trivs bäst i värme. Att en häst skulle bli förkyld om den går ute i kyla med blöt päls är en myt.

ForYourMalice
2/20/10, 4:01 PM
#19

#18

Jo klart de sätter vinterpäls, men jag tror inte att de sätetr lika bra vinterpäls som en islänning tex..Tungan ute
Men i vilket fall som helst, hon är en individ som behöver täcke ibland.

Jag vet inte hur varma stall folk brukar ha, men det måste vara väldigt varmt isåfall för att bakterier ska trivas.. De flesta bakterier "går i dvala" när det blir kallt ute.
Jag sa inte att hästen skulel bli förkyld, jag sa att jag inte vill att musklerna ska kallna för fort, stor skillnad.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

SannaHolmgren
2/20/10, 4:30 PM
#20

#18 Min gamla häst blev kanonförkyld när hans päls blev sämre på att hålla värmen, om jag inte hade täcke på honom. Han snorade och hostade och fick feber, och det utav att han frusit. Med ordentligt med täcken på samt att han fick en spårklippning så han inte stod med fukt i pälsen, gjorde att han höll sig frisk och pigg.

Annons:
Tusen
2/20/10, 7:18 PM
#21

#19 Jag vet de som har 18-20 grader i stallet och dessutom har hästarna täckade inomhus. Och ja de är oftare sjuka. Hästar är inte skapta för att stå inne.

#20 Ingen blir förkyld av kyla. Din häst måste i så fall haft en infektion i kroppen. Det är den som gör hästen eller dig själv sjuk.

ForYourMalice
2/21/10, 2:27 AM
#22

#21

Ja så varmt har inte ens jag inomhus..
Mina hästar har defenitivt inte så varmt i stallet!

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

SannaHolmgren
2/21/10, 9:10 AM
#23

#21 jo men det är ju ganska självklart så är det ju för oss också. Men med en diffus virusinfektion i kroppen som bryter ut om hästen blir nerkyld… alltså blir han förkyld av kylan. Med värme hålls det i schack. Virus kan ligga kvar i kroppen latent hela livet alltså finns det individer som behöver sina täcken. Om de vart vildhästar så hade de inte överlevt.

TovaHult
2/21/10, 10:33 AM
#24

Mycket bra artikel!!

Vi har aldrig haft täcken på någon av våra hästar. Min häst som man kanske kan kalla är av ädlare ras, var van att ha täcke från förra ägaren och vid regn i somras blev hon som tokig av att hon frös. Ojoj, tänkte jag, hur ska det bli i vinter?? Förra ägaren sa även att hästen behöver täcke för hon är så frusen av sig och inte får ordentlig päls. Jag lät henne gå täcklös hela hösten och nu fryser hon inte alls ens i "dåligt" väder. Pälsen är tjock och tät, inte som på en islänning eller shettis, men tillräcklig ändå. :)

EwaAngantyr
2/21/10, 11:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Jag är i princip emot täcken. Jag läste en forskningsstudie på dressyrhästar (som har täcke jämnt) att muskulatur och senor i bog och överarm blir förkortade av regelbunden täckesanvändning. = kortare steg. Precis som "tanter" som går med högklackat jämnt får förkortad hälsena och inte kan få ner hälen barfota.
Jag gör dock untantag när det är riktigt dåligt väder så får min gamla Princess täck på sig ute (vind, snö, isig päls) Russen märker nog inte av varken kyla eller snö bara de får mat. (jag har begränsad fri tillgång på hösilage)
Ibland ser man ju hästrar med tjocka täcken fast det är 10+ grader.
Men då är det nog för att ägaren inte vill borsta en lerig häst mer än omsorg om den.

Zaphix
2/21/10, 12:19 PM
#26

#25: Jo, det är väl tyvärr det problemet vi dras med nu. De flesta täcken har kanten precis framför manken (åt huvudet alltså), vilket gör att de ligger och trycker där. Sist vi tog ut en equiterapeut, en som vi inte använt förut, så sa han att Storis spänningar i bogen antagligen berodde på att täcket ligger som det gör.
Nu har vi bara ett täcke som ligger som det ska, vintertäcke med halvhals, mindre roligt när det blir varmare och vi måste byta.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Tusen
2/21/10, 1:04 PM
#27

#23 Fast har du en latent virus i kroppen är det bättre att den bryter ut och hästen (eller du) får vila och återhämta dig. Det är just dessa virusar som är så farliga för bl.a. hjärtmuskeln.

Annons:
annnji
2/21/10, 1:23 PM
#28

Ädlare raser……

vi har en arab dam i stallet hon har nästan aldrig täcke o har päls som ett russ =0)

Jag har tyvärr varit lite frusen sj tror jag o envisats med att min dam skall ha täcke……travare….

Eftersom jag trodde att hon inte skulle sätta ordentlig vinter päls….dock ser jag att på de ställen där täcket inte skyddar…hals o ben…är hon riktigt raggig…

Denna vintern är det ju ingen ide att ändra stuk…men till nästa vinter blir det utan täcke…så det så =0)

Är vi kanske som oroliga föräldrar som klär barnen efter hur vi själva fryser……hehhehehehehe…för som sagt hästar är hästar! o de har päls för att klara de flesta väder….ordentligt med mat o de fixar det själva galnat….om de har ordentliga hagar så de kan röra sig…däremot tror jag att hästar som står i små grushagar med mkt liten chans att röra sig behöver täcke…..stå sj o vänta på bussen utan buss kur så förstår ni vad jag menar…men tar du en rask promenad så känner du skillnaden!

Birke
2/21/10, 1:26 PM
#29

Har en varmblodstravare här med riktigt tunn päls, men hon klarar sig super ändå. Har aldrig täcke.

ForYourMalice
2/21/10, 1:30 PM
#30

#28

Nu har jag inte sagt att alla araber har svårt att sätta päls..Flört

Min tjej har många sk "desert born" araber i sin stamtavla, och med det menas hästar som är födda i öknen. Det finns ju olika blodslinjer på araber, egyptiskt, polsk mm. Kansek har egyptiska araber svårare att sätat vinerpäls än polska elelr tvärtom osv. Eller s är det helt individuellt.

Och så vill jag klargöra att min arab har täcke FÖR ATT hon fryser, hon fryser inte FÖR ATT hon har täcke. Hon har alltid gårr utan täcke så gott det går i alla väder, men nu har hon bröjat frysa. Sen är hon snart 20 år också..

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gronstedt
2/21/10, 2:03 PM
#31

Jag har en teori om araber och hästar med arabblod: Jag tror att de är extremt bra på att reglera sin avkylning genom att öppna/stänga ytliga blodkärl. Min tjej är delvis fullblod och har knappt någon vinterpäls, men fryser inte. Hon har vintertäcke på sig, men har betydligt mindre vinterpäls än andra hästar i stallet som har tjockare täcken med hals på. Hon svettas också mindre men blir mer ådrig vid arbete än andra hästar i stallet.

Min teori går ut på att arab-/berberhästar har utvecklat detta system eftersom de härstammar från områden med heta dagar och kalla nätter, där de måste kunna hålla sig svala på dagarna och varma på nätterna utan hjälp av ändrad pälssättning. Många hästraser har ju araber inkorsade någonstans i histioren och detta kanske är en ganska dominant gen, som dyker upp här och där och ger hästar som inte fryser trots tunn päls? Medan kallvädersraser raser som islandshäst och shettis, som inte har något arabiskt blod, i stället har rejält tjock päls.

Men men, det är bara en teori …

ForYourMalice
2/21/10, 2:12 PM
#32

#31

Det var också en mycket intressant och logisk teori!

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Tusen
2/21/10, 3:03 PM
#33

#30 Helt rätt tänkt, tycker jag. Man lägger inte täcke förrän man vet att hästen fryser. Ofta är det inte kylan som gör att de fryser utan regn och blåst. Och regnigt och blåsigt kan det ju faktiskt vara t.o.m på sommaren.

poppysmarsvin
2/21/10, 4:11 PM
#34

Mina arabdamer fryser också utan täcke! Och jag har verkligen inte lagt på täcke "för säkerhets skull", utan har faktiskt försökt att vänta ut dem… Men när de står med sänkt huvud och skakar från öron till svanstipp så kan inte jag iaf låta dem få vara utan täcke!! Men helt klart är blött och kallt väder betydligt värre än torrt och kallt. Och visst kan de huttra mitt i sommaren också om det är ösregn och 18 grader varmt…

Visst kan araber sätta lång vinterpäls, men de får ytterst sällan den där dubbla pälsen som i stort sett alla andra får. Varje hår blir i stället längre, men det är fortfarande glest.

Tycker personligen det blir löjligt när man gör tex täckesfrågan (eller bettfrågor ELLER skorfrågor med för den delen) nästan till religion. Hästar är olika, och det måste vi nog både ta ansvar för och acceptera.

Sedan är jag högst skeptisk till "muskler till håren"… Hästar är inte fåglar… Den som har grävt ner sina fingrar i en härlig vinterpäls märker att den inte alls ligger slät mot huden även om de står i ett varmt stall. Det är ständigt ett luftskikt i pälsen tack vare att det finns både en ulligare päls under och längre hårstrån över. De längre tar hand om blötan, och en välpälsad häst blir aldrig blöt rakt in vid snöslask osv. Man märker tydligt vilket tjockt TÄCKE deras egen päls är när man klipper dem! Kanten mellan oklipp och klippt kan uppgå till 10 cm faktiskt (tex på vår welsh mountain). Men tyvärr får inte mina kära arabdamer till närmelsevis en liknande päls vintertid…

Däremot bler de inte alls lika svettiga, och de avger en hel del värme och torkar vansinnigt snabbt både när de varit svettiga eller blivit blöta. Vi har en C-ponny som går ner sig ganska rejältd varje vinter om vi inte klipper honom. Tro mig, vi har verkligen testat ett flertal gånger. Svårgödd och nästan mager tills hans päls kommer av. Det räcker att sk. täckesklippa honom. Efter bara en vecka "naken" har han fått tillbaka både hull och muskler! Och självklart behöver han täcke för annars fryser även han. Så det finns inga enkla lösningar på alla problem som finns med hästägandet Glad.

Annons:
ForYourMalice
2/21/10, 5:48 PM
#35

#34

Jag håller med dig..
Man kan inte helt förkasta en sak, precis med skor, bett mm precis som du säger.

Och visst, mycket möjligt att om man låter bli att sätta täcke på hästarna som fryser så kanske de får ordentlig päls men hur lång tid kommer det då ta, och är det värt det att de ska stå och lida i hagen varje dag för de fryser så mycket bara för vi inte kan slänga på dem ett täcke?

Nej, jag tänker fortsätta göra som jag gjort.
Jag lyssnar, och jag hör vad ni säger men jag tror inte att en sak är rätt för precis alla hästar.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Elshira
2/21/10, 8:58 PM
#36

Jag använder bara täcken när det "behövs" dvs på hästar som har svårt att hålla hullet eller som fryser (skakar) när det är väldigt kallt och hästar som rids då jag föredrar att ha den täckade med ett tynnre täcke än att behöva raka dem då jag inte ser något som helst possitivt med att de blir svettiga vid arbete.

Dels för kylan, men också för att jag inte har någon möjlighet att skölja av dem om de blir riktigt lödder-svettiga. Att få dem att torka är inga större problem, i mina ögon är saltet som blir ett större problem och jag upplever i.af att hästar som blir riktigt "dyngblöta" brukar ha lätt att få exem eller skorv om man inte får bort saltet som då ligger och fräter.

Hakuna matata!

jsca
2/21/10, 10:26 PM
#37

Bra forsättning ! 

Jag tycker det är skillnad på hästar som är VANA att gå utan täcke, och hästar som INTE är vana att gå utan täcke.. De är som är vana, behöver ju inte.. men de som inte är det, får gärna ha det..

Men å andra sidan. hästen hade ju inte täcke från början, så egentligen behövs det ju inte.. men eftersom utvecklingen har blivit som den är, att de flesta lägger täcke på sina hästar, gör ju att det är en vanesak.. Jag hade t.ex. aldrig låtit min häst gå utan täcke vintertid.. jag vet att hon HADE klarat av det. såklart. men de är ju fortfarande en vanesak, och hästar är ju vane-djur.

kan inte uttala mig om svettiga hästar, då jag inte rider min häst svettig på vintern. men OM jag hade gjort det, hade jag skrittat av ordentligt, samt borstat bort svetten väl inne i stallet.

rätt eller fel? deet är frågan.

Gyllir
2/21/10, 10:27 PM
#38

#34 När du har gåshud sätter du också upp pälsen, dock har vi tappat en del päls under evulutionen. Så muskler till håren har vi alla. (människa som katt, som hund som häst).

Skulle aldrig falla mig i att göra täckesfrågan till en religion. Dogmatismen är min mest fruktade fiende.  Men jag tycker det är intressant att diskutera, väcka frågan.

#36 Menar du att svett-saltet skulle fräta i huden? Jag har sett vita svettfläckar på sommaren ibland dagen efter man ridit hårt, men aldrig sett det på vintern. Aldrig tänkt på det faktiskt. Verkar dock lite långsökt, då borda alla våra pållar ha alla möjliga hudsjukdomar, för det är ingen som rakar och ingen som tvättar. Däremot har de ju inga täcken, så svettet kanske de rullar bort? Vad vet jag (*skrattar år mig själv*).

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Elshira
2/21/10, 10:42 PM
#39

#38 Det är ju främst på hästar som tävlas i högkondition (typ travare, där dryper ju svetten från topp till tå efter ett hårt pass) samt att jag haft en fd. tävlingsponny som var väldigt het ut i skogen och därmed blev svettig även om hon bara skrittade/taktade (som hon nu brukade på hemvägen).

Det är ju också anledningen till att de flesta som tränar lite mer har spolspilta och vill spola av hästarna efter ett hårt pass. Nu vet jag inte om travarna är kännsligare men i grannens stall vet jag 3 st som lätt fick skorv om de blev svettiga och inte duschades av. Har även haft en ponny som fick skorv mellan frambenen om man inte tvättade av svetten.

Nu som sagt brukar det ju inte spela någon roll om det bara blir lite fuktiga utan det är när pälsen är genomblöt i princip som jag syftar på.

Hakuna matata!

Gyllir
2/21/10, 10:48 PM
#40

#39 Jag menar också genomblöt, rinnandeblöt, skummandeblöt. Skumt ändå…

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Elshira
2/21/10, 10:53 PM
#41

#40 Det är väll inte så skummt…? Alla har vi väll någon gång gråtit så mycket att man känner hur huden börjar ömma och svida. Tänk er då detta fast i ännu större mängd och att saltet ligger kvar och fräter även dagen efter. Hästens hud och våran hud är det ju ingen skillnad på, och det är ju fakta att endel (rasvis eller ej) hästar får problem med saltet.

Hakuna matata!

Annons:
Tusen
2/22/10, 12:20 AM
#42

#39 Visst är det många som spolar av sina travare efter ett träningspass men faktum är att det i allmänhet görs för att få bort sand och främst salt som finns på banor och vägar. I dessa kalla tider är det många som endast borstar av hästarna med piggborste och ev endast spolar benen.

#35 "mycket möjligt att om man låter bli att sätta täcke på hästarna som fryser så kanske de får ordentlig päls men hur lång tid kommer det då ta"   Svar: De sätter päls direkt om du inte täcker din häst alls och börjar direkt på våren då det blir varmt. Det gäller alla raser. Däremot finns de ett fåtal individer som fryser i alla fall. Precis som vi människor så är de olika frusna. Men lägg inte täcke på din häst för att DU fryser. Flört

EwaAngantyr
2/22/10, 12:25 AM
#43

När hästen håller värmen så reser de håren i pälsen så de står rakt upp. (som gåshud på oss) När vi lägger på hästen täcke så förhindrar vi pälsen att stå upp för att hålla värmen.

Så vilken häst håller sig egentligen varmast??

ForYourMalice
2/22/10, 12:25 AM
#44

#42

Men det var ett himla tjat om att jag skulle frysa..
JAG FRYSER INTE; DET ÄR MIN HÄST SOM GÖR DET.

Om jag satte på mina hästar täcken bara för att JAG frös, skulel inte jag sätta täcke på BÅDA mina hästar istället för bara på en?

Jag tänker inte ta av henne täcket bara för att ni tycker det, punkt.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

EwaAngantyr
2/22/10, 12:27 AM
#45

Jag vill oxå tillägga att om man tar av täcket av en häst som är van att gå med täcke så tar det tra dygn för hästen att fatta "nu sätter vi päls"…

Tusen
2/22/10, 12:44 AM
#46

#44 Min sista mening var väl egentligen inte riktad direkt till dig även om jag nu ser att man lätt kan tro det. Jag menade rent generellt är det många som gör så.

Kan också nämna för rättvisans skull att vi också har ett russ!!Förvånad som är jättefrusen av sig. Dock kan hon gå utan täcken på vintern om det inte blåser och det inte är fuktigt ute. Däremot kan hon frysa hemskt mycket på sommaren om det regnar och blåser. Då hjälper knappt ett tjockt vintertäcke med hals.

Så jag är inte alls emot täcke. Det ska bara användas med förnuft. (tycker jagGlad)

exitingsvillemo
2/22/10, 2:24 AM
#47

Jag är inte emot täcken alls, om det verkligen behövs!

Mitt ena shettissto har vintertäcke på, av den anledningen att hon inte satt ngn ordentlig vinterpäls när det helt plötsligt slog till och blev 25 minus.

Det andra stoet har världens päls och klarar sig utmärkt.

Det frusna stoet har haft stora problem med hullet sedan jag köpte henne och det kanske har att göra med hennes bristande pälssättning, jag vet inte.

Nästa år kommer vi igen prova att ha henne otäckad, men fryser hon eller tappar hull så åker täcket på igen.

När man däremot ser hästar med 300-400 g stalltäcke + vintertäcke med helhals, då det är strålande solsken och +grader, kan man bli ganska mörkrädd. Man får ju hoppas att det är bra andas-material i dessa täcken Cool

SannaHolmgren
2/22/10, 8:07 AM
#48

Täcken vintertid även i bra väder är ju helt ok om man jämför med sommartäcken/flugtäcken med huva och hals, i 30graders värme i en dammig rasthage utan skugga. Då blir jag riktigt ljusskygg!!!Förvånad Då kan man undra om det inte skulle vara bättre om hästen stod inomhus.

Hästen tål extrem kyla utan vidare om den är frisk, men hur hög värme klarar den?.

Annons:
exitingsvillemo
2/22/10, 10:45 AM
#49

#48 nu förstår jag inte riktigt vad du menar.

Flugtäcken är ju bara nät, värmer ingenting då luften går rakt igenom.

Gyllir
2/22/10, 11:10 AM
#50

#41 Jag tycker det är skumt att jag aldrig märkt av salt i pälsen, medans det verkar vara ett problem för många andra och jag ändå har en häst som svettas rejält.

#48 Min häst har exemtäcke på sig på sommaren för att skydda mot knott. Det är grymt synd om honom, men det är lite pest eller kolera där. Jag tror att det är mer synd om honom när han har ständig klåda och kliar upp sår. Självklart har han skugga i hagen och tar jag in honom när det är mycket knott.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Elshira
2/22/10, 11:10 AM
#51

#49 Säg exemtäcken då…? För de är inte särskillt luftiga… Har haft flera ponnyer med dessa täcken och de har till slut blivit mer irriterade på täcket än den "skada" exemet gör.

På sommaren kör vi med våra ute nattetid och inne dagtid så de slipper hetta och alla småkryp istället :)

Hakuna matata!

SannaHolmgren
2/22/10, 11:16 AM
#52

#49 Flugtäcken stoppar en större del av luften än vad man tror, och svalkar ingenting. Jag testade för skojs skull en gång att en varm solig dag att svepa flugnät över min rygg när jag rensade ogräs i landet eftersom det var plågsamt mycket broms (samma sort som hästarna har fast med något större maskor.) jag höll på att dö av värmeslag, så det tog jag av mig illa kvickt, och tog hellre bromsarna än värmen som blev. Den lilla vind som fanns stoppades helt av nätet. Utan nät svalkade vinden något iallafall.

Exemtäcken är jättebra att ha på hästar som behöver det, men har man inte skugga i hagen så tror jag de flesta hästar behöver ställar in under tak när det är som varmast.

Tusen
2/22/10, 11:18 AM
#53

#52 Det är som att ha nätstrumpor på sig!Glad Någon som provat det? Det är grymt varma att ha på sig. Värmer t.o.m på vintern.

Gyllir
2/22/10, 11:19 AM
#54

#45 Som jag har förstått det så kan inte hästarna sätta vinterpäls längre så här års. Min har börjat fälla ganska rejält och jobbar på sin sommarpäls fast det är minus 15. (antar att det är ljuset som gör, dagarna blir längre och längre). December har jag lärt mig är det sista vinterpälssättningsmånaden. det är väl därför man inte ska raka hästar längre efter nyår, så man inte förstår sommarpälsen…

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

SannaHolmgren
2/22/10, 11:29 AM
#55

#54 Det har jag också hört, fast en del säger helt annat. Min ponnyhingst anpassar sin sommarpäls allt eftersom under sommaren beroende på em det är varmt eller kallt, men det går långsamt. Är det kall sommar första halvan som sen slår om till smällvarmt så byter han till kortare päls en gång till, men i augusti så börjar han sätta vinterpäls. Just nu rasar vinterpälsen, de långa täckhåren börjar släppa. Sen i mitten på maj brukar allt lossna, det bara poffar till och så är han blank och fin. Där är en period som han ibland behöver täcken om det pissregnar, blåser och är kyligt, speciellt han tränas.

Annons:
Tusen
2/22/10, 11:33 AM
#56

#54 stämmer bra att ljuset påverkar pälssättningen.

Däremot har jag aldrig varit med om att någon häst fått en förstörd sommarpäls om de klippts efter årsskiftet. Mina barn har tävlat i trav, ponnytrav,galopp och hoppning året runt och därför har vi varit tvugna att klippa dem både höst och vår. Ibland även på vintern. Inom ponnytravet är det jättevanligt att man klipper sina hästar i mars-april och inte en enda har jag sett som fått sin sommarpäls förstörd.

ForYourMalice
2/22/10, 11:51 AM
#57

#46

Vad snällt av dig att förtydliga det, det uppskattas!
Jag blir lite trött när man ska bli påhoppad och få kritik när man gör allt för att ens hästar ska trivas och må gott..

Kan även tillägga att även jag upplevt det där med svettningen som ett problem, det geggar fast och hängeri små "klasar" som inte går att borsta bort..

Hästar som måste klippas

Vad hade ni gjort i den här frågan?
Tävlingshästar som måste klippas har ju ovan tagits upp.
Jag känner en tjej som har två shettisar, den ena klippt med täcke och den andra oklippt. Själv avskyr hon vinterpäls (av estetiska skäl) och skulle gärna klippa bägge sina hästar, men avstår eftersom hon anser att det inte är hennes sak att bestämma, och är onödigt eftersom de klarar sig bra med päls och utan täcke.

Men hästen som är klippt, han kan inte med att ha vinterpäls. Han blir slö, omotiverad och nästintill deprimerad med vinterpäls, så då rakade hon honom (helrakning) och fick en mycket gladare och arbetsvilligare ponny som helt enkelt får lov att ha täcke på vintern..
Vad har hon då att välja på?

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gyllir
2/22/10, 11:54 AM
#58

#51 52 Håller med om att det är varmt med exemtäcken. En sommar blev han tom svettig när han stod ute i hagen under täcken. Då har jag, tror det eller ej, klippt honom lite granna. (vilket jag iofs ångrade senare på vintern, men just då tyckte jag det var schysst för hans skull). Exemtäcken är väldigt effektiva mot knotten iaf, men man behöver köpa de som är tunna och lätta.

#55 56 Vet faktiskt inte så mycket om klippning, men vet flera stycken som sldrig nånsin skulle klippa efter nyår pga sommarpälsen. en växer det ut helt jämt sen när man klipper så sent? När jag klippte min i augusti, jämnades han inte till förrän maj nästa år.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

poppysmarsvin
2/22/10, 12:33 PM
#59
#58

Våra tävlingsponnyer klippte vi även efter nyår ofta då pälsen naturligtvis växer hela tiden Flört. Sommarpälsen är av en annan struktur, och vi hade aldrig några pälsskiftningar sommartid på ponnyerna. De var av olika raser dessutom, så förutsättningarna var ju lite olika för dem kanske - men resultatet detsamma. En är fortfarande kvar, men rids sällan nu då ungarna vuxit ifrån honom. Han mår egentligen fortfarande bäst när han får klippas på vintern. Just denna vinter har han inte klippts just för att han inte skulle ridas speciellt mycket. Hela vintern har han i alla fall behövt täcke, och han har svårt att hålla hullet (han är visserligen 20 år - men det är ju ingen ålder på en häst…), som det har varit alla år vi har ägt honom. Tidigare har vi löst problemet genom att klippa, men i år som sagt så tyckte jag att han skulle få vara "naturlig"… Så, när "istiden" definitivt är över här hemma så ryker hans vinterpäls med saxens hjälp!

Gyllir
2/22/10, 12:42 PM
#60

#59 Sluta inte pälsen växa när den är "färdig"? Om den fortsätter växa, borde de inte fälla hela tiden då också?

Förstår jag dig rätt när du säger att hästen håller hullet bättre när du klipper honom? Jag förstår inte logiken i det. Varför klippa efter istiden, när de ändå ska fälla pälsen och han inte rids så mycket?

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

poppysmarsvin
2/22/10, 1:02 PM
#61

#60 Den klippta delen fortsätter att växa.

Ja, du förstår helt rätt! Ponnyn (en holländsk import av okänd härstamning) håller hullet betydligt bättre när han klipps. Jag har kollat upp honom vid ett par gånger på hästkliniken för att utesluta att det är andra orsaker. Men det enda jag/veterinärer kan komma fram till är att det går åt så mycket energi för honom att sätta/behålla päls att han inte får tillräckligt "över" till hull och muskler. Det är inte alltid saker och ting är logiska, men man får anpassa sig efter verkligheten ändå…

Samma ponny kan gå på hur stort bete som helst sommartid, och han blir ALDRIG fet!!! Han ser dock ut som en ponny som skulle kunna bli det då han är lite grov med en hel del hovskägg mm. Men han är lika svårgödd som mitt 5-åriga arabsto…! Hon har heller aldrig fått ens en antydan till gräsmage. Hennes mor däremot får en rejäl "bula" sommartid när hon har betesvila, men så fort som man sätter igång henne så blir hon av med den. Welshponnyn däremot är PRECIS som man kan förvänta sig. Lättfödd och med en underbart härlig vinterpäls (och sommarpäls med naturligtvis!) som aldrig är i behov av några täcken oavsett väder.

Varför klippa efter istiden? Jo - för att få upp honom i hull och sätta igång honom lite försiktigt. Han är inte mager nu, men tunn. Är han kvar till nästa vinter så kommer jag garanterat klippa honom i september - "som vanligt" Flört.

Det är synd att han bara går här hemma och skrotar då det är en väldigt rolig ponny att rida, men kan vara krävande på vissa sätt.  Han älskar att hoppa, men har gjort sitt på tävlingsbanorna nu och tycker att det räcker gott med Lätt C för C-ponny Glad. Eftersom han inte kan bli en dyr tävlings-läromästare så är han lite svårplacerad. De som är ute efter billiga ponnyer har hittills inte haft tillräckligt med rutin/kunskap för att bli bra ägare till vår kära guldfux…

SannaHolmgren
2/22/10, 1:08 PM
#62

Min erfarenhet: Det går åt mycket energi från hästen att torka upp en blöt och fuktig päls. Om hästen då klipps så blir han inte lika fuktig och behöver inte lägga energi på att torka pälsen. Den kan lägga energi på andra saker, som att orka jobba, hålla hullet, leka i hagen. En fjordhäst jag känner tävlade på elitnivå i dressyr, han fick klippas även sommartid x flera etfersom han inte orkade med värmen och träningen annars.

Det gäller ju inte alla individer, men vissa hästar som min gamling de sista åren behövde klippning eftersom han magrade och var orkeslös. Efter klippning var det som han blev 10 år yngre, sprallade, blev lättare att rida, mm.

SLU har gjort undersökningar om att hästar med kronisk bronkit (kvickdrag/hosta) fick lindrigare symtom när de klipptes. Jag minns inte var jag hittade detta, jag läste det en gång när jag kämpade med hosta på min förra häst.

Många ponnytravare tex behöver ju inte klippas fast de tränas och tävlas, knappt en del behöver täcken ens.

Annons:
LinaN
2/22/10, 1:20 PM
#63

Min Harry börjar ju svettas enorma mängder när han stallas in på hösten från att ha gått ute dygnet runt i ur och skur till att stå inne 10 timmar per dygn. Då är han inte som många hästar kan vara, litet fuktiga i pälsen utan det ser ut som om man kört ett 3-timmars fyspass med honom efter en kvart tjugo minuter. Det rinner svett ner om magen på honom och han är dyngsur i hela pälsen.

Jag provade att klippa honom i år, spårklippning eller iaf en variant av. och då slutade han svettas som en blådåre. Dock hade jag täcke på när det var regnigt och blött uppifrån. Men så fort det var torrt väder, dvs blåst eller uppehållsväder så gick han utan. Nu sedan snön kom så har han gått helt utan täcke även de kallaste dagarna trots att han är klippt och han har klarat sig hur bra som helst.

Dock så tror jag på att man ska vara lyhörd för hurdan häst man har. Om det regnar och blåser, då blir hästen kall nästan oavsett hur tjock päls de har. Men om det snöar så blir de inte alls kalla i jämförelsevis med blåst och regn.

Men sen får man ju väga in sekundmetern också. om det är 10 minus och blåst 5 sekundmeter så blir det bra mkt kallare än om det regnar på sommaren och är 15 grader och blåser 5 sekundmeter. vi är fortfarande över plusgraderna. På sommaren finns mer mat att äta även om hästarna har fri tillgång på hö om vintern.

Sen gällande exem och flugtäcken så undrar jag vilket ÄRKEPUCKO det är som kommit på att alla täckena ska vara svarta, mörkblå eller kornblå? det är ju så korkat att använda sig av färger som absorberar ljus och värme! Exem och flugtäcken bör vara vita eller ljusgrå eller ljust ljust blå. inte mörka! klart som tusan de blir varmare då!

I år ska jag köpa flugtäcke åt Harry för förra året så hade han bekymmer med knotten, och diverse flygfän, jag hoppas att det ska fungera så han slipper bli så sönderkliad som han blev förra året.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

FeliciaS
2/23/10, 10:58 PM
#64

Toppenbra och läsvärd artikeln Anne Skrattande
Många människor har en tendens att "förmänskliga" sina djur efter sina egna behov…

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Gyllir
2/23/10, 11:38 PM
#65

#64 Tack Felicia :-)

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

SannaHolmgren
2/24/10, 8:50 AM
#66

Det är jättekul när det blir en intressant diskussion efter en artikel, och just detta med täcken och sånt är ju jätteintressant!

yadhayezibas
2/24/10, 10:38 AM
#67

Gillar artikeln väldigt mkt. Jag tycker att hästen ska få vara så naturlig som möjligt. Många hästar får ha en massa täcken bara för att ägaren fryser. I mitt stall så har alla hästar utom min täcken. Ett par av dom har 2 tillomed. De står med sina täcken dygnet runt. Tillomed en liten shettis har 2 täcken. Han rids inte o körs inte, han har sin tjocka päls under och är sååååå mjällig i pälsen. Tycker rätt synd om honom faktiskt….

LinaN
2/24/10, 2:27 PM
#68

JAg kom att tänka på en annan sak, jag lägger inte täcke på min häst för att jag är rädd at han fryser, jag lägger täcke på honom för att det sparar massa tid för mig och för att jag är lat.

Speciellt om det är lerigt ute. Men när vädret är såhär så behövs inga täcken o det är jäkligt skönt :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Gyllir
2/24/10, 3:12 PM
#69

#67 Tack!

#68 Grattis, du har kommit till en viktig insikt. Frågan är om det är värt det?

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
Tusen
2/24/10, 5:30 PM
#70

#67 Stackars shettis. Det är på gränsen till djurplågeri tycker jag.Gråter

Peppe
2/24/10, 5:49 PM
#71

#61 är mina ponnyer konstiga då när pälsen slutar växa i december? ;)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

poppysmarsvin
2/24/10, 6:27 PM
#72

# 71 Det har jag naturligtvis ingen som helst aning om! Klipper du dina?

När vi har klippt våra tävlingsponnyer så har vi nog inte haft behov av att klippa efter januari. Då brukar dessutom inte så sällan den naturliga fällperioden snart komma. Men från augusti till december så har vi definitivt haft behov av att klippa minst 2 gånger!

Men jag kan å andra sidan inte läsa mig till att jag nämnt något alls om att pälsen skulle fortsätta att växa efter december Flört! Bara ATT den klippta pälsen faktiskt växer…

Peppe
2/24/10, 8:29 PM
#73

#72 båda har klippts både helt och halvt i olika varianter. i båda fallen får man som du säger klippa flera gånger till början av december, därefter ser de nyklippta ut fram till de satt sin sommarpäls… tolkade det som att pälsen fortsatte växa hela tiden. =)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Zabbio
2/24/10, 9:58 PM
#74

Täckar inte om jag inte behöver, ens vid -15-20°C är det inte säkert att de täckas. Men blir Crow blöt, så fryser han. Och snöar det på honom så blir han blöt eftersom hans päls inte isolerar tillräckligt bra för att hålla snön fryst, duggregn är inte heller varmt nog för honom.  Är det bara torrt så är det inga problem.

Att han sen får skav omedelbart oavsett vad jag gör för att undvika det gör ju inte att jag är gladare för att täcka.

Men när hästen kommer in på kvällen och skakar av köld trots fri tillgång på grovfoder (bra eller dåligt spelar mindre roll eftersom det är nedbrytningsprocessen som värmer snarare än näringen, men nu är det bra grovfoder iaf) så kan man läsa vilka artiklar man vill; hästen skulle haft täcke på sig den dagen.

På sommaren behöver han också täcke - mot flygfän..*suck* Hoppas väl hitta nåt tillräckligt effektivt medel i år, att välja mellan skav och en fullständigt bubblig-knottrig häst (pga alla bett) är inte det roligaste..

Crow är ingen speciell häst egentligen, men blir lätt fuktig genom pälsen. Tyvärr.

Annars en väldigt bra artikel, människor behöver få veta ibland att våra djur har andra skyddsmekanismer än vi och att man ska tänka efter innan man handlar. Men att säga ''alltid'' eller ''aldrig'' blir sällan bra när detmesta ligger i gråzoner.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Anna452
2/25/10, 9:33 PM
#75

Tack för en bra artikel Gyllir!

 Och efter att ha läst inläggen här är jag så tacksam över att mina hästar inte har täcken. Det verkar vara en hel vetenskap. Och vilket jobb sen, ser ju bara på det halvblodet som är i stallet… det ska tas av o på, av o på, ibland "nattpjamas" (herregud!) och sen ska nåt tvättas fast det blir aldrig så, ta nåt annat, nähä, då är det sönder, tillbaka till det äckligt blöta o svettiga… Men det är ju inte den stackars hästens fel! Tungan ute

Mina killar har också börjat fälla. Började förra veckan, det är som om de har en biologisk klocka, nu är det vår liksom.

Gyllir
2/25/10, 9:53 PM
#76

#75 Glad att du gillar den!

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
anyberg
2/26/10, 12:59 AM
#77

Jag har en fråga. Om man har täcke för att slippa leran på hösten (man är lat helt enkelt). Hur fungerar det att bara helt sonika ta av täcket när leran bytts ut mot snö och det blir kallare? Det skiljer väl från häst till häst kan jag tänka men hur "gör" pälsen då? Antagligen?

SannaHolmgren
2/26/10, 8:01 AM
#78

#77 Generellt: Om man har ett tunt täcke som skydd så sätter hästen päls som vanligt, och tar man av täcket så tar det några timmar innan pälsen kan resa sig och fylla upp med isolerande luft. Detta klarar de flesta hästar utan vidare, men med hästar som går på lösdrift kan man vara lite försiktigare med eftersom pälsen behöver vara så ostörd som möjligt för att klara av att isolera från ett eventuellt snötäcke. I början av vintern är detta mer viktigt. då pälsen inte är färdigväxt ännu.

Det finns lika många olika åsikter om detta som det finns hästar och ägare, eftersom alla ju är individer.

anyberg
11/9/10, 3:45 PM
#79

Det här var intressant också

Intressant information om hästens päls

Zaphix
11/9/10, 11:18 PM
#80

Det var nån (lisette?) la ut en pdf på ridsport.ifokus om hästens päls som jag tyckte var riktigt intressant.

Ska se om jag lyckas bifoga den, klart läsvärd iaf.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

anyberg
12/9/10, 5:27 PM
#81

Ännu en bra länk

thicha
2/1/12, 12:18 PM
#82

Ja vet en som badade sitt kallblod i veckan med varmt vatten och shampo! det var runt -10 ute resterande vecka och hon har inte täcke på den?? och nu gick det ner till -17 och hon säger att huvudsaken är att dem harhö att tugga på så gör det inget.Personligen skulle jag nog inte badat hästen när det är så pass kallt ute..


LinaN
2/1/12, 4:21 PM
#83

#82 nja det är väl o ta i litet…. så kallt så hade jag inte badat min utan att slänga på fleecetäcke för att hjälpa torkningen.

På söndag ska vårt stall saneras mot ringorm (vi hade det tidigare i höstas) och måste även bada hästarna i samma veva. Och det blir av även om det är -6 -7 grader för vi vill inte riskera ha kvar några sporer. Min häst står ute på logen, dvs i kallstall.

Honom kommer jag täcka med 3 fleecetäcken med halm emellan så han har luftspalter emellan. Så han kan torka utan att bli för avkyld. Han kommer givetvis ha sitt SMHN fullproppat med hö så han kan äta sig varm.

Mat är viktigt för hästarna för att hålla sig varma. Så din kompis har rätt i det. Men vid minus 10 och lägre så hade jag inte velat ha min häst otäckad om de vart genomblöta.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Gyllir
2/1/12, 8:33 PM
#84

Det är rätt så dumt att bada sin häst med shampo när det är så kallt ja. Shampot tar bort fettet i pälsen som också skyddar mot kyla. Jag skulle absolut inte tvätta min häst på vinter och helst inte ens på sommaren heller. En helt genomblöt häst är inte heller samma sak som en svettig häst när det gäller torkning, nej det verkar ju varken jättesmart eller schysst mot hästen helt enkelt.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

thicha
2/1/12, 8:38 PM
#85

Sa jag också men hon mena på att hennes häst har så bra vinterpäls o sen att hon står o tuggar i hagen, o så länge hon står o tuggar i hagen så fryser hon inte.. låter som hon har en idisslare!


sofiek90
2/1/12, 9:26 PM
#86

Jag har min shettis helklippt (utom huvud och ben) och har därför täcke på sig. Han stod och skakade i hagen för nån vecka sen och har nu tjockt täcke med hals på sig. Jag byter täcke beroende på vädret och han gick länge med ofodrat regntäcke eller fleecefodrat tunt täcke trots att han vart klippt då det var ganska varmt ute (upp mot ca 10+).

MVH

Sofie

ForYourMalice
2/3/12, 9:27 PM
#87

Jag måste säga att jag har helt ändrat uppfattning om täcken.

Numera använder jag det inte om det inte finns riktigt bra skäl till det, som typ att torka upp svettiga hästar osv. Eller för hästar som är klippta av diverse skäl eller sjuka och inte kan hålla värmen.

Har upptäckt till min stora fötjusning att det är hur enkelt som helst att kolla om hästen kan vara utan täcke;
Ligger snön kvar på hästen utan att smälta, ja då släpper int ehästen ut någon värme den vägen och man behöver inte täcka.

En annan sak som jag tycker är intressant, är att 80% av det hästen äter går åt till att hålla värmen. Om hästen inte själv behöver göra det, vart hamnar den energin då? Runt magen förstås..

Jag tror också att man måste våga låta hästen frysa lite, för att den sedan ska kunna få en päls som den inte fryser av.

Jag tycker inte direkt att det är synd om hästar som går täckta, jag tänker mer på att de blir feta. Eftersom de inte kan ställa upp sina hårstrån som en otäckt häst kan de faktiskt frysa ännu mer än en sådan också.

Jag tycker det är helt sjukt med folk som täcker sina hästar när det är varmt ute, typ vår och tidig höst. Dte känns ju enbart som att det är för att de inte orkar borsta bort skit liksom..

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

sofiek90
2/3/12, 9:59 PM
#88

#87 Om en häst äter och det lägger sig runt magen, då behöver hästen också få motion regelbundet.

MVH

Sofie

Gyllir
2/4/12, 1:22 AM
#89

#87 Och med det i tankarna, så kan man förstå att de hästarna helt enkelt får mindre mat, vilket i sin tur bidrar till många problem så som magsår, stereotypa beteenden, stress osv

Nej tack. Just nu får mina hästar så mycket mat de bara orkar, för de är långt ifrån för tjocka. Snön ligger fint uppe på deras ryggar :-)

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Zaphix
2/4/12, 12:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#90

Beror väl på vilken hästhållning man har också.. Min häst rör sig inte så mycket i hagen och har ej fri tillgång på mat och går in relativt tidigt. Tyvärr, hade jag hittat ett bättre stall så hade han fått stått där, men har inget annat val i nuläget.

Dessutom är han spårklippt, så han har täcke på sig när det är under -5 eller är nederbörd.

Hade gärna haft honom på lösdrift och naken, men som det ser ut nu så får han ha täcke på sig rätt mycket.

Imorse var det -27, så han fick ha sitt tjocka vintertäcke på sig.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Annons:
Rafflan
2/4/12, 5:44 PM
#91

På lösdrift förespråkar jag gärna täckes löst om det går. Men i utebox eller kallstall har iaf jag täcke, för på lösdrift har hästen fri tillgång och kan röra på sig, det har/kan dem sällan i box…

Och det blir oftast kallast på natten, och svårt att ge dem fri tillgång och rörelse möjlighet i box…

VeronicaP
2/6/12, 7:28 PM
#92

Vi tränar ju våra ponnysar i trav och de är inte klippta , de går på lösdrift och spolas av efter träning inne på banan , de får täcken på sig där inne och stå inne en stund och torka till de värsta sen får de ett ute täcke på sig och ut i hagen nu på vintern.

De är friska och pigga och glada så nog kan man träna sina hästar bra även om de är tjockpälsade :D

[Senyera]
2/7/12, 6:32 AM
#93

Min häst stod första halvan av vintern i ett dragigt stall, det ledde till att han fick spänningar i ländryggen. Stalltäcke på och problemet avhjälpt.

Pållen är inte klippt eller så och har bra päls. Men drag är inte bra för någon.

ForYourMalice
2/7/12, 1:41 PM
#94

#89

ExaktFlört

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

NeaHinder
2/7/12, 10:02 PM
#95

Kände att jag inte hade riktigt tid at läsa alla inlägg, så kastar mig lite in i det här. Min häst går på lösdrift, fri tillgång på hösilage och föl vid sidan. Hon har tappat hullet vädligt mycket nu när hon går med föl vid sidan, men vi ska snart sära på dem så fort vindksyddet är klart i den andra hagen. Problemet är bara at det inte alltid är jätte roligt att stå ute i -20 och bygga vindskydd.. Men när jag tog in henne i stallet en dag för att borsta och sadla så krampade hon i musklerna liksom. Det är svårt att förklara, men livrädd blev jag. Jag förstod sedan att hon frös eller liknande så jag lade på henne ett täcke och nu ha hon haft det två veckor tror jag. Jag är i vanliga fall emot täcken och håller fullständigt med i allt som står i första inlägget. Men tänkte att hon kanske inte skulle behöva lägga lika mycket energi på att hålla värmen när hon har täckte. Och nu när det har varit rutn -20 så har jag inte kunnat ta av henne täcket även att det har varit väldigt fint väder. Men jag har tänkt ta av henne täcket sen när det börjar bli varmare igen. Men går det att göra det när det ligger runt nollan? Hon har inte haft mycket vinterpäls i år. Men det kan ju vara för att de går på lösdrift i år vilket de inte gjorde förra. Och då visste jag inte dethär att det beror på ljuset osv. Men är det något speciellt jag borde tänka på när jag tar av henne täcket sen?

Nobody wins when everyone´s losing

 

 

Gyllir
2/7/12, 11:04 PM
#96

#92 Härligt! Jag har inte heller ngt problem med att rida mina pälsiga hästar, funkar super!

#93 Nej, drag är ju inte bra. Problemet är också löst om man har lösdrift istället, då tvingar man inte hästen att stå still på ett och samma ställe under längre tid.

#95 Om hon har dåligt med päls och hull, så är det inte så konstigt att hon fryser, speciellt inte om hon inte är van med att gå på lösdrift. Ibland kan det ta flera år innan de vänjer sig helt och hållet och sätter riktig björnpäls. Eftersom det inte är pälsbyggartid just nu, så påverkar du inte pälsen genom att lägga på ett täcke nu och det borde inte vara ett problem heller när du tar av det när det blir varmare. Du får helt enkelt kolla hur hon mår och lägga på/av beroende på väder.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

eamy
2/9/12, 5:11 PM
#97

Riktigt bra artikel !!

Själv envisas min bror med att hästen (varmblods travare) ska gå med täcke nästan året om, på sommaren är väl enda gången han får slippa täcket, men så fort lite regn och lera kommer då åker täcket på, tyvärr :(
men om 1,5 år så får jag han i min ägo och vi flyttar till lösdrifft och ska arbeta bort alla dessa täcken !!

Annons:
Lena90
2/9/12, 9:43 PM
#98

Jätte bra artikel :) Jag tycker och håller på att täcke ska bara användas om hästen fryser, är gammal elle sjuk.
Har själv till mina fodrade regntäcken och något fleecetäcke som bara används i nödfall. Ett sådant tillfälle var till mitt russ nu när snön kom nu i vinter, några minusgrader, blåst och blöt snö gjorde henne genomblöt och kall så då fick hon på sig det. Men sen när jag tog in dom och det mesta torkat så åkte det av och har inte behövt använda det sen. Hon har rätt bra päls och jag känner på henne att hon är varm och inte fryser.

Jag kan känna själv ibland när man ser alla andra som har täcken på och mina är utan så står man där och velar, fryser dom eller inte? Täcke - inte täcke? Man blir rätt fjantig och mammig. Men så kolla jag in vädret, kollar på hästen och känner, jo då här är det varmt. Alltså inget täcke. Man måste kunna stå för sin åsikt om inte den andre kan bevisa motsatsen. Vilket jag kan känna svårt ibland, men bara kämpa ;)

En annan grej jag funderade på när hästen blir svettig och det är kallt ute…

Jag har en fjord åring och hade varit ute en runda med russet och när jag kom in i hagen igen så är hon jätte svettig av att ha sprungit runt i hagen efter sin kompis. Jag avvaktade lite men kände senare på henne och hon kändes kall och då fortfarande jätte blöt, så jag la på regntäcket och senare på kvällen var hon torr under. Hon har en sådan tjock, ullig fölpäls.
Det jag funderar på nu när jag läser här, var det nödvändigt att lägga på henne täcket eller hade det varit bättre utan? Vad tycker ni?
Jag trodde innan jag läste här att dom kunde bli förkylda om dom fick gå blöta och kalla i minusgrader, men det är fel då?

Det är ingen lätt fråga detta med täcken, men jag kämpar på att kunna ha mina utan :)

Carpe diem!

ForYourMalice
2/9/12, 9:50 PM
#99

#98

Vad jag förstått så är hästens päls som ull, den värmer även om den är blöt. Det vore ju himla dumt om vildhästarna skulle frysa ihjääl efter att ha sprungit ifrån en puma liksom?

Jag täcker inte min häst om han är blöt och det är vinter ute, aldrig några problem med det.

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Lena90
2/10/12, 9:05 AM
#100

# 99 Det låter logiskt :) Man kanske skulle försöka att inte vara så mammig och lita på hästens fantastiska kroppssystem :P
En annan fundering på samma fråga, jag läste tror jag någonstans här i inlägget om hästens muskler, när man har aretat hästen (eller hästen har arbetat sig själv genom att springa runt som en tok i hagen), och hästen blir svettig och den går naken, kan det bli problem med musklerna, tex kramp eller något?

Carpe diem!

VeronicaP
2/10/12, 9:56 AM
#101

#100 har jag aldrig märkt på våra hingstar , de går ju 10 st ihop både godkända och inte godkända och de busar och leker bra i hagen och kan vara helt dyngsura ibland men de torkar bra och inga problem

LinaN
2/10/12, 11:23 AM
#102

#100 tror det är större chans att de får kramp i sina muskler pga saltbrist eller att de inte fått bort mjölksyran ordentligt än att det är pga kylan :)

Sen är hästar och djur i allmänhet sjukt mycket duktigare på att känna av sina kroppar än vad vi människor är ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[Senyera]
2/10/12, 6:56 PM
#103

#96 Jo. Hade jag kunnat hade jag ju valt lösdrift men det är ju inte direkt lätt att få tag i en bra sådan.

velepa1986
2/11/12, 9:04 PM
#104

Min häst står på lösdrift och jag använder knappt täcken, men när de vart väldigt kallt och blåst har jag lagt på de. Har fått för mig att pälsen inte står emot hårda kalla vindar så skitbra. Gör den de?

Ni som har häst på lösdrift och inte använder täcke så ofta, hur gör ni när de är -25 och uppåt?

Sandra

Besök gärna
http://vitaunika.com/

Annons:
HolyFuck
2/12/12, 3:15 AM
#105

Enligt vad jag alltid har fått lära mig sedan barnsben, så sätter djur vinterpäls efter ljuset, och inte kylan. Det är därför även inimhuslevande djur få vinterpäls, då dagarna helt enkelt blir kortare. Men att de djuren som lever ute får mer vinterpäls, pga de tydligare utsätts för ljusändringarna. Det kanske inte alls, stämmer, men det är vad jag har fått lära mig, och enligt mina egna erfarenheter så har det alltid made sense.

Mina shettisar har aldrig haft täcken, men riktigt blöta och blåsiga dagar/nätter så har de fått gå in. Då har de stått och huttrat (måste ju inte vara för att de fruser, men så har jag ju tolkat det).

Ren kyla, då har alltid mina hästar gått otäckade. Araber, New Forest, shettisar. Och det har inte varit några konstigheter, men vid regn+blåst-väder så åker täckena på hos de flesta då de verkar väldigt nedkylda av det.

Har alltid lärt mig, att det kyla är inga kosntigheter, utan väta och blåst är det jobbiga.

Gyllir
2/12/12, 11:41 AM
#106

#104 Men om hästen är på lösdrift kan den söka skydd mot vinden om den skulle känna det behovet. Jag har aldrig någonsin täckt en häst för kyla, inte heller vid -30. Sist jag täckte min pålle var för ngt år sedan och han hade fått regnskållor och då la jag på regntäcke när det regnade/snöade för jag ville hålla pälsen torr. Skållorna försvann rätt fort utan annan bahandling.

Det här med lösdrift löser ju många bekymmer, hästen kan själv bestämma om den behöver skydd mot vind och regn, så behöver vi inte lägga oss i.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

kuusou
2/13/12, 12:00 AM
#107

Min lilla miniatyr (med björnpäls) får täcke på sig vid blåst och nedfall då han annars vägrar lämna lösdriften om dagarna. Har dock börjat trappa ner med täcket då han ett tag fick ha det 24/7 då han blev riktigt sjuk pga ett fodertillskott.

http://minihingstar.n.nu

CelsiusT
2/15/12, 3:21 PM
#108

#106 Ja jag har ju blivit mkt mer nojjig nu sedan jag stallade in hästarna. På lösdriften så visste jag att hästarna kunde söka skydd för både vind och regn oavsett om jag låg och sov eller satt på jobbet. Jag behvöde aldrig oroa mig för att hästarna stod och frös.

Men nu när jag vet att hästarna inte har ordentligt skydd så blir jag jättenojjig. Ska det börja regna när jag sitter på jobbet och inte kan åka och lägga på täcken? Vad kommer det bli för väder under dagen? Ska det börja blåsa? Blir det mer regn än detta lilla duggandet osv osv. Skäns faktiskt elakt att ha hästarna ute utan möjlighet till skydd under hela dagen.

Nu har jag beslutat mig för att kyla klarar dom så då har dom inget täcke. Regn klarar dom om det inte öser ner eller/och blåser, då får dom ett regntäcke (detta har jag märkt är gränsen för mina hästar). Sedan resonerar jag som så att hästar dör inte av att frysa lite ibland så heldre inte lägga på täcke och inse när jag kommer hem att dom behöver det och då lägga på ett, än att dom ska gå täckade i onödan.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Gyllir
2/15/12, 6:07 PM
#109

#108 Eller hur. Jag skulle bli riktigt nojjig om jag hade min häst på box utan slowfeeding (vilket många har), vilket innebär att den tvingas stå stilla utan mat i många många timmar utan att kunna påverka sin egen situation. Usch, nej tack. Idag var mina pållar jätteblöta och det blåser rätt rejält precis där jag fodrar, men de var alldeles nöjda och frös inte ett dugg. Märker dock att de använder lösdriften rätt flitigt och det är ju skönt att veta att de faktiskt går in lite då då.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

ForYourMalice
2/15/12, 9:19 PM
#110

#109

I just det läget brukar min hästs ena hagkompis börja frysa.
Jag har skrivit om henne högre upp i tråden, då hade jag det som motargument till varför täcka hästen. Men nu vet jag ju varför hon fryser, hon står ju och svälter i 8 timmar..Obestämd

Eftersom hon inte får ha slow feeding i sin box så blir ju egentligen enda alternativet att täcka henne när hon inte kan äta och inte röra sig?

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gyllir
2/15/12, 11:01 PM
#111

#110 Så kan man se på det. Men varför inte hitta ett alternativ där man slipper kompromissa. Att svälta hästen är fortfarande rätt otrevligt tycker jag, även fast hästen slipper frysa samtidigt. Jag har lite svårt för detta med att hålla häst på ett sätt som orsakar den onödigt lidande.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Annons:
Zaphix
2/15/12, 11:19 PM
#112

Ge halm i boxen? Mer hö så det räcker hela natten?

Jag har slowfeeding till min häst hela tiden, han får visserligen fodringar då jag i nuläget inte får till det på annat sätt. Min stallägare är inte alltid den lättaste att få in nya idéer hos, även om jag bit för bit börjar få till lite förändring iaf..

I boxen har jag hönät, räcker inte hela natten dock, men stor del av den.

Jag har min häst på ett stall där rutinerna inte helt stämmer överrens med mitt tankesätt, hade självklart haft honom på lösdrift, men som läget är nu är det iinte möjligt. Får göra det bästa av situationen.. Min häst mår inte dåligt, men han skulle må bättre på en lösdrift i en stor flock med hästar.

Mitt största problem är inte att han fryser på vintern, problemet är att han svettas på sommaren när det är varmt. Även om han har möjlighet att stå i skuggan så står han ändå i solen och blir svettig av att bara finnas till.. Det är jobbigt att se då jag inte vet hur man kan lösa det.

Han blir mest svettig under hans långa man, men flätar jag upp den eller klipper jag av den förlorar han mycket naturligt flugskydd istället.. Rakar jag honom på sommaren blir han angripen av broms.

I somras fick han fukteksem över hela pannan, så fick fläta han pannlugg som är det naturliga flugskyddet och sätta på en grimma med ett flugpannband.. Kändes lite smådumt att sätta på ett plugpannband när han har en sån bra skyddande lugg redan.

Nån som har tips på hur man kan lösa det med en svettig häst?

Han verkar inte må så bra av värmen, utan ser trött och lerss ut.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

ForYourMalice
2/16/12, 12:22 PM
#113

#111

Det är inte min häst, så jag bestämmer inteObestämd

Hade jag gjort det hade alla hästar gått på lösdrift med slowfeeding 24/7!

#112

Känner igen mig i mycket av det du beskriver, har också asgrinig och tjurig stallägare som kan och vet allt!

Hm, jag hade nog rakat om det inte är så att det blir köttsår av bromsen..
Man kan ju raka tidigt så lite av pälsen hinner komma tillbaka till sommaren?

Ja, jag är en såndär tönt som rider barbacka eller bomlöst, utan bett, sporrar eller skor på hästen, men vi kan väl prata ändå?

Gyllir
2/16/12, 6:07 PM
#114

#112 Jag skulle nog inte lägga mig i alls, om det finns skugga i hagen och han själv väljer att stå i solen. Jag skulle definitivt inte raka honom iaf.

Anne

When a horse becomes part of you, there is nothing you can't do! Pat Parelli

Hemsida: www.hästiharmoni.se

 

Zaphix
2/16/12, 6:53 PM
#115

#114: Fast han väljer nog att stå i solen pga. det är där gräset finns, även om han annars hellre skulle vilja stå i skuggan. Maten betyder mycket mer än att han är sval..

Hade mindre lätt att få i honom salt i somras, saltsten äter han väldigt lite av och det räcker inte ens på vinterhalvåret utan han får salt i maten. Han ville inte ens ha havren om det var salt i den i somras.. Fick till slut göra riktigt salt saltvatten och spruta in i munnen, och det älskade han, kastade sig över sprutan.

Så att han svettas mycket hela dagen gör ju att han förlorar mycket salt, och kan vara mindre lätt att få i honom det..

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

CelsiusT
2/16/12, 7:02 PM
#116

#112 Går det inte att raka i pannan under luggen och på halsen under manen? Där kommer ju inte bromsen åt ändå iom manen och luggen, men han får ändå lite svalare och inte lika instängt så det inte lika lätt blir exem.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Zaphix
2/16/12, 8:04 PM
#117

#116: Har tänkt på det, är det en varm sommar så känns det som ett bra alternativ.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Upp till toppen
Annons: